"Ти вчинив дуже круто". Збірну України з лижної акробатики відзначили за "фейр-плей" на останньому етапі Кубка світу

"Ти вчинив дуже круто". Збірну України з лижної акробатики відзначили за "фейр-плей" на останньому етапі Кубка світу

Ексклюзивно
"Ти вчинив дуже круто". Збірну України з лижної акробатики відзначили за "фейр-плей" на останньому етапі Кубка світу
. Дмитро Котовський. Фото: AP Photos

Що взагалі сталося.

Кубок світу з лижної акробатики підійшов до завершення. У неділю, 19 березня, відбулися заключні змагання на етапі в казахстанському Алмати.

Перед останнім етапом Кубка світу Україна вела боротьбу за перемогу за Малий кришталевий глобус серед чоловіків. 21-річний Дмитро Котовський очолював загальний залік перед етапом в Алмати, однак мав перевагу лише в два очки над швейцарцем Ное Ротом. Тож саме останній Кубок світу в Казахстані повинен був визначити володаря Глобусу між цими двома спортсменами.

Читайте також: "Йду до Кришталевого глобуса". 21-річний Котовський претендує на виграш сезону Кубка світу з найскладнішим стрибком

Зрештою, Котовський фінішував другим у загальному заліку - Ное Рот став віцечемпіоном змагань і переміг у боротьбі за Малий кришталевий глобус. А вже після змагань головний тренер збірної Енвер Аблаєв розповів про те, як у Швейцарії відзначили українську команду за проявлений фейр-плей.

Що сталося?

Для Дмитра Котовського змагання на останньому етапі Кубка світу були завершені ще до фіналу. У кваліфікації український спортсмен виконав невдалий стрибок - отримав оцінку 80.97 бала і не зміг потрапити до топ-12 найкращих.

Крім Котовського, шанс потрапити до фіналу мали ще два українці - Володимир Кушнір та Максим Кузнєцов. Проте якщо Кушнір не пройшов кваліфікацію, набравши 72.49 бала, то Кузнєцов став учасником суперфіналу, посівши п'яте місце.

Якби Кузнєцов у кваліфікації виконав невдалу спробу, Котовський отримав би "другий шанс" поборотися за медаль Кубка світу в Алмати, і, відповідно, за Великий кришталевий глобус. Проте натомість 19-річний стрибун продовжив виступи, вибив Котовського з топ-12 та залишив без шансів на перемогу в сезоні.

Позицію Кузнєцова і всієї збірної України після кваліфікації відзначили у швейцарській команді. Енвер Аблаєв розповів про розмову з тренером збірної Швейцарії Міхаелем Ротом, який похвалив його та команду за чесну боротьбу у вирішальний момент Кубка світу.

"Дмитро був 13-й, а потім багато хто підійшов, зокрема тренер Міхаель Рот зі Швейцарії, і сказав: "Енвере, ти - молодець!" Тобто я міг попросити Максима Кузнєцова, щоб він впав і тоді б до фіналу потрапив Котовський. Тому тренер швейцарців сказав: "Я не знав, як ти вчиниш, але ти вчинив дуже круто", - сказав Аблаєв в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт.

"Я йому пояснив, що не міг зробити для Дмитра все, а Макса попросити впасти, бо ми зараз тягнемо кращого спортсмена. Вони у мене всі в рівних умовах, і кожен з них має битися за перемогу. Якщо Діма зараз не впорався, то в нього ще все попереду. А Макс сьогодні просто красень. Як я міг йому сказати: "Давай впади!" Так, це буде краще для одного, але для Макса просто жахливо. Він би послухався, був би засмучений, але зробив би. Але ж ми не Формула-1 чи велосипедна збірна, де вся команда працює на одного. Я не можу так поставитися до когось зі своїх спортсменів. Це неправильно".

У загальному заліку Дмитро Котовський посів друге місце, поступившись Ное Роту 58 очками. Попри поразку у боротьбі за Малий кришталевий глобус, цей результат є для нього найкращим у кар'єрі на рівні Кубка світу.

Дмитро Котовський: що відомо

  • 21-річний український лижний акробат, представляє на змаганнях Рівненську область.
  • У сезоні 2022/23 Котовський вперше в кар'єрі здобув нагороди в особистих турнірах Кубка світу з лижної акробатики: два "золота" - у Дір Веллі та Енгадіні, а також "срібло" та "бронзу" на етапах у Ле-Реле.
  • Також Котовський вперше в кар'єрі став призером чемпіонату світу з лижної акробатики. У складі команди Олександра Окіпнюка та Анастасії Новосад він здобув "бронзу" турніру.
  • Крім Котовського, до топ-10 загального заліку Кубка світу увійшли ще два українці: 8-е місце Максима Кузнєцова та 9-е Володимира Кушніра.
На початок