Знешкоджує міни та ракети. Як працює піротехнік з Прикарпаття Василь Хміль

Знешкоджує міни та ракети. Як працює піротехнік з Прикарпаття Василь Хміль

Знешкоджує міни та ракети. Як працює піротехнік з Прикарпаття Василь Хміль
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Розмінуванням деокупованих територій в Київській та Харківській областях займався сапер з Івано-Франківщини Василь Хміль. До повномасштабного вторгнення РФ в Україну він знешкоджував боєприпаси часів Першої та Другої світових війн. Зараз піротехнік разом із псом Патроном навчає учнів онлайн мінної безпеки. Про особливості своєї роботи Василь Хміль розповів Суспільному.

Знешкоджує міни та ракети. Як працює піротехнік з Прикарпаття Василь Хміль
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Свій перший виїзд, пам’ятаю, — селище Лисець, артилерійський снаряд калібру 76 мм. Звичайно, що було страшно, воно і зараз страшно", — розповідає піротехнік Держслужби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області Василь Хміль.

Чоловік майже вісім років працює сапером.

"Загрозу складають всі вибухонебезпечні предмети, але найнебезпечнішими серед них є протипіхотні та протитанкові міни. На деокупованих територіях знаходимо протипіхотні міни, які мають датчики цілі й спрацьовують на відстані 10 метрів. Їх знешкоджують дистанційно за допомогою роботизованої техніки або розстрілюють з великокаліберної зброї", — каже піротехнік.

Зі слів Василя Хмеля, робота його підрозділу спрямована на знешкодження вибухонебезпечних предметів на лініях електропередач та газопостачання. Чоловік каже: на Харківщині за день знешкодили 28 протитанкових мін.

"Росіяни мінують так, щоб зробити розмінування важчим. Складність полягає в тому, що на одній гранаті може бути встановлено декілька розтяжок. Це плутає увагу сапера", — говорить сапер.

При розмінуванні важлива командна робота, каже Василь Хміль. До прикладу, щоб знешкодити російську ракету, яка 29 грудня 2022 року влучила в житловий будинок на Івано-Франківщині, виїжджали шестеро надзвичайників.

"Ракета на Івано-Франківщині належить до сучасних вибухонебезпечних предметів. Наш підрозділ залучався до знешкодження та проведення робіт щодо її знищення. Ми витратили на це два дні. У перший день ми вилучали, наступного — знищили", — ділиться піротехнік.

Наразі Василь Хміль разом із псом Патроном у співпраці з ЮНІСЕФ проводять всеукраїнські інтерактивні онлайн-уроки з мінної безпеки для учнів.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок