Легка атлетика: чемпіонат Європи у приміщенні
Легка атлетика: чемпіонат Європи у приміщенні
Андрій Проценко здобув "срібло" у стрибках у висоту на Євро в приміщенні. Це четверта медаль України на турнірі

Андрій Проценко здобув "срібло" у стрибках у висоту на Євро в приміщенні. Це четверта медаль України на турнірі

Андрій Проценко здобув "срібло" у стрибках у висоту на Євро в приміщенні. Це четверта медаль України на турнірі
. AP Photo/David J. Phillip

Українець зупинився у кроці від "золота".

Збірна України з легкої атлетики виступила в останньому для себе фіналі на чемпіонаті Європи в приміщенні у Стамбулі. Українець Андрій Проценко боровся за медаль у чоловічих стрибках у висоту.

Фінал за участі Проценка став останнім за участі українським. Перед ним Україна здобула три медалі, причому дві - у жіночих стрибках у висоту: Ярослава Магучіх захистила звання чемпіонки Європи в приміщенні, тоді як Катерина Табашник уперше в кар'єрі здобула "бронзу" Євро.

Дивитися наживо Євро-2023 з легкої атлетики у приміщенні ексклюзивно можна на сайті Суспільне Спорт. Пряма трансляція - тут.

До фіналу за підсумками кваліфікації відібралися вісім стрибунів. Крім Проценка шанси потрапити туди ще мав українець Вадим Кравчук, однак він зупинився на висоті 2.14 метра. Тож, конкурентами 34-річного Проценка стали поляк Норберт Кобельські, бельгієць Тома Кармой, швейцарець Лоїк Гаш, італійці Крістіан Фалоккі та Марко Фассінотті, нідерландець Дуве Амельс. А також німець Тобіас Потьє, який став віцечемпіоном Європи у стрибках на Євро-2022 на відкритому повітрі.

Проценко розпочав виступи у секторі з висоти 2.10 м, взявши її, а також планку 2.15 м та 2.19 м з першої спроби. Саме на останній планці почали виникати проблеми у спортсменів: Лоїк Гаш та Марко Фассінотті припинили на ній виступи, не використавши жодної з спроб.

Саме Проценко став одним з двох стрибунів, які взяли наступну планку 2.23 метра з першої спроби. Крім нього, це вдалося бельгійцеві Тома Кармою, а ось на цьому етапі виступи припинив інший італієць Фалоккі.

Уперше взяти планку Проценкові не вдалося на висоті 2.26 метра - подолав її з другої спроби. Боротьба між стрибунами продовжилася на планці 2.29 м, адже всі п'ять атлетів подолали попередню висоту. А ось 2.29 м українець єдиним взяв з першої спроби та вийшов у лідери.

Проценко був близький до того, щоб стати чемпіоном за підсумками висоти 2.29 метра. Однак одразу два стрибуни - Тома Кармой та Дуве Амельс взяли її з останньої спроби, встановивши нові особисті рекорди у кар'єрі. Тобіас Потьє натомість переніс висоту на 2.31 м після двох невдалих спроб.

Після того, як Потьє не взяв висоту 2.31 м, Проценко гарантував собі медаль. І міг втримати саме "золото" у разі, якби Кармой та Амельс її не взяли. Однак нідерландському стрибуну вдалося зробити це з національним рекордом.

У секторі на висоті 2.33 м залишилися лише Проценко та Амельс. Українець мав лише одну спробу, щоб взяти планку, однак йому це не вдалося.

Амельс продовжив виступи після перемоги на висоті 2.33 м, однак після першої ж невдалої спроби закінчив змагання.

Відео фіналу чоловічих стрибків у висоту

Стрибки у висоту (чоловіки): фінал

  1. Дуве Амельс (Нідерланди) - 2.31 метра
  2. Андрій Проценко (Україна) - 2.29 м
  3. Тома Кармой (Бельгія) - 2.29 м

Андрій Проценко: що відомо

  • 34-річний український легкоатлет з Херсонщини.
  • Для Проценка Євро в приміщенні у Стамбулі - лише третє у кар'єрі. У 2015 році він посів п'яте місце, однак у 2019-му став віцечемпіоном змагань.
  • В активі Проценка - шість медалей на рівні чемпіонатів світу та Європи як на відкритому повітрі, так і у приміщенні. Серед них - дві "бронзи" у 2022 році: на чемпіонатах світу та Європи.

Усі медалі України на Євро-2023 у приміщенні

  • "золото": Ярослава Магучіх (стрибки у висоту)
  • "срібло": Андрій Проценко (стрибки у висоту)
  • "бронза": Роман Кокошко (штовхання ядра), Катерина Табашник (стрибки у висоту)
На початок