"Приходимо, щоб нагрітися": в ОВА пояснили, як довго працюватимуть на Рівненщині пункти незламності

"Приходимо, щоб нагрітися": в ОВА пояснили, як довго працюватимуть на Рівненщині пункти незламності

Ексклюзивно
"Приходимо, щоб нагрітися": в ОВА пояснили, як довго працюватимуть на Рівненщині пункти незламності
. Фото: Суспільне Рівне

Пункти обігріву у Рівному та регіоні, попри потепління і відсутність відключення електроенергії, закривати зараз не планують. Про це Суспільному 13 березня повідомив речник ОВА Олександр Поліщук. За його словами, відповідне рішення мають прийняти на всеукраїнському рівні. Водночас ті пункти незламності, які перебувають на балансі волонтерських організацій чи релігійних спільнот, волонтери закриватимуть лише за власним бажанням.

Валерій Шилін продає каву на майдані Незалежності вісім років. Чоловік скаржиться, мовляв, поблизу "пункту незламності" збираються компанії людей, які заважають йому працювати.

"По-перше, ці пункти незламності зараз, я вважаю, не потрібні, тому що зараз тепло. По-друге, тут збирається якась така агресивна молодь, безхатьки, постійно приїжджають машини. Тобто, вони тут концентруються, розумієте", — пояснює бариста велокави.

"Приходимо, щоб нагрітися": в ОВА пояснили, як довго працюватимуть на Рівненщині "пункти незламності"
Валерій Шилін працює на велокаві. Фото: Суспільне Рівне

На думку Валерія Шиліна, на майдані Незалежності достатньо одного пункту обігріву, адже вдень дедалі менше людей приходить сюди, щоб зігрітися:

"У людей вдома є світло. Правильно, так? Вдома вони можуть зарядити телефони. Коли були морози й коли була небезпека, коли вимикали світло — то це зрозуміло. А зараз все добре".

Пункт обігріву, поблизу якого працює Валерій Шилін, відкрили 18-го листопада 2022 року. За інформацією речниці міськради Оксани Власюк, його фінансує міжцерковна рада Рівного.

Рівнянка Ніна Блохіна каже, приходить сюди з чоловіком декілька разів на тиждень і проти того, щоб пункт закривали найближчим часом.

"Приходимо сюди, щоб нагрітися. Дуже холодно в руки. А вже як літо буде, можна й не приходити. Ми пенсіонери, хочемо чаю напитися, книжку почитати, дають книги читати і тепліше трішки. Нагріємось, та й підемо додому собі", — каже Ніна Блохіна.

"Приходимо, щоб нагрітися": в ОВА пояснили, як довго працюватимуть на Рівненщині "пункти незламності"
Ніна Блохіна приходить у намет з чоловіком. Фото: Суспільне Рівне

Медична сестра Оксана Білецька чергує тут з дня відкриття. Каже, хоч кількість відвідувачів дещо зменшилась, вдень сюди приходять близько пів сотні людей.

"Деякі дні більше, деякі — менше. Взимку, можливо, і трішки більше було, бувають дні, що й так приходять чаю попити. Особливо, коли погода погіршується, тиск підіймається. Просять тиск поміряти, таблетку від тиску дати", — розповідає медсестра.

Що один пункт обігріву знаходиться з протилежного боку майдану Незалежності, він перебуває на балансі Нацполіції. Всередині замість генератора — буржуйка та дрова. Чергова Мирослава Концемал каже, деревини вистачить до кінця березня.

"Зазвичай, відвідувачів зараз не настільки багато. У середньому людей 15-20, до 30 за добу. Якщо дуже холодно, то людей стає значно більше. Тільки мороз, сніг мете і в нас одразу починають люди йти, тому що звичайно людям холодно стояти, вони не мають де грітися і приходять до нас. Просто випити чаю, а хтось почекати кілька хвилин маршрутку. Це, звичайно, літні люди, а на вихідних дуже багато молоді", — каже представниця "Козацької самооборони" Мирослава Концемал.

Охоронниця додає, що вказівки від керівництва про закриття пункту ще не було.

На офіційному сайті Рівненської обласної військової адміністрації йдеться, що у Рівному впродовж цієї зими відкрили 27 пунктів Незламності. Деякі з них перебувають на балансі Нацполіції та ДСНС, окремими опікуються благодійники та Міжцерковна рада, решта — з бюджету громади міста.

Речник ОВА Олександр Поліщук Суспільному повідомив, що пункти обігріву у місті та регіоні закривати поки не планують. Відповідне рішення має бути прийняте на всеукраїнському рівні.

"На Рівненщині пункти незламності продовжують функціонувати у штатному режимі, закривати чи призупиняти їхню роботу наразі не планується. Якщо буде прийняте якесь зворотне рішення на загальнонаціональному рівні, тоді відповідно буде воно впроваджуватись і в нашому регіоні. Поки, повторюсь, пункти незламності діятимуть, як і зазвичай", — коментує Олександр Поліщук.

Читайте також

  • На Рівненщині посадовиця шахраювала з оплатою клієнтів за адмінпослуги. У поліції розповіли, як працювала схема
  • З Рівненщини у власність держави передали майже тонну бурштину. У скільки його оцінили
  • Сексуальні злочини: як спілкуватися з жінками, які зазнали насилля та тортур
  • Вимагали неіснуючий борг та погрожували розправою: на Рівненщині затримали двох підозрюваних

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок