Бойова медикиня "Мама Таня" відбудовує дім після артобстрілу в Новоселівці, що біля Чернігова

Бойова медикиня "Мама Таня" відбудовує дім після артобстрілу в Новоселівці, що біля Чернігова

Бойова медикиня "Мама Таня" відбудовує дім після артобстрілу в Новоселівці, що біля Чернігова
. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Я повернулася з війни додому" — такий допис до фотографії на ґанку свого зруйнованого будинку в Новоселівці, що біля Чернігова, зробила в соцмережі Тетяна Борисенко, бойова медикиня з позивним "Мама Таня". Вона брала участь в Революції Гідності, потім пішла доброволицею в батальйон "Айдар". Під час активних бойових дій на Чернігівщині Тетяна Борисенко передавала контррозвідці дані про переміщення російської техніки. Як це відбувалося та чи готова повернутися на фронт, хоч і була звільнена за віком – "Мама Таня" розповіла журналістам Суспільного.

Під час повномасштабного вторгнення, 3 березня 2022 року, росіяни зруйнували будинок Тетяни Борисенко.

"Все сипалося, дим, сморід якийсь незрозумілий, таке було – пилюка, нічого не видно. Коли вже я вийшла звідти, зі своєї схованки, то побачила, що все зруйноване. Я пробиралася через завали".

Бойова медикиня "Мама Таня" відбудовує дім після артобстрілу в Новоселівці, що біля Чернігова
Будинок Тетяни Борисенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Тетяна розповіла, що як військова була готова до можливого вторгнення Росії. 24 лютого жінка прокинулася о четвертій ранку, а о пів на п’яту вже почула вибухи. Вона зателефонувала друзям-військовим до Мени й Городні.

"«Мамцю, полізли орки. Щось будем робити?» Я кажу: — «Звичайно ж, не будем сидіти»", каже Тетяна.

Також жінка зв’язалася зі співробітниками контррозвідки СБУ й сказала, що готова надавати дані про розташування та переміщення російських військ, які їй передавали побратими. Це була група з трьох людей, які перебували в районі Городні.

"Там місце якесь, там міст, там рів, там дорога. Я відкривала карту, дивилася, уточнювала і виставляла координати та передавала їх. Я знала, скільки техніки іде, бо там рахували вони, що могли. Що могли хлопці, те й робили".

За словами Тетяни Борисенко, 25 лютого вона отримала інформацію, що на станцію Низківка прибув потяг, можливо, із пальним. Військові, які передавали дані, залишалися біля того місця й спостерігали.

"І коли виставили координати, і я стала дзвонить у контррозвідку і доповідати, що стоять цистерни. 26 лютого перший раз по них вдарили, але вибухнуло тільки дві цистерни. Потім вдарили ще".

"Мама Таня" каже, після того, як її дім зруйнували, вона перейшла до сусідів через будинок, за два дні влучило й туди. Після цього ховалися в погребі в інших жителів Новоселівки. І вже звідти вони з сусідами почали виїжджати.

Бойова медикиня "Мама Таня" відбудовує дім після артобстрілу в Новоселівці, що біля Чернігова
Будинок Тетяни Борисенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Донька в мене сходила з розуму, казала: — «Мамо, у мене більше нікого нема, крім тебе, якщо ти загинеш, я буду повна сирота".

Жінка вирішила поїхати до Венеції. Вона зідзвонювалася з хлопцями та за комп’ютером, виставляла координати.

У кінці квітня "Мама Таня" повернулася в Україну, але вже 9 травня вирушила до Харкова.

"Я ще зідзвонилася зі своїм комбатом «Айдару» з Мельничуком, якраз формувався батальйон спеціального призначення звільняти території. Він каже: — «Будеш? Їдеш до мене?». Я кажу: — «Їду»".

У жовтні 11 батальйон спецпризначення вже був на Миколаївщині, потім на Херсонщині.

"Це був жах. На Миколаївському напрямку бомбили, потім ми в лісі Чорному стояли, у нас були поранені, у нас були загиблі. З безпілотників нас бомбанули, то десять людей зразу, ну й так крили ж градами, касетами в лісі, і фосфор, і танки, і все було", — каже Тетяна.

Нині жінка звільнена за віком, їй виповнилося 60 років. Та за потреби, каже, готова повернутися.

"На евакуацію, куди завгодно. Ти знаєш свою роботу, ти знаєш хлопців. Війна не закінчилась".

На сьогодні Тетяна почала відбудовувати свій зруйнований будинок у Новоселівці біля Чернігова. Допомагають військові та знайомі. Частину будматеріалів Тетяна придбала, ще потрібен пісок, цемент, утеплювач на дах.

Детальніше дивіться у сюжеті:

Читайте також

Любила працювати й ні з ким не сварилася: 105-річна жителька Чернігівщини розповіла про секрети довголіття

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок