"Радощі і жалі" Анни Вітрук: рівненська художниця презентувала роботи, написані за рік війни

"Радощі і жалі" Анни Вітрук: рівненська художниця презентувала роботи, написані за рік війни

"Радощі і жалі" Анни Вітрук: рівненська художниця презентувала роботи, написані за рік війни
. Фото: Суспільне Рівне

У Рівному 12 березня презентували живописні "Радощі й жалі" таку назву має персональна виставка Анни Вітрук, вона вмістила різноформатні сюжети, поєднані темою України. Як пояснила художниця, це її бачення і відчуття рідної країни. Усі роботи написані з травня 2022 року, і лише одна — в лютому, розпочата за тиждень до повномасштабного вторгнення. Половину вторгованих з продажу грошей художниця спрямує на заняття арттерапії з дітьми-переселенцями.

Центральним у виставці Анни Вітрук є поліптих "Моя Україна".

Виставка
Фото: Суспільне Рівне

Виставка
Поліптих "Моя Україна". Фото: Суспільне Рівне

Виставка
Пейзаж з поліптиху. Фото: Суспільне Рівне

Це "Українська Мадонна" і десять пейзажів.

"Образ України в композиції — це як я її зараз бачу і відчуваю — в тому кольорі, тій фактурі. Поруч — пейзажі, які найбільше люблю писати. Це краєвиди регіонів нашої України. Їх десять, але жоден не підписаний. До мене підійшла моя подруга і спитала, де Полісся. Я відповіла, що воно там, де вона його бачить. Але тут нема жодного похмурого, жалісливого кольору, бо я такою бачу Україну — квітучу, радісну, яскраву, барвисту", — пояснила Анна Вітрук.

Виставка
Фото: Суспільне Рівне

Виставка
"Волонтер". Фото: Суспільне Рівне

Тема України поєднала усі 30 робіт художниці, написані з травня 2022 року й донині. За винятком однієї, що має назву "Лютий".

Виставка
"Лютий". Фото: Суспільне Рівне

За тиждень до початку повномасштабного вторгнення на цьому полотні Анна Вітрук взялася малювати батьківську хату в Чорному Потоці в Карпатах, але після 24 лютого внесла корективи.

"Я зняла шар фарби, який вже нанесла, залишила лише вовків, чомусь було відчуття, що вони там повинні бути. Уже під час війни, я переписала зовсім інший сюжет, хотіла передати біль, який відчувала саме в той період. В композиції — наші вовки. Бо ми, як вовки, вірні, сильні і віддані. А орел — це та нечисть, яка намагається нас скосити, але нічого не вдасться", — зазначила художниця.

Виставка
Фото: Суспільне Рівне

Виставка
Фото: Суспільне Рівне

Персональну виставку Анна Вітрук презентувала у галереї "Євро-Арт", де діє її художня студія.

"Я знаю з Анну Вітрук з першого дня відкриття галереї, як хорошого педагога. Але навіть припустити не могла, що вона настільки талановита художниця. Направду, я вражена, коли дивилася роботи, то ловила на думці, що забуваю дихати. Я настільки вражена отими десятьма пейзажами у різних ракурсах нашої України, що я хотіла плакати", — зізналася відвідувачка виставки Олена Ярощук.

Виставка
Відвідувачка виставки Олена Ярощук. Фото: Суспільне Рівне

Виставка "Радощі і жалі" діятиме до 2 квітня.

Зі слів Анни Вітрук, половину виручених з продажу робіт грошей вона скерує у студію на заняття арттерапією з внутрішньопереміщеними дітьми.

Читайте також

  • "Про Україну теперішнього часу": у Рівному готують прем'єру вистави Енеїда на сучасний лад
  • "Бажання красиво одягнутися було у всіх": що носили рівняни століття тому
  • Котлети, голубці, торти, вареники: як громада з Рівненщини годує жителів Херсонщини

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок