Підлітків використовують, аби дестабілізувати ситуацію в Україні – поліція Житомирщини

Підлітків використовують, аби дестабілізувати ситуацію в Україні – поліція Житомирщини

Підлітків використовують, аби дестабілізувати ситуацію в Україні – поліція Житомирщини
. 27 та 28 лютого підлітки Житомира збиралися на масові сходини. Житомир, 28. лютого 2023 року. Фото Тетяни Дукач для Суспільного Житомир

28 лютого під час пресконференції в Головному управлінні Національної поліції в Житомирській області, коментуючи масові зібрання підлітків 27 та 28 лютого, начальник Нацполіції в Житомирській області Олег Трачук зазначив, що підлітків використовують, аби дестабілізувати ситуацію в Україні.

За словами Олега Трачука, ця течія субкультури вперше з'явилася в Росії хаотично, потім була підтримана та розвинена і впроваджена на території України.

"В соціальних мережах та новостворених Telegram-каналах адміністратори поширюють інформацію та провокують молодь на проведення масових скупчень для фізичного протистояння. Першочергова перевірка показала, що штучний розвиток такої субкультури –спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційну спецоперацію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні", – сказав начальник ГУНП в Житомирській області.

Підлітків використовують, аби дестабілізувати ситуацію в Україні – Нацполіція Житомирщини
Пресконференція в ГУНП Житомирської області. Начальник ГУНП в Житомирській області Олег Трачук (зліва) та начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко (справа). Житомир, 28 лютого 2023 року. Фото Тетяни Дукач для Суспільного Житомир

Під час пресконференції начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко сказав, що під час гібридної війни будуть попереджувати всі провокації.

"Ми можемо зараз впевнено сказати, що це дійсно прояви ворожої спеціальної служби, – говорив Начальник Житомирської ОВА. – Ми задіємо будь-які форми і методи задля запобігання провокаціям".

В коментарі Суспільному директор департаменту освіти Житомирської міської ради Валентин Арендарчук розповів, що прийнято рішення впродовж найближчих днів по ліцеях Житомирської територіальної громади провести роз’яснювальну роботу та розповісти про ПВК "Редан".

"Ми відпрацювали графіки, відвідування наших закладів військовими, працівниками поліції, щоб роз’яснювали небезпеку цієї небезпечної субкультурі", – сказав Валентин Арендарчук.

Підлітків використовують, аби дестабілізувати ситуацію в Україні – Нацполіція Житомирщини
Валентин Арендарчук, директор департаменту освіти Житомирської міської ради. Житомир, 28 лютого 2023 року. Фото надав Сергій Косюченко

28 лютого вдень кореспондент Суспільного поспілкувався із підписниками Telegram-каналів. Цікавився, чи вони брали участь у акціях 27 та 28 лютого та хто їх організував. Коментувати відкрито журналістам відмовились, але адміністратор одного із каналів розповів про причину акцій.

Він написав, що організовували "андерграунди".

"ПВК "Редан" лише збирався. А ті їх випередили. Мала бути звичайна бійка. В кожного свої цілі. В реданів ціль – відстояти свій стиль. Та виступити проти "скінхедів, навколо футбольних фанатів, андерграундів та людей іншої нації, а в андерграундів та інших – принизити тих", – написав в переписці адміністратор одного із каналів.

Підлітків використовують, аби дестабілізувати ситуацію в Україні – Нацполіція Житомирщини
Масове зібрання підлітків в Житомирі на Михайлівській. Житомир, 27 лютого 2023 року. Скріншот з відео Суспільне Житомир

Підлітків використовують, аби дестабілізувати ситуацію в Україні – Нацполіція Житомирщини
Підлітки збираються біля одного з торговельних центрів Житомира. Житомир, 28 лютого 2023 року. Фото: Тетяна Дукач для Суспільне Житомир

Ціль таких акцій – провокація та розкол суспільства і відволікання ресурсів на внутрішні проблеми країни, каже докторка політичних наук Лідія Смола.

"Будь-які деструктивні процеси, будь-які виступи, які порушують функціонування країни, що перебуває у війни, ми можемо одразу відносити до речей, які провокуються структурами агресора. Чи є це ІПСО, зараз ми говорити не можемо. У пропаганді працює такий прийом як "сяючі узагальнення". Ось таке відбулося, значить всі батьки не займаються дітьми. Це дуже хибний підхід", – каже Лідія Смола.

Альона Романюк, засновниця фактчекерського проєкту "НотаЄнота", розповіла Суспільному, чому в таких акціях розраховують на молодіжну аудиторію.

"Ця історія з цим рухом, як на мене, спрямована на поширення ворожнечі і на розкол саме українського суспільства. Вкид спрямований саме на підлітків, бо це аудиторія, якою достатньо легко маніпулювати. Є багато аспектів, хоча насправді важливо поширювати меседж, що, так, ми різні, з різними захопленнями, з різними вподобаннями, але в цьому і краса. Тому що це лише в совецкому союзі могли бути всі одинакові і під одну мірку міряні", – каже Альона Романюк.

Що відомо

  • 27 лютого в Житомирі на Михайлівській зібралося, за даними Нацполіції Житомирщини, майже 200 підлітків. 28 лютого у Житомирі підлітки зібралися на ще одні сходини – на місці з дітьми працювала поліція.
  • Нацполіція заблокувала 18 каналів, створених для дестабілізації ситуації в Україні через молодіжний рух "ПВК Редан".
  • В Україні підлітки почали наслідувати російський рух "ПВК Редан". Що про це відомо.
  • Масові бійки в людних місцях: до Київщини дійшов небезпечний флешмоб із Росії.
  • На столичному Печерську поліція не допустила конфлікту між молоддю. Бійку планували у межах так званого флешмобу, який започаткували в Росії.
  • У центрі Харкова 27 лютого поліція затримала підлітків, які хотіли влаштувати масову бійку. Поліція встановила, що це частина флешмобу з РФ.
  • На Полтавщині виявили понад 260 неповнолітніх, які планували влаштувати масові бійки.
  • У Вінниці прихильники російського молодіжного руху намагалися влаштувати масову бійку.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок