Популяризувати тварин, або стати їх куратором: у Чернігові пропонують людям опікуватися тваринами, які шукають домівки

Популяризувати тварин, або стати їх куратором: у Чернігові пропонують людям опікуватися тваринами, які шукають домівки

Популяризувати тварин, або стати їх куратором: у Чернігові пропонують людям опікуватися тваринами, які шукають домівки
. ФОТО: Суспільне

Стати піар-менеджером безхатньої тварини, щоб допомогти їй знайти родину. У Чернігівському ветеринарно-стерилізаційному центрі пропонують людям опікуватися котами й собаками, які шукають домівку. Кожен охочий може популяризувати в соцмережах одну або кілька тварин і у такий спосіб знайти їм господарів. Також можна стати куратором тваринки, яка ще не має домівки, й перераховувати певну суму грошей їй на корм.

Для того, щоб шукати тваринам родини та, поки вони ще живуть в центрі, утримувати їх, створили зоозахисний проєкт. Людям пропонують стати або онлайн-кураторами собак і котів, або їхніми піарниками.

Собаки
Собака, яка потребує родини. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Хто такий онлайн-куратор? Це людина, яка обирає собі тваринку на утримання, поки тварина шукає собі родину. І скільки вона може – чи вона повністю купує корм для цієї тварини на місяць, чи вона з кимось у складчину виділяє якусь суму", — каже директорка Ветеринарно-стерилізаційного центру "Крок до тварин" Тетяна Діденко.
Собаки
Директорка Ветеринарно-стерилізаційного центру "Крок до тварин" Тетяна Діденко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Рената Гафурова – режисерка-постановниця Чернігівського театру ляльок вже понад рік координує роботу кураторів – збирає гроші на корм, веде облік, звітує про результати.

"Одну тварину мінімум їй треба пів мішка корму. І не кожна людина може прислати 500 або тисячу гривень, хтось навіть 100 гривень може прислати. І тоді є собачка, і неї є, наприклад, три помічники, хтось 100 гривень, 200 і 200, і вже є в неї ці пів мішка", — розповіла Рената Гафурова.
Собаки
Режисерка-постановниця Рената Гафурова. ФОТО: Суспільне Чернігів

Також Рената пише на своїй сторінці про собак і котів, яким потрібні господарі. Обрати тваринку й забезпечувати її фінансово – варіант для тих, хто хоче допомагати, але не має змоги взяти додому котика чи собачку або приїжджати безпосередньо до ветеринарно-стерилізаційного центру.

"Бажано для того, щоб піарити тваринок, краще приїхати обрати, познайомитись. Тоді ти пишеш, що ти знаєш, і тоді набагато легше донести до людей якусь інформацію, до них достукатися", — каже Діденко.

Собаки
Собаки, які потребують родину. ФОТО: Суспільне Чернігів

Тетяна каже: важливо, щоб піарниками тварин ставало якомога більше людей, які не пов’язані із зоозахистом. Так розширюється коло тих, хто дізнається про безпритульних котів і собак, і зростають шанси на те, що ці тварини знайдуть господарів.

Собаку Вжика породи той-тер’єр раніше використовували в розпліднику. А коли власниця виїхала, собака опинилася на вулиці.

Собаки
Собака породи той-тер’єр. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Собаці більш як 10 років, і знайти родину такій собаці дуже-дуже складно. А залишати її на доживання в клітці – це також зовсім не правильно", — каже директорка Ветеринарно-стерилізаційного центру "Крок до тварин", — каже Тетяна Діденко.

Собаки
Собаки, що потребують родини. ФОТО: Суспільне Чернігів

У ветеринарно-стерилізаційному центрі "Крок до тварин" перебуває близько 350 собак і котів, до початку російського вторгнення було 250. Кількість постійно змінюється, бо є тварини на постійному утриманні, інших же стерилізують, лікують і повертають назад на вулицю.

"Ми не є притулком. Залишаються тварини лише ті, хто ну ні за яких обставин не зможуть вижити на вулиці. Треба розуміти, що чим більше таких тварин залишається, тим менше шансів у нас допомогти іншим", — сказала Тетяна Діденко.

Детальніше дивіться у сюжеті:

Читайте також

Прокинулися ведмеді та народилися хайленд, віслюк та муфлон: як минула зима в Менському зоопарку на Чернігівщині

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок