"Потрібно робити більше". Іґа Швьонтек закликала до підтримки українських тенісистів після інциденту з Лесею Цуренко

"Потрібно робити більше". Іґа Швьонтек закликала до підтримки українських тенісистів після інциденту з Лесею Цуренко

"Потрібно робити більше". Іґа Швьонтек закликала до підтримки українських тенісистів після інциденту з Лесею Цуренко
. AP Photos

Як полька прокоментувала рішення українки знятися з матчу проти білоруски.

Перша ракетка жіночого світового рейтингу Іґа Швьонтек закликала до більшої підтримки представниць українського тенісу на тлі повномасштабної війни в Україні. Відповідну заяву полька зробила на пресконференції турніру в американському Індіан-Веллсі.

Спортсменів з Росії та Білорусі продовжують допускати до міжнародних змагань ATP та WTA на умовах нейтралітету. Спроби повністю відсторонити росіян та білорусів від змагань, як-от на британських турнірах влітку 2022 року, призвели до санкцій з боку керівних організацій проти організаторів змагань.

Читайте також: "Дивовижна відсутність співчуття". ATP оштрафувала Вімблдон за відсторонення РФ та Білорусі, але передасть гроші Україні

У березні вперше від початку сезону українка знялася з матчу проти суперниці з РФ або Білорусі. Нею стала четверта ракетка країни Леся Цуренко, що не вийшла на зустріч з білорускою Аріною Сабалєнкою в третьому раунді Індіан-Веллса.

Тенісистка пояснила, що після розмови з очільником WTA Стівом Саймоном мала "панічну атаку". "Офіційно буде написано «особисті причини», але фактично це проблеми з диханням і, можна сказати, істерика", — розповідала Цуренко.

Що сказала Іґа Швьонтек

Перша ракетка світу зазначила: становище українок у турі губиться за розмовами про доцільність допуску до змагань росіянок та білорусок. Та закликала WTA до більшої прозорості й визначеності у питаннях, що стосуються війни в Україні.

"Я повністю розумію, чому [Цуренко] знялася з матчу. Дуже поважаю українських дівчат. Якби бомба прилетіла до моєї країни або було знищено мій будинок, я не знаю, чи змогла б з цим упоратися та змагатися", — цитує Швьонтек агентство Reuters.

Швьонтек
Леся Цуренко на турнірі в Індіан-Веллсі. Jimmie48

"Ти маєш бути психологічно готовою до змагань щотижня. Тому я розумію, що вона була до цього не готовою".

"Мені здається, потрібно робити більше для допомоги українським тенісисткам. Адже все, що ми обговорюємо в тенісі, стосується російських та білоруських гравців — чи варто їх допускати, що з ними відбувається. Не думаю, що це правильно. Ми маємо більше зосереджуватися на допомозі українським гравцям та наданні їм усього необхідного, адже вони мають забезпечувати свої родини. У них на плечах великий тягар".

"На початку [війни] у нас не було чітких лідерів, аби прояснити нам усе це. У роздягальнях багато напруги — зрозуміло, що вона буде, адже триває війна. Але, можливо, цього було б менше, якби WTA на початку вдалася до пояснення усім, що є правильним, а що — ні".

Іґа Швьонтек та підтримка України: що відомо

  • Впродовж війни в Україні польська тенісистка виступає на кортах зі стрічкою в кольорах українського прапора.
  • Полька також брала участь у благодійних матчах на підтримку України на тлі бойових дій. А також сприяла організації виставкових матчів у Кракові, які зібрали понад 420 тисяч євро на допомогу українським дітям і підліткам в умовах війни.
  • У лютому цього року, напередодні річниці повномасштабної війни в Україні, Швьонтек у чемпіонській промові в катарській Досі підтримала українців після здобуття свого 12-го титулу WTA в кар'єрі.
На початок