"Дій проти насильства": у Тернополі відбулася просвітницька акція

"Дій проти насильства": у Тернополі відбулася просвітницька акція

"Дій проти насильства": у Тернополі відбулася просвітницька акція
.

Акцію "Дій проти насильства" провели на Театральному майдані Тернополя. До неї долучилися поліцейські, представники громадської організації "Відродження нації", працівники обласного управління сім’ї та молоді.

Інспектор управління Нацполіції області Дмитро Адамович розповів кореспондентам Суспільного:

"Ми от розказуємо людям їхні права, передбачені Законом України "З протидії попередження домашнього насильства", а також роз’яснюємо, куди вони мають право звернутися у випадку, коли вони стали жертвами домашнього насильства. На даний час в місті Тернополі працює мобільна група з реагування на факти домашнього насильства, у складі якої кожен день заступає два працівники. Працівники пройшли тренінги з реагування на факти домашнього насильства. В середньому, обслуговують вдень від 5 до 7 викликів, частина їх підтверджується, частина не підтверджується. У випадку, коли факт домашнього насильства підтвердився, згідно алгоритму, опитуються потерпіла сторона, кривдник, при можливості, свідки, які бачили даний факт, щоб підтвердити даний факт. Виноситься терміновий заборонний припис, складається адміністративний протокол, який в подальшому направляється до суду для притягнення кривдника до відповідальності".

Голова громадської організації "Відродження нації" Галина Кравець розповідає тернополянкам куди звертатися, якщо вони зазнали насильства або стали його свідками:

"У нас працює національна безкоштовна лінія з протидії торгівлі людьми і консультування мігрантів: 527 з мобільного і 0800505501 зі стаціонарних телефонів. Зі 100% людей, які їдуть закордон, десь 20% - причиною є домашнє насильство. Це з’ясовується пізніше, така от в нас статистика. Ці, котрі повертаються, це теж десь 20-25%, потім потерпають від домашнього насильства".

До акції долучилася головна спеціалістка обласного управління сім’ї та молоді Оксана Шуль. Жінка каже – цьогоріч до управління звернулися 33 особи, яким надали статус потерпілих від торгівлі людьми:

"Таким особам надається допомога і психологічна, і медична, юридична. Часто ми відправляєм таких осіб у реабілітаційний центр у Києві, де їм надають комплекс допомоги, якщо є потреба, а також складаємо таку оцінку потреб цих осіб і план реабілітації, і протягом часу, коли людина отримала статус, це може бути рік чи два роки, ми даємо допомогу таким особам".

Тернополянин Михайло Харковський:

"Міліція, на 102, там спеціальні служби. Та в інтернеті, загуглити, де можна знайти, куди звернутися. Якби був свідком, то я би, звичайно, підійшов, і сказав би щось".

До поліцейських Тернопільщини з початку цього року надійшло близько 5 тисяч повідомлень про домашнє насильство. 3880 з них – це повідомлення від жінок. На ці виклики в Тернополі виїжджає мобільна група, в області наразі такої немає, каже інспектор управління Нацполіції області Дмитро Адамович.

На початок