Одну з вулиць Києва пропонують перейменувати на честь Дмитра Коцюбайла "Да Вінчі" — петиція

Одну з вулиць Києва пропонують перейменувати на честь Дмитра Коцюбайла "Да Вінчі" — петиція

Одну з вулиць Києва пропонують перейменувати на честь Дмитра Коцюбайла "Да Вінчі" — петиція
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Перейменувати одну з вулиць Києва на честь Героя України, комбата Дмитра Коцюбайла "Да Вінчі" — така петиція з'явилася на сайті Київської міської ради 13 березня.

Автор петиції Сергій Кулибишев пропонує переназвати вулицю Анни Ахматової на честь Дмитра Коцюбайла.

12 березня військовослужбовець ЗСУ та адвокат Масі Наєм запропонував перейменувати Паркову дорогу на вулицю (шлях) Дмитра Коцюбайла.

"Вона йде прямо до Аскольдової могили, де Дмитро похований. Що думаєте? Шлях Дмитра Коцюбайла. І дорогою стоять різні мінометки. І прапори Вовків Да Вінчі. Гарно", — пише Наєм.

Ініціативу також підтримала журналістка Яніна Соколова. На своїй Facebook-сторінці вона звернулася до міського голови Києва Віталія Кличка та депутатів Київради.

"Думаю, ця пропозиція Масі Наєма має бути реалізована одностайно. Дмитро заслуговує на монументи, вулиці та розповідь у підручниках. Як символ боротьби за свободу і принципи. На місце, де похований Да Вінчі, будуть приходити наступні покоління. За ними наступні. Таким чином ми збудуємо нову сторінку справжніх героїв цієї визвольної війни за нашу свободу й однозначну українську ідентичність наступних поколінь з ними. Тільки так у нас все буде добре", — пише Яніна Соколова.

Станом на 14 березня петиція набрала 404 підписи з 6 тисяч необхідних. Підписання триватиме ще 59 днів.

Що відомо про Дмитра Коцюбайла

Дмитро Коцюбайло народився 1 листопада 1995 року в селі Задністрянське Бурштинської громади на Івано-Франківщині. Воювати пішов одразу після Революції гідності у 2014. Да Вінчі командував 1 окремою штурмовою ротою ДУК "Правий сектор". Отримав важке поранення уламком від танкового снаряда в Пісках на Донеччині. Після трьох місяців реабілітації повернувся на фронт.

Брав участь у визволенні Карлівки, селища Піски, Авдіївки, а також у боях під Степанівкою, Савур-Могилою, Старогнатівкою.

30 листопада 2021 року Дмитрові Коцюбайлу присвоїли звання Герой України за особисту мужність, виявлену в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Дмитро Коцюбайло — командир спецпідрозділу "Вовки Да Вінчі" ЗСУ.

Герой України Да Вінчі загинув 7 березня 2023 року на Бахмутському напрямку. Йому було 27 років. 9 березня з командиром спецпідрозділу "Вовки Да Вінчі" Дмитром Коцюбайлом попрощалися у селі Бовшів на Івано-Франківщині, а 10 березня полеглого воїна поховали на Аскольдовій могилі у Києві.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок