На Хмельниччині за останній рік побільшало хворих на туберкульоз. Яка причина

На Хмельниччині за останній рік побільшало хворих на туберкульоз. Яка причина

На Хмельниччині за останній рік побільшало хворих на туберкульоз. Яка причина
. Фото: Суспільне Хмельницький.

За останній рік кількість хворих на сухоти у Хмельницькій області збільшилася на 2,5 відсотки. Про це Суспільному Хмельницький розповів директор обласного фтизіопульмонологічного центру Сергій Василенко. За його словами, за цей період туберкульоз виявили і в 14-ти дітей, в тому числі в двох віком до трьох років. Лікар каже: коли хворобу не виявити вчасно, її важко лікувати, тому слід не нехтувати щорічними обстеженнями легень.

Пацієнт обласного фтизіопульмологінчого центру військовий Михайло розповідає: перебуває на лікуванні півтора місяці. Туберкульоз, каже, в нього виявили випадково, коли під час ротації він вирішив перевірити здоров’я.

"Кашель був, якесь недомагання було. Я мав їхати на війну, і в цей день мене поклали сюди. Я вже був у військовому, мав квиток до Дніпра, їхав на Донецьк", — говорить чоловік.

Михайло додає, що на сухоти захворів на війні.

"Вітер, сніг і мороз. А потім ще дощик на вечір. І отако аж в болоті. Погрітися нема де. Сиро, на голову крапає. Якісь там землянки робимо, накриваємо те все, щоб хоча б просушити ці речі. Холодно, будем казати, там, голодно", — розповідає чоловік.

Холод, голод і стреси знижують імунітет людини та сприяють захворюванню, каже заступниця директора центру з медичної частини Наталія Киян.

"Туберкульозом може захворіти будь-яка людина, якщо відбувається зниження імунітету. 96% людей інфіковані паличкою туберкульоза. Всередині вона є в кожного, чекає свого часу", — розповідає Наталія Киян.

Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний центр
Наразі туберкульоз на ранніх стадіях виявляють дедалі менше, бо профілактичні огляди з 2019 року проводять лише в групах ризику, каже медична директорка Хмельницького обласного фтизіопульмонологічного центру Наталія Киян. Фото: Суспільне Хмельницький.

За її словами, Михайло має всі шанси одужати та повернутися в родину.

"Від нього люди заразитися не можуть. Але людина навіть з заразною формою туберкульозу, якщо вона отримує лікування вже два тижні, вона стає незаразною для оточення", — говорить медична директорка закладу.

Мікроорганізм, виявлений в 19-му столітті Кохом та названий його іменем, відтоді й дотепер мутував не раз, розповідає завідувачка бактеріологічною лабораторією Валентина Красніцька. З її слів, змінюються й препарати для лікування туберкульозу та методи діагностики. Як-от їхнє новітнє обладнання. Його, каже, надала всесвітня організація охорони здоров’я.

"Це обладнання дозволяє виявити мікробактерію туберкульозу протягом трьох годин з моменту того, як хворий здав матеріал. Зазвичай хворий вже закінчував лікування, тільки тоді приходив результат дослідження", — каже Валентина Красніцька.

Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний центр
Новітнє обладнання, яке Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний центр отримав від Всесвітньої організації охорони здоров’я, дозволяє виявити мікробактерію туберкульозу протягом трьох годин з моменту здачі хворим матеріалу на аналіз. Фото: Суспільне Хмельницький.

За словами директора медзакладу Сергія Василенка, хворобу, виявлену на ранніх стадіях, легше лікувати, аніж запущені й важкі форми сухот.

"Туберкульоз — хвороба, яка не прощає помилок. Не було препаратів у 1991, 92, 93, 94 роках, а в 1995-му Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила, що в нас пандемія туберкульозу в Україні. Ми штучно створили цю проблему і десятки років боролися з туберкульозом, поки знайшлися препарати, але скільки сил було потрачено", – розповідає Василенко.

Зараз, каже директор обласного фтизіопульмонологічного центру, лікувати хворих є чим.

"На складі більше 15 мільйонів препаратів, одних з найкращих в світі, і ми можем лікувати", — запевняє Василенко.

Та на ранніх стадіях хворобу виявляють усе менше, бо профілактичні огляди з 2019-го року проводять тільки в групах ризику, додає медична директорка Наталія Киян.

"Якщо брати останній рік, то збільшилась захворюваність усіма формами туберкульозу на 2,5 відсотки. Люди байдуже ставляться до свого здоров’я, думають: ай, перечекаю, ай, не піду до лікаря, можливо, само мине", – розповідає Наталія Киян.

Лікарка каже: у центрі можна безкоштовно обстежитися навіть без направлення від сімейного лікаря, якщо пацієнт кашляє більше двох тижнів, в нього підвищена температура, загальна слабкість, недомагання, схуднення чи є генетична схильність або цукровий діабет. Бригади медиків, каже, їдуть і в громади на обстеження за домовленістю з керівниками ОТГ.

Читайте також

  • Чи виявляють на Хмельниччині новий штам коронавірусної інфекції
  • Лікарні Хмельниччини отримали 20 апаратів ШВЛ від італійських благодійників
  • В Хмельницькому обласному пологовому народилось немовля вагою 680 грамів

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок