Олегу Верняєву вдвічі скоротили дискваліфікацію через допінг. Він уже може змагатися

Олегу Верняєву вдвічі скоротили дискваліфікацію через допінг. Він уже може змагатися

Ексклюзивно
Олегу Верняєву вдвічі скоротили дискваліфікацію через допінг. Він уже може змагатися
. Олег Верняєв. Фото: Facebook Oleg Verniaev

Чотири роки дискваліфікації скоротили до двох.

Екслідеру збірної України зі спортивної гімнастики Олегу Верняєву скоротили термін дискваліфікації. Про це повідомив сам гімнаст на своїй сторінці в Instagram.

Олег Верняєв був відсторонений від змагань у жовтні 2020 року, спершу він був позначений як "відсторонений". А уже в 2021 році, перед Олімпіадою в Токіо, його дискваліфікували на чотири роки.

Суспільне Спорт – ексклюзивний транслятор чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики. Дивіться прямі трансляції Євро-2023 наживо на сайті Суспільне Спорт з 11 до 16 квітня.

Дискваліфікація гімнаста була пов'язана з позитивним допінгом-тестом: в його організмі знайшли препарат мельдоній. Після цього у серпні 2021 року Верняєв подав апеляцію у Спортивний арбітражний суд на рішення про дискваліфікацію на 4-річний термін.

Після поданої апеляції Верняєв в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт у вересні 2022-го відзначав, що розраховує від CAS бодай рішення про скорочення дискваліфікації, яке б дозволило підготуватися до наступної Олімпіади-2024. У підсумку гімнасту вдалося отримати саме такий вердикт.

"Я в строю. Це був тривалий процес, під час якого я довів відсутність наміру застосовувати допінг. Суд знизив санкцію вдвічі. Це говорить про те, що суд погодився з моїми доводами та підтвердив те, що мельдоній потрапив в організм не за моєю провиною або недбалістю", - написав Верняєв.

Перед рішенням щодо скорочення дискваліфікації Верняєву тренер збірної України зі спортивної гімнастики Геннадій Сартинський в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт відзначав, що у разі позитивного вердикту не лише розраховуватиме на нього, але й включить його у команду для підготовки до чемпіонату світу. Світова першість відбудеться з 1 до 8 жовтня у бельгійському Антверпені.

"Олег Верняєв відновлюватиме свою кар’єру. Ми чекаємо рішення від Міжнародної федерації гімнастики. Вони мають прийняти його до кінця березня. Якщо з нього усе знімуть, то будемо готуватися далі, зокрема, до чемпіонату світу. Він вже зараз тренується по два тренування і входить у форму. З ним, звичайно, нам буде набагато краще й легше", - сказав тренер збірної України.

При цьому у ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт після вердикту Сартинський відзначив, що повернення Верняєва не вплине на заявку чоловічої команди на Євро - гімнаста туди не включать.

"Змін у складі збірної на чемпіонат Європи не буде. Ми тільки зараз починаємо працювати, потрібно набрати необхідну фізичну форму, яка в нього була раніше. У нього є зараз зайва вага. Гімнастика - такий вид спорту, де потрібні місяці, аби відновитись фізично. Так що прямо зараз важко сказати, де буде перший старт для нього".

Для того, щоб відібратися на чемпіонат світу, збірна України має увійти до топ-12 команд чемпіонату Європи, що відбудеться з 11 до 16 квітня. Склад команди вже відомий: до нього потрапили шість гімнастів (один - як запасний).

Чемпіонат світу-2023 - друга спроба потрапити на Олімпійські ігри командою. За підсумками світової першості в Антверпені туди відберуться ще дев'ять найкращих збірних (у чоловіків та жінок).

Читайте також: "Основне завдання - Олімпіада". Тренер збірної України - про цілі на сезон перед Євро з гімнастики і відбір до складу

Хто такий Олег Верняєв

  • 29-річний український гімнаст. Олімпійський чемпіон Ріо-2016 на брусах, а також віцечемпіон Олімпіади-2016 у багатоборстві.
  • 4-разовий призер чемпіонату світу на брусах (чемпіон-2014), а також бронзовий призер ЧС-2019 у багатоборстві.
  • 6-разовий чемпіон Європи (усього на рівні континентальних першостей виграв 12 медалей).

Збірна України зі спортивної гімнастики: що відомо

  • На Іграх у Токіо Україна без Верняєва не здобула жодної нагороди - виступила у чотирьох фіналах: у командному багатоборстві (сьоме місце), особистому (Ілля Ковтун - 11-е, Петро Пахнюк - 19-е), а також на паралельних брусах (Петро Пахнюк - сьоме місце).
  • У жовтні 2022 року багатоборець Петро Пахнюк попросив тренера збірної України виключити його зі складу команди. З того часу він не увійшов до списку гімнастів "синьо-жовтих" ані на чемпіонат світу-2022, ані на Євро-2023.
  • На попередньому чемпіонаті світу Україна здобула одну медаль - "бронза" Ігоря Радівілова в опорному стрибку.
На початок