Як у Рівному роблять адресні покажчики за новим стандартом

Як у Рівному роблять адресні покажчики за новим стандартом

Ексклюзивно
Як у Рівному роблять адресні покажчики за новим стандартом
. Фото: Суспільне Рівне

У Рівному в лютому 2023 року почали з'являтися адресні покажчики на будинках у новому стилі, вимоги до яких Рівнерада затвердила торік у грудні. Суспільне вирішило дізнатися, як їх виготовляють.

Стандартизація, передбачуваність і читабельність адресних табличок дає можливість людині швидко зорієнтуватись у місті, вважає дизайнер, виробник табличок Костянтин Чеславський. Впровадження у Рівному єдиних правил дозволяє зробити легким зчитування інформації.

"Уявіть, що ви читаєте книжку, а в якій кожен рядок надрукований іншим шрифтом, а, можливо, й іншим кольором. Наскільки важко було б читати таку книжку. І ми не звертаємо увагу, що ми щодня стикаємось з тим самим", — пояснює дизайнер.

Як у Рівному роблять адресні покажчики за новим стандартом
Фото: Суспільне Рівне

До нього, як виробника табличок, звертаються охочі виготовити адресні покажчики. Але не всі, каже, знають про існування затверджених містом правил. Він сам з ними ознайомився і керується у роботі з клієнтами.

Читайте також: Є потреба пояснити: на честь кого перейменували пів сотні вулиць у Рівному

"До мене звернулися замовники, це була новобудова і треба було зробити адресні покажчики як на під'їзд, так і загально по будинку. Звичайно, вони принесли свої старі макети, так, як вони робили раніше. Довелося проводити роз'яснювальну бесіду. Коли вони зрозуміли, що є норми — вони перестали сперечатися, ми їм розробили згідно зі стандартами ці покажчики і втілили", — розповідає Костянтин Чеславський.

Друк адресного номерного покажчика, каже, займає три-чотири хвилини. Така табличка не вигорає на сонці та не розмокає від опадів.

Рівне адресний покажчик
Фото: Суспільне Рівне

"Кожна табличка в місті, кожна табличка на дверях в кабінет має якусь підібрану дизайнерами колірну гаму, шрифт, можливо дуже гарний, можливо, кольори дуже підходять до фасаду будинку. Але з точки зору орієнтування в такому середовищі — воно стає вкрай важким", — пояснює дизайнер.

На будинку, з якого починається вулиця, або на перехресті на будівлях потрібно встановлювати табличку з логотипом, роз'яснює ініціаторка створення системи адресних покажчиків Анастасія Кулакевич.

"Не треба на кожному будинку розміщувати такі таблички. Далі по вулиці мають бути просто номери. Так само в кварталі використовується зовсім інший вид табличок. Там немає логотипа, вони дуже лаконічні, їх дуже добре видно", — каже вона.

Анастасія Кулакевич демонструє табличку, яка з'явилася у Рівному однією з перших, у ній було кілька помилок. Суспільне розповідало про це у лютому. Ініціаторка показує, який вигляд має мати ця табличка за правилами.

аншлаги
Фото: Суспільне Рівне

"Тут інший колір, більший шрифт і немає орфографічної помилки. Для того, щоб не було помилок, місто зараз готує генератор адресних покажчиків, куди кожен мешканець Рівного може вписати свою вулицю і для нього генерується автоматично макет з усіма врахованими правилами, який можна буде просто завантажити й роздрукувати, де вам буде зручно", — зазначила Анастасія Кулакевич.

Читайте також

  • Лоти з автографами Залужного, Зінченка і Буданова: рівненський Верес на аукціоні зібрав 1,2 млн на дитячий турнір
  • На Рівненщині влаштували обласні змагання юних автомоделювальників
  • На Рівненщині створять дитячу гру для гаджетів, яка навчатиме правил пожежної безпеки

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок