Легка атлетика: чемпіонат Європи у приміщенні
Легка атлетика: чемпіонат Європи у приміщенні
"Трішки не доборовся". Андрій Проценко - про "срібло" Євро з легкої атлетики та незручний розбіг у фіналі

"Трішки не доборовся". Андрій Проценко - про "срібло" Євро з легкої атлетики та незручний розбіг у фіналі

Ексклюзивно
"Трішки не доборовся". Андрій Проценко - про "срібло" Євро з легкої атлетики та незручний розбіг у фіналі
. Андрій Проценко, фото: AP Photos

Ексклюзивний коментар українського стрибуна після "срібла" на Євро.

Україна завершила виступи на чемпіонаті Європи з легкої атлетики у приміщенні. Попри те, що українська делегація на турнірі склала лише десять легкоатлетів, їм вдалося здобути чотири медалі.

Автором останньої нагороди став 34-річний стрибун у висоту Андрій Проценко. У фіналі він боровся за "золото", однак не втримав його, поступившись нідерландцеві Дуве Амельсу, якому для цього знадобился встановити національний рекорд - 2.31 м. Проценко ж закінчив змагання на висоті 2.29 метра.

Читайте також: Андрій Проценко здобув "срібло" у стрибках у висоту на Євро в приміщенні. Це четверта медаль України на турнірі

Український стрибун вдруге у кар'єрі став віцечемпіоном Європи в приміщенні (першу медаль здобув у 2019 році). Крім цього, Проценкові вдалося продовжити медальну серію на рівні чемпіонатів світу та Європи: у 2022 році він став бронзовим призером і на ЧС, і на Євро на відкритому повітрі.

Після виступу Проценко дав ексклюзивний коментар для Суспільне Спорт, у якому оцінив емоції від виступу та розповів про подальші плани.

Попри втрачене "золото", Проценко залишився задоволений своїм результатом. Однак звернув увагу одразу на кілька моментів, які створювали йому дискомфорт під час фіналу: одним з таких став шлях розбігу легкоатлета, який розпочинався з бігових доріжок.

Читайте також: Медальний залік чемпіонату Європи-2023 з легкої атлетики у приміщенні: на якому місці Україна
  • Про результат у фіналі

"Не люблю приховувати свої емоції. Я задоволений стрибками, все йшло добре. Трішки не доборовся. Тобто, я боровся, але не вийшло. Знову друге місце, але я цим задоволений. Проте ще є час, пострибаю.

Все йшло легко? Ні, це не нашкодило. Добре, що там усе йшло добре. Бо у мене буває таке, що все починає ламатися, але потім виправляється. Може трішки не розбігався, але у технічному плані все було добре. Задоволений своїми стрибками. Міг стрибати вище, але не цього разу".

  • Про особливості розбігу у фіналі

"Трішки було незручно, бо я біг від з'єднання з доріжкою, трохи більше пів стопи. Через це мені заважали фішки, а там подовжувач лежав, який не можна було прибрати. І я його постійно сунув, бо він трішки зіскокував і лежав у мене на розбігу. Тож я його відсовував та стрибав. Вони посунули [сектор], але треба було ще трішки [посунути]. Італієць [Фассінотті] стрибав взагалі з доріжок, йому не вистачило пів метра. Якби посунули на пів метра - було б усім зручніше.

Так, його [сектор] посунули [після кваліфікації]. Ми бігли по дошкам, і потім стрибали, а зараз один італієць, бо у нього ширший розбіг. Зверталися до організаторів, щоб його посунули, але... Мені було добре, але трішки заважало".

  • Чи заважали Проценкові фінали бігунів

"Це заважало [бігунки на 3000 метрів], плюс у мене йшов час. Припиняли, бо я біг не по доріжкам, а збоку. Вони пробігали і забирали в мене час. Але я звик, що на змаганнях бувають різні ситуації, за рахунку свого досвіду не звертав уваги".

  • Про поразку у фіналі нідерландцю Амельсу

"Він добре готовий у цьому сезоні. У Банській-Бистриці взяв 2.28 м з запасами. Висоти підіймалися по два сантиметри, це невелика різниця, її міг взяти хто завгодно. Той-таки німець [Тобіас Потьє] міг теж взяти, трішки йому не вистачило. 2.31 м? За відчуттями - непогані спроби. На 2.33 м непогано, але я побіг живо, і через це було близько".

  • Про три медалі України у стрибках у висоту на Євро

"Чому українські стрибуни круті? Бо у нас гарна школа, більш технічна, ніж у багатьох країнах. І все ж у нас професійні тренери, а не викладачі фізкультури, що готують спортсменів. Бо в інших країнах тренерська діяльність, зазвичай, це хобі, і вони мають десь працювати, а у нас це професійне заняття, якому тренери віддаються повноцінно".

  • Про подальші плани на 2023 рік

"Що далі? Відпочинок тиждень, мабуть, і підготовка до літа. Бо до нього залишилося не так багато часу. Сезон починається 5 травня у Досі, перший етап Діамантової ліги. Сумніваюся, що я туди поїду, бо сезон довгий, у вересні закінчується, фінал Діамантової ліги 15 вересня. Підготовка буде у Португалії".

Андрій Проценко: що відомо

  • 34-річний український легкоатлет з Херсонщини.
  • Для Проценка Євро в приміщенні у Стамбулі - лише третє у кар'єрі. У 2015 році він посів п'яте місце, однак у 2019-му став віцечемпіоном змагань.
  • В активі Проценка - шість медалей на рівні чемпіонатів світу та Європи як на відкритому повітрі, так і у приміщенні. Серед них - дві "бронзи" у 2022 році: на чемпіонатах світу та Європи.
На початок