“Я лікую онкологію безкоштовно, але спершу мені відмовили”: як працює другий етап медреформи в Одесі

“Я лікую онкологію безкоштовно, але спершу мені відмовили”: як працює другий етап медреформи в Одесі

“Я лікую онкологію безкоштовно, але спершу мені відмовили”: як працює другий етап медреформи в Одесі
. UA:Одеса

Пройшло три місяці, як в Україні стартував другий етап медичної реформи. Він передбачає надання допомоги в лікарнях та пологових будинках за рахунок державних коштів. Зокрема і лікування онкологічних захворювань. Відповідає за перерахування грошей Національна служба здоров’я України. Реформа запрацювала й в Одесі, як само, скільки на це витрачають грошей, чи дійсно послуги стали безкоштовнимиу матеріалі Суспільного.

Історія відмови та боротьби

Два роки тому одеситка Юлія Таран вперше почула свій діагноз ‒ рак молочної залози третьої стадії. Діагностику та лікування жінка вирішила проходити в клініці Одеського медичного інституту. Там їй провели курс хіміотерапії та продовжували консультувати. Однак карантин вніс у життя Юлії свої корективи.

“У березні, коли тільки-но почався карантин, інститутську клініку закрили. Через це мені довелося звертатися до Одеського обласного онкологічного диспансеру”, ‒ пояснила Юлія Таран.

Туди їй довелося піти через рецидив хвороби: в жовтні 2019 року Юлія дізналася, що метастази Вторинні новоутворення, що розвиваються в різних органах з клітин материнської пухлини.перейшли на кістки скелету. Тепер жінці важко рухатися, а будь-яка дорога дається їй зі складністю.

“І тут я дізналася, що з 1 квітня запрацював новий етап реформи, що частину послуг, які входять в пакет можна отримати безкоштовно. Ну, я й звернулася до онкодиспансеру з проханням безкоштовно провести планову комп'ютерну томографію (КТМетод променевої діагностики, заснований на застосуванні рентгенівських променів.). Але мені відмовили. Пояснили, що це лише для стаціонарних хворих. Але ж я читала, що амбулаторні пацієнти також можуть користуватися цією можливістю”, ‒ розповіла Юлія.

“Я лікую онкологію безкоштовно, але спершу мені відмовили”: як працює другий етап медреформи в Одесі
“Я лікую онкологію безкоштовно, але спершу мені відмовили”: як працює другий етап медреформи в Одесі. UA:Одеса

Спочатку, за словами Юлії, вона змирилася з відмовою. Але потім вирішила: варто знайти важелі впливу, аби обіцяне реформою стало реальністю. Тому Юлія звернулася за коментарем до НСЗУ. На відповідь довелося чекати майже місяць, але результат виявився втішним: у відомстві запевнили, що Юлія також має право на безкоштовне обстеження.

“Після цього я знову пішла до онкологічного диспансеру. І на той раз вже потрапила до всіх спеціалістів, мені зробили радіологічну терапію, я отримала лікування у повному обсязі”, ‒ додала пацієнтка.

Для Юлії Таран можливість безкоштовної діагностики та подальшого лікування ‒ чи не єдиний шанс зберегти власне здоров’я. Наразі щомісячний дохід пацієнтки складає майже 6 тисяч гривень. Натомість КТ для визначення лікування, за словами Юлії, коштує приблизно 4 тисячі 600 гривень, а скан кісток ‒ майже 3 тисячі.

Однак, приклад Юлії — не поодинокий. У спільноті в соцмережах “Пташки Фенікси”, яка створена пацієнтами Одеського онкологічного диспансеру, є інформація про те (щоб побачити скріни повідомлень перейдіть за посиланням), що хворі досі змушені платити за аналізи в онкологічному диспансері. Однак спілкуватися з журналістами пацієнти поки не хочуть, боючись, що це може нашкодити їхньому лікуванню.

Відмовили, бо не встигли все закупити

Головний лікар Одеського обласного онкодиспансеру Олег Лук’янчук запевнив Суспільне, що причина відмови Юлії Таран ‒ неготовність закладу на початку нового етапу реформи надавати безкоштовну медичну допомогу. Наразі ж, за його словами, послуги пацієнтам вже надаються безкоштовно. Але відколи саме ‒ медик сказати не зміг.

“Ми проводимо тендерні закупівлі, як послуг, так і медикаментів. Це займає час. Тому дійсно, з 1 квітня, з самого початку, ми не могли надавати допомогу безкоштовно, тому що в нас не були придбані ані медикаменти, ані послуги. Наразі через тендер, через ProZorroОфіційний портал оприлюднення інформації про публічні закупівлі України., відбуваються всі ці закупки. Ніяких відмов у межах цих пакетів, на які заключені договори, ніяких відмов не даємо”, ‒ запевнив лікар.

“Я лікую онкологію безкоштовно, але спершу мені відмовили”: як працює другий етап медреформи в Одесі
“Я лікую онкологію безкоштовно, але спершу мені відмовили”: як працює другий етап медреформи в Одесі. UA:Одеса

Більше 25 мільйонів на лікування

Зазначимо, 8 травня на офіційній сторінці НСЗУ в Facebook з’явилась інформація, що Одеський диспансер протягом 2020 року отримає субвенцію, яка в п’ять разів перевищує надходження коштів у заклад у 2019 році. Контракт зі службою здоров'я складає 260 мільйонів гривень, тоді як субвенція 2019 року — 51,3 мільйони гривень

Також у НСЗУ повідомили, що лише за квітень — з моменту старту другого етапу реформи — онкодиспансер Одеси вже отримав 25,6 мільйонів гривень, посівши друге місце за виплатами по всій Україні.

Головний лікар Одеського обласного онкодиспансеру Олег Лук’янчук такі зміни оцінив позитивно. На його думку, це надасть можливість оновити обладнання та покращити якість надання допомоги.

“Фінансуванням, яке отримали в межах Програми медгарантій, задоволені. Наш диспансер працює і на місто, і на область, а в обласному бюджеті грошей на наш заклад не передбачено. Тому ми не зацікавлені в зупинці чи зміні реформи. Ми готувалися до змін, вдосконалювалися і зараз отримали відповідне фінансування за договором”, — прокоментував Лук'янчук.

Додамо, онкодиспансер Одеси підписав договір з НСЗУ на надання дев’яти груп послуг. Серед них пріоритетними є дослідження з виявлення онкології — різноманітні аналізи, а також радіологічне та хіміотерапевтичне лікування онкології та хірургічні операції. Все це оплачує держава з бюджету, виплати йдуть щомісячно.

Якщо людина вимагає вона отримує

Як повідомили в НСЗУ, наразі оплата за медичні послуги онкодиспансерам здійснюється не за кожен пролікований випадок, а за глобальною ставкою — тобто Служба виділяє кошти за даними, які надає безпосередньо заклад.

Пакет послуг “діагностика та хіміотерапевтичне лікування онкологічних захворювань у дорослих і дітей” вартує 17,8 тисяч гривень за місяць на одну особу, а пакет “діагностика та радіологічне лікування складає 30,3 тисячі на одну людину до кінця року ”(щоб побачити відповідний документ перейдіть за посиланням 1 і 2).

За скількох пацієнтів КНП “Одеський онкологічний диспансер” отримав у квітні гроші від НСЗУ, в закладі розповідати відмовились. Головний лікар Олег Лук’янчук повідомив, що не може надати цю інформацію, бо начебто "обмежена система передачі даних". Не захотів Лук’янчук також відповідати, який перелік аналізів надає заклад за рахунок бюджетних коштів (відповідь на запит тут і тут).

Наразі складно відслідкувати, на яких саме хворих НСЗУ виділяє кошти. Адже досі фактично не працює електронний реєстр пацієнтів, через який можна було б прослідкувати, чи справді хворий отримав гарантований державою пакет послуг. “Потрібен певний час, щоб налагодити цю електронну систему. Зараз вона висить, і дуже складно працювати. Це перехідний період. І пацієнти це розуміють. Ми готові чекати, але якщо будуть зміни... Але електронні картки дуже важливі, тому що пацієнт може перевірити, що там написано, яку послугу йому надали”, — прокоментувала цю ситуацію співзасновниця ГО “Афіна. Жінки проти раку” Вікторія Романюк.

Ймовірно, дані онкодиспансери подають, спираючись на диспансерний облік і кількість пацієнтів, які пройшли через заклад за певний період у минулі роки. Наприклад, на кінець 2019 року на обліку в одеському онкодиспансері перебувають більше 72 тисяч людей.

Можливо, частина з них навіть не зверталась за послугами в лікарню останнім часом, чи отримала їх у іншому закладі, але гроші на них диспансеру надали, запевнила Романюк. Водночас ті, хто звертаються в заклад за допомогою, на її думку, продовжують платити за те, що вже сплачено державою.

“Я лікую онкологію безкоштовно, але спершу мені відмовили”: як працює другий етап медреформи в Одесі
“Я лікую онкологію безкоштовно, але спершу мені відмовили”: як працює другий етап медреформи в Одесі. UA:Одеса

Вікторія наголосила: ця ситуація є типовою не тільки для Одеської області. З початком реформи ситуація кардинально не змінилась: онкоцентри надають безкоштовні послуги лише в поодиноких випадках, однак з часом цих випадків стає більше.

“З КТ і МРТМагнітно-резонансна томографія – метод діагностики, заснований на використанні магнітних і радіо хвиль. все непросто по всій Україні... Якщо людина вимагає, то вона отримує. Якщо вона не знає, то з неї беруть гроші. Я вважаю, що не вистачає інформаційної підтримки. Моя думка така: не співпадає позиція НСЗУ з позицією МОЗ. Керівники онкоцентрів грошей отримали більше, але оскільки МОЗ розповідає, що НСЗУ зробило погано, реформа не працює, то користуються цим і керівники лікарень. І далі беруть гроші за послуги. Питання щодо безкоштовних послуг до мене доходять щодня. Проблеми виникають щодня у багатьох людей по всіх онкоцентрах”, — розповіла Романюк.

На її переконання, люди часто не готові боротися за свої права і власне здоров’я. Вони бояться, що лікарі їх не будуть лікувати. І хоча зараз закон дозволяє проходити обстеження і лікування в будь-якому закладі, незалежно від місця реєстрації, найчастіше люди їдуть у найближчу лікарню. А якщо грошей у пацієнтів нема, вони просто відмовляються від вартісного лікування й обстеження. Та якщо мова йде про таке тяжке захворювання як рак, це обертається трагедією.

“Це підвищує смертність. Якби було все якісно, пацієнти могли б прожити довше. Часто через те, що коштів немає, люди говорять, що вони помруть все одно, то й сенсу лікуватися нема” — зазначила Вікторія.

Додамо, щорічно близько 65 тисяч осіб в Україні помирають від раку, 140 дізнаються про свою хворобу. Такі дані оприлюднені на сайті МОЗ.

В Одеській області від раку щороку вмирають до 5 тисяч людей. Онкозахворювання займає друге місце серед причин смертності в регіоні. Такі дані наводяться в обласній програмі “Доступна медицина” на 2018-2022 роки.

Олена Чернишова, Христина Шкрябіна

Читайте також

На початок