Встановили 14 контейнерів. У Кропивницькому збирають відпрацьовані батарейки

Встановили 14 контейнерів. У Кропивницькому збирають відпрацьовані батарейки

Встановили 14 контейнерів. У Кропивницькому збирають відпрацьовані батарейки
. Фото: Суспільне

У Кропивницькому компанія "Екостайл", яка займається вивезенням сміття, розпочала проєкт зі збору відпрацьованих батарейок. У місті встановили 14 відповідних контейнерів. Про це Суспільному розповіла речниця компанії Галина Богомаз-Кулик.

Мета проєкту – збільшити кількість елементів живлення, що потрапляють на перероблювання, а не в землю.

Контейнери встановили:

  • в обласній лікарні;
  • у дитячій обласній лікарні;
  • в обласній стоматологічній поліклініці;
  • в обласному центрі зайнятості;
  • в бібліотеці імені Євгена Маланюка;
  • у школі №37, що у селищі Нове;
  • у сімох відділеннях "Укрпошти";
  • у контакт-сервісі "Екостайлу".

Знайти найближчий пункт приймання батарейок можна тут.

Партнером проєкту, який гарантує надійне перероблювання зібраних батарейок, є Всеукраїнський рух "Батарейки, здавайтеся!". Нині це єдина в Україні організація, яка відправляє на утилізацію 100% батарейок та надає про це звіти, сказала Галина Богомаз-Кулик.

За її словами, щорічно в Україну ввозять 165 мільйонів батарейок, 95% з них викидають в природу: "Завдяки проєкту ми хочемо зменшити кількість цих небезпечних відходів, які з домівок кропивничан потрапляють на сміттєзвалище. І водночас збільшити кількість батарейок, які будуть відправлені на перероблення".

Раніше в місті було п’ять пунктів прийому батарейок. Скільки батарейок зібрали за час їх роботи, речниця підприємства сказала, таких даних поки не мають.

Наскільки шкідливо викидати батарейки у навколишнє середовище пояснила кандидатка біологічних наук Марія Боброва: "Я наполягаю на тому, аби люди сортували сміття, а батарейки здавали окремо у пункти приймання".

Батарейки, які викидають на звалища, залишаються під відкритим сонцем при підвищеній температурі. Вони містять токсичні речовини — сполуки ртуті, хрому, свинцю, які разом з дощами потрапляють в ґрунт, забруднюючи його.

Одна батарейка забруднює 400 літрів води. З ґрунтовими водами шкідливі речовини потрапляють в навколишнє середовище — забруднюються водойми. "Цю воду вживає риба, люди їдять рибу і до людського організму потрапляє свинець, який ніде не дівається і тільки накопичується", – навела приклад Марія Боброва.

Читайте також

Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок