Принесли надгробний хрест: у Черкасах мітингують проти вирубки лісу

Принесли надгробний хрест: у Черкасах мітингують проти вирубки лісу

Доповнено
Принесли надгробний хрест: у Черкасах мітингують проти вирубки лісу
. Суспільне: Черкаси

У Черкасах відбувається мітинг проти вирубування дерев у лісопарковій зоні по вулиці Лісова просіка. Про це передає власна кореспондентка Суспільного Катерина Костюк з місця події.

Люди зібралися біля входу до будівлі, де відбувається сесія міськради.

Із собою принесли надгробний хрест, залишки дерев та плакати.

Акція проти вирубки Лісової просіки
Суспільне: Черкаси

Люди обурені тим, що влада не відреагувала та допустила вирубування лісопаркової зони. Серед мітингувальників — 19-річний Артем Шемшур. Все життя провів у Черкасах.

"Дуже люблю своє місто. Черкаси дуже затишні, дуже зелені і цим вони мене і багатьох інших захоплюють. На мою думку, нині найголовніше — це розголос. Якби люди не збиралися, швиденько усе спиляли б, обгородили парканом, як це вже робили у багатьох місцях. В інших місцях просто роблять трохи хитріше — через десять дерев зрубують і поступово від Соснівки не залишиться нічого. Ми хочемо, щоб люди звернули на це увагу, бо десь 95 відсотків населення — категорично проти цього. Сосновий ліс — це цінність нашого міста. А коли представники влади допускають таке варварство, то люди повинні проти цього повставати, а як інакше".

За словами Артема, люди прийшли, щоб просити депутатів прийняти рішення, які допоможуть зупинити це будівництво.

"Але дуже часто звучало, що від нас не все залежить, що роблять усе в медах своїх повноважень. Але ми розуміємо, що це можна зробити попри все. Люди, які мають владу в місті, мають можливість це зробити. Тому ми вимагаємо, щоб це припинили і все", — додав він.

Принесли надгробний хрест: у Черкасах мітингують проти вирубки лісу
Суспільне: Черкаси

Військовий Ігор Афанасьєв обурений тим, що міська влада не запобігла вирубуванню лісопаркової зони:

"У зоні парку дерева, а він (міський голова - ред.) робить собі імідж, піар, а водночас дає згоду на вирубку оцього. І він каже, що я не в курсі, я не знав. Він сам сказав, що не має жодних документів, які дають дозвіл на вирубку лісу цим орендарям, то якщо його немає, якщо маса порушень закону, які він сказав, що це відбувається, то чому він не написав заяву на мерію міста за ці 3-4 дні заяву на кримінальне провадження? Чому громада це робить перша? Його вибрали для того, щоб він захищав громаду, її інтереси. І він не підтримує навіть. Він прийшов побалакав і все".

Чолові додав, що містяни вимагатимуть відновити лісові насадження:

"Ми будемо вимагати повернути ліс. Засадити по новій і відшкодувати по новій з боку орендаря. Це добре, якщо ліс засадять по новій. Це наша мрія. Але це буде відбуватися з нашої кишені людської, то треба відшкодувати це. І відшкодувати це ми вимагаємо коштом орендаря. Будемо боротися максимально боротися, як можемо".

Принесли надгробний хрест: у Черкасах мітингують проти вирубки лісу
Суспільне: Черкаси

Представник громади (не представився), розповів, що мітингувальники вимагають, щоб на сесії депутати ухвалили рішення стосовно заборони забудови:

"Ми вимагаємо від депутатів міськради, щоб вони проголосували хоча б на першому етапі, щоб вони проголосували за скасування забудови. Наша кінцева ціль — оновлення зеленого насадження".

Принесли надгробний хрест: у Черкасах мітингують проти вирубки лісу
Суспільне: Черкаси

Розгляд питання продовжили на сесії міської ради. Міський голова Анатолій Бондаренко нагадав, що дану пропозицію ухвалював не він:

"У нашому місті завжди — щоб не сталось, крайній є міський голова. Ніхто зараз не згадує хто голосував, хто ініціював ту пропозицію, ніхто не згадує тих депутатів поіменно, однак винен я. Це явище нормальне і я спокійно до цього ставлюся. Все це гарно: скасувати містобудівні умови. Я ставлю питання про розірвання договору з орендарем. Можливо ми й не догледіли, але, я думаю, що ми виправимо цю помилку по людях, які це зробили".

Що відомо

  • На вулиці Лісова просіка у Черкасах вирубали дерева. Зі слів директора департаменту департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради Артура Савіна, ймовірно, мова йде про земельну ділянку, яку у 2007 році передали в оренду на 49 років одному з приватних підприємств.
  • Поряд із цим, згідно з новим Генеральним планом Черкас, який актуалізували у 2021 році, у цій частині міста передбачена паркова зона.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок