Трьом жителям Житомирської області, які підтримують рішення і дії Росії, повідомили про підозру

Трьом жителям Житомирської області, які підтримують рішення і дії Росії, повідомили про підозру

Трьом жителям Житомирської області, які підтримують рішення і дії Росії, повідомили про підозру
. Фото: СБУ Житомирщини

Співробітники Служби безпеки виявили ще трьох прихильників рішень та дій держави-агресора в Україні. Це двоє жителів із Коростенського і Житомирського районів та житомирянин. Про це Суспільному розповіла пресофіцерка СБУ в Житомирській області Ірина Мартинюк.

За її словами, на загал славив Російську Федерацію та підтримував її керівництво у повномасштабному збройному нападі на Україну житель села Гладковичі Коростенського району.

"Перебуваючи у хлібному магазині у центрі села, обвинувачений закликав місцевих жителів та інших покупців підтримувати окупантів і запевняв, що "тільки Росія наведе порядок та встановить мир в Україні", – розповідає Ірина Мартинюк. – Коли ж переконати присутніх не вдалося, агітатор навів свій останній "аргумент", що там, де рашисти "бомбили українців, – мало бомбили, потрібно більше".

Аналогічні наративи поширював і уродженець Донецька, який нині проживає у Житомирі.

"Перебуваючи у багатолюдному сквері обласного центру, різноробочий голосно заявляв усім присутнім, що це нібито "українська влада та Збройні сили України прийшли у російське місто Донецьк у 2014 та розв'язали війну". Він на загал стверджував, що "української нації не існує – є хохли, а їх потрібно душити, вбивати та знищувати". Під час суперечки із оточуючими чоловік запевняв, що Житомир – це теж частина російської імперії, а потім закликав діючого президента Росії "Путіна прийти на територію України та знищити її", – розповіла Ірина Мартинюк.

Трьом жителям Житомирської області, які підтримують рішення і дії Росії, повідомили про підозру
Речниця СБУ в Житомирській області Ірина Мартинюк. Фото: Суспільне Житомир

У рамках розпочатих кримінальних проваджень слідчі СБУ повідомили чоловікам про підозру у колабораційній діяльності за частиною1 статті 111-1"Колабораційна діяльність" Кримінального кодексу України.

Проросійською публічною пропагандою займався і уродженець Архангельської області (РФ), який із кінця 90-их переїхав до одного з сіл Житомирського району.

"Незважаючи на декілька десятиліть проживання в Україні, росіянин не змінив ні свого громадянства, ні, як з'ясувалося після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, своєї "російськоімперської" ідеології, – каже Ірина Мартинюк. – У розмовах зі своїми односельчанами чоловік стверджував, що "незабаром російські війська виженуть усю нацистську владу, яка управляє Україною". Також він захоплювався політичною верхівкою держави-агресора та закликав убивати самих українців, бо "усі вони – бандерівці".

На підставі зібраних доказів та свідчень, слідчі СБУ кваліфікували дії чоловіка за частиною 1 статті 436-2"Виправдовування, визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України" Кримінального кодексу України.

"Це вже буде його третя судимість в Україні – раніше він вже притягувався до кримінальної відповідальності за майновий злочин та нанесення легких тілесних ушкоджень", – додає Ірина Мартинюк.

Наразі досудові розслідування завершили, обвинувальні акти скерували до суду.

Що відомо

Ще по темі

  • Звинувачувала ЗСУ у бомбардуваннях України: на Житомирщині винесли вирок ще одній колаборантці.
  • На Житомирщині судитимуть посадовця держустанови, настоятеля храму та ще дев'ятьох колаборантів.
  • Підтримувала вторгнення РФ і називала злочини у Бучі фейком: суд позбавив права викладати вчительку музики з Житомира.
  • На Житомирщині СБУ виявила двох колаборантів – експрацівника Кабміну та колишнього військового.
  • На Житомирщині у колаборантстві підозрюють майже 30 жителів області.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок