На Буковині організаціям, які безплатно прихистили переселенців, можуть частково відшкодувати комунальні послуги

На Буковині організаціям, які безплатно прихистили переселенців, можуть частково відшкодувати комунальні послуги

На Буковині організаціям, які безплатно прихистили переселенців, можуть частково відшкодувати комунальні послуги
. Вимушені переселенці. Фото: Суспільне Чернівці

У Чернівецькій області організаціям та установам, які безоплатно прихистили переселенців, з обласного бюджету можуть частково відшкодувати витрати на комунальні послуги. Йдеться про громадські та релігійні організації й фонди, які не мали права на таке відшкодування з державного бюджету.

Про це повідомили на сторінці обласної адміністрації у Facebook.

За розпорядженням ОВА, сума компенсації залежить від того, скільки днів переселенці проживали у приміщенні організації. За один день перебування людини виплачуватимуть 30 гривень.

У прихистку громадської організації "Чернівецьке об’єднання "Захист" від початку повномасштабного вторгнення прийняли тисячу людей. Голова організації Марія Нікіта каже, що під час опалювального сезону в місяць на комунальні послуги витрачають до 18 тисяч гривень. Зараз у прихистку проживає майже 10 людей.

"Це важлива програма, бо більшість організацій шукали підтримки донорів, але переважно такі фінансові можливості з’явилися пізніше. Ми маємо донорів. Справедливо буде, якщо на цю компенсацію зможуть претендувати організації, які не мали такої підтримки", – каже Нікітіна.

Як отримати компенсацію

Організація, яка планує отримати відшкодування, має вести облік поселення переселенців. Зокрема, приймати заяву на безоплатне поселення, копії довідки про статус переселенця, паспорта або свідоцтва про народження дитини. Також вести журнал реєстрації, коли людина прибула та виїхала.

Цю інформацію організація передає до виконавчого комітету громади не пізніше наступного дня з дня розміщення або виїзду переселенця. Так можуть перевірити, чи дійсно у приміщенні проживала людина.

Щомісяця до 5 числа організація подає інформацію за розміщення переселенців у попередньому місяці та подає до виконкому заяву про відшкодування.

Опісля виконком визначає розмір компенсації й подає інформацію до обласної адміністрації. Департамент фінансів готує розпорядження про виділення грошей з обласного бюджету та перераховує їх до бюджетів громад.

Що відомо

  • 13 грудня 2022 року у Чернівецькій області затвердили Комплексну програму підтримки та інтеграції переселенців та інших постраждалих від війни на 2023 рік. Загалом на програму у 2023 році передбачили 67 мільйонів гривень. За ці гроші планують облаштувати житло, відшкодовувати витрати за комунальні послуги та інтегрувати переселенців до життя у громадах області.

Читати також

Посуд, рюкзаки та засоби гігієни: яких речей потребують переселенці в Чернівцях

Відшкодування бізнесу за купівлю генераторів: як подати заявку в Чернівецькій області

На початок