Центри комплектування приймають заяви на вступ до вишів на військові спеціальності: які умови

Центри комплектування приймають заяви на вступ до вишів на військові спеціальності: які умови

Центри комплектування приймають заяви на вступ до вишів на військові спеціальності: які умови
. Фото: Суспільне Суми

Центри комплектування на Сумщині та в райцентрах приймають заяви на вступ до вищих навчальних закладів України на військові спеціальності. Як консультують абітурієнтів, які документи треба подати та якими є умови для вступу, дізнавались кореспонденти Суспільного.

Одинадцятикласник Станіслав Мозоленко розповідає, що знає про навчання у військових навчальних закладах від друзів-курсантів. І сам вже подав документи, в майбутньому бачить себе артилеристом, навчатиметься у Львові.

"Я обрав професію саме захисника Вітчизни, вважаю, ця професія актуальна та буде актуальною ще багато років. Хочу стати майстром своєї справи та залишити своє ім'я в історії нашої держави", - розповідає він.

Студентка медичного коледжу Владислава Лещенко прийшла до центру комплектування на консультацію. Дівчина збирає документи, аби вступити до військового вишу. Каже, що цього вимагають її внутрішні переконання та ідеологія організації пластунів, до яких вона належить.

"Ми вірні країні і Богу. Це спонукає захищати свою землю і свої кордони. І під час повномасштабного вторгнення я не змогла лишитись осторонь, і після 25 числа, після того, як повз мій будинок проїздили колони танків і рашисти заїхали саме в наш двір колоною, було досить таки страшно, я збігала до лікарні, записалася в ряди волонтерів-медиків. Також до екстреної медичної служби записалася", - розповіла вона.

Зі спеціальністю Владислава ще не визначилася, можливо це буде артилерія.

"Це або Львів або Харків, в яких я отримаю звання офіцера і далі я зможу вступити на контрактну службу. Мама ще поки не дуже знає про це. Проте, попри те, що вона дуже хвилюється за мене, я впевнена, що їй буде чим пишатися, зважаючи на те, що в нас спільна політична думка, хоча іноді різні погляди", - думає вона.

Найближчим часом в Україні затребуваною буде спеціальність "оператор дронів", розповідає вступниці офіцер центру комплектування Ярослав Зимогляд. Така спеціальність вже є у Житомирському військовому інституті ім. Корольова.

На Сумщині військових вишів немає, але можна вступити у будь-який з понад 30 закладів країни, каже Ярослав Зимогляд. У харківських готують льотчиків, танкістів, зенітників. Десантників і морську піхоту - в Одесі, зв’язківців – у Полтаві. У Києві можна вчитися на військового журналіста. Охочі можуть звернутися до територіальних центрів комплектування. Там їм порекомендують спеціальність і навчальний заклад в залежності від навичок кандидата.

Вимоги для вступу:

  • ЗНО 2020/2021 року або НМТ (обов'язкові предмети: українська мова і література, математика, один предмет на вибір – історія України, іноземні мови, біологія або хімія),
  • тест на фізичну підготовку
  • тестування психологічного стану
  • медичний огляд

Навчання, проживання і харчування у військових вишах безоплатне. По закінченні випускники отримують звання лейтенанта.

Підполковник Яків Вензик згадує про роки навчання у Харківському університеті повітряних сил: "Перший-другий курс ми проживали в казармі, отримували загальну базову вищу освіту, вже на третьому-четвертому курсі ми проживали в гуртожитку. Коли вступав, не знав, що отримаю дуже багато друзів по своїй службі. На даний час, оскільки служив багато по Україні, в кожному куточку є мій товариш по військовій службі, до котрого можна завжди звернутися за допомогою",

Яків Вензик із дитинства мріяв стати військовим. Після університету служив у зенітно-ракетних полках. З 2014 року два роки воював на сході України.

"На даний час всі мої близькі родичі стають на захисті нашої держави. Батько – військовий пенсіонер – очолює одне з добровольчих формувань територіальної громади Сумщини, рідна сестра – військовий медик", - розповів Вензик.

Заяви на навчання у військових вишах приймають з 1 січня до 1 червня.

З початку 2023 року Сумський центр комплектування отримав понад 150 таких заяв. Це більше, ніж за такий період мирного 2021 року, повідомили в центрі комплектування.

Читайте також

  • У січні 2023 року уряд затвердив новий порядок військового обліку призовників.
  • У Львівському вищому професійному училищі комп’ютерних технологій та будівництва розпочались курси освітньої програми за професією "Оператор дронів".
  • В Україні триває навчання опреаторів БПЛА в рамках проєкту "Армія дронів".
  • У школах планують запровадити курси основ тактичної медицини.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок