Прийняли 4 тисячі пацієнтів: як для черкаських медиків минули три роки пандемії COVID-19

Прийняли 4 тисячі пацієнтів: як для черкаських медиків минули три роки пандемії COVID-19

Прийняли 4 тисячі пацієнтів: як для черкаських медиків минули три роки пандемії COVID-19
. Суспільне Черкаси

Мали в запасі 100 захисних костюмів і покликання рятувати. Саме з такою мінімальною підготовкою зустріли пандемію COVID-19, пригадала директорка Черкаської міської інфекційної лікарні Світлана Волгіна.

Механізм долання хвороби опанували з часом. За останні три роки медики прийняли чотири тисячі пацієнтів з діагнозом COVID-19.

Ковідний центр Черкаської міської інфекційної лікарні запрацював 22 березня 2020 року. Саме тоді у лікарню потрапив перший пацієнт із підтвердженим коронавірусом. Відтоді, хворі із цією недугою тут є щодня.

Найбільша боротьба розгорталася і триває донині тут – у реанімації, розповіла Світлана Волгіна. Людей, яким бракує кисню, рятують медики та апарати штучної вентиляції легень.

Лікування гострих інфекційних недуг – те, чому завжди навчалися. Утім, ковід змусив працювати над новою тактикою, зазначила лікарка:

"Це не тільки висока температура, кашель та нежить. Були важкі пацієнти із важкими формами пневмонії, які швидко розвивалися. Це були пацієнти з інфарктами, інсультами. З’ясовували протягом усього часу, як лікувати".

За три роки пандемії в інфекційній лікарні прийняли чотири тисячі пацієнтів. Із них – 499 так і не вдалося відвоювати у хвороби, прокоментувала пані Світлана. Та попри все медики не відступали:

"Відтоку кадрів у нас не було, навпаки — зі збільшенням розгортання додаткових ліжок, персонал переходив до нас з інших лікарень, інших відділень. Медицина не буває легкою, красивою, вона має різні прояви. В інфекцій лікарні працюють ті люди, які емоційно готові, що буде щось важке і незрозуміле".

коронавірус
Суспільне Черкаси

Людський фактор інколи теж брав гору, пригадала медсестра пані Вікторія:

"Усіх пацієнтів було шкода, хотілось допомогти кожному, бо на їхньому місці могли бути ми, наші рідні, близькі. Так і сталось — багато наших близьких пройшли через ці палати".

Нині тут сотня хворих на COVID-19. Серед них — Петро. Коронавірус "підхопив" уже вдруге:

"Коли почався коронавірус, то всі дуже серйозно ставилися до того, як то було. Розумію, що зараз є більш суттєві проблеми, але ковід нікуди не пішов".

Підтверджувати коронавірус продовжують у Черкаському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. У піки пандемії доводилося працювати навіть уночі, зазначила фельдшерка-лаборантка Альона Курінна:

"Працювати доводилось без вихідних, потрібно було робити свою роботу. За кожного пацієнта відчуваємо відповідальність, тому що це життя. Дуже багато людей хворіли і у тяжких станах були. Потрібно було якнайшвидше видати результат".

коронавірус
Суспільне Черкаси

За три роки – понад 570 тисяч тестів. З них – майже третина виявилася позитивними, прокоментувала заступниця директора обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Видра:

"Обладнання для тестів у нас з’явилося влітку 2020 року, тому що спочатку всі дослідження наші спеціалісти проводили фактично вручну. Ми не уявляли тих масштабів, із якими ми зіткнулися. Тому що такого лавинного подібного збільшення хворих у нас ще не було".

Що відомо

11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила коронавірус пандемією. В Україні станом на той день був зареєстрований один підтверджений випадок коронавірусу. З 12 березня на території всієї країни запровадили карантин.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок