На Закарпатті у 2023-му вдасться отримати першу технічну сіль з Тереблянського родовища

На Закарпатті у 2023-му вдасться отримати першу технічну сіль з Тереблянського родовища

На Закарпатті у 2023-му вдасться отримати першу технічну сіль з Тереблянського родовища
. Фото: Мирослав Білецький | Facebook

На Закарпатті у 2023-му вдасться отримати першу технічну сіль з Тереблянського родовища. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький.

19 березня він разом з головою ОВА Віктором Микитою оглянули інженерний майданчик Тереблянського соляного родовища. Розробкою ділянки займається ТОВ "КАТІОН ІНВЕСТ".

Мирослав Білецький зазначив, що роботи тривають, на майданчику працюють техніка та фахівці, а вже цьогоріч вдасться отримати першу технічну сіль. "Її можна буде використати в осінньо-зимовий період для підсипки доріг. Соляних покладів має вистачити, щоб забезпечити відповідні потреби всієї країни", — йдеться у повідомленні посадовця.

Віктор Микита на своїй сторінці у Facebook повідомив, що ґрунт виявився нестійким, тому прийняли рішення розробляти прохід відкритим способом до стійкої породи. "Це збільшує терміни виконання робіт і необхідність встановлення залізобетонної конструкції для облаштування ділянки тунелю.

Що відомо:

  • Через бойові дії на Донеччині зупинилося держпідприємство "Артемсіль". Воно закривало потреби України в солі. Саме тому для виконання окремих спеціальних завдань, серед яких і забезпечення продовольчої безпеки країни, залучили Закарпаття, котре має відповідні ресурси та потенціал, — повідомив голова ОВА Віктор Микита.
  • У серпні 2022-го на території Буштинської громади почали підготовку до видобутку солі. Геологічні дослідження місця, де видобуватимуть сіль, тривали впродовж року.
  • Запаси солі у Буштинській громаді Тячівського районі виявили у 2017 році. Після геологічних досліджень виявили соляний пласт, який починається з 35 до 500 метрів, — розповів у серпні 2022-го року голова Закарпатської військової адміністрації Віктор Микита. Посадовець зазначив, що в об'ємі близько 550 мільйонів тонн. "Для України для технічного та іншого використання наразі потрібно близько 450 тонн на рік. Вони почнуть видобувати 150 тисяч, потім збільшать обсяги”, — зазначив голова ОВА.

Читайте також:

Читайте нас: у Telegram, Viber та Instagram

На початок