Жителі Кіровоградщини можуть блокувати через чат-бот кіберполіції пропаганду Росії та фейки

Жителі Кіровоградщини можуть блокувати через чат-бот кіберполіції пропаганду Росії та фейки

Жителі Кіровоградщини можуть блокувати через чат-бот кіберполіції пропаганду Росії та фейки
. Фото: Департамент кіберполіції.

Пропаганду Росії та фейки можна блокувати через чат-бот кіберполіції. Така потреба виникла після повномасштабного вторгнення Росії. Для цього зробили канал і чат-бот STOP-RUSSIA MRIYA в Telegram, розповів Суспільному інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Кіровоградській області Олександр Ляпун. Долучитись і надсилати скарги на блокування можуть всі охочі.

Щоб скористатись чат-ботом, треба знайти його в пошуку за назвою, пояснює студент Центральноукраїнського університету Денис Павлюк. З ним відділ протидії кіберзлочинам уклав меморандум про співпрацю. "Наприклад, ви в TikTok бачите пропагандистське відео від росіян, натискаєте "поділитись", відкриваєте наш чат-бот, надсилаєте посилання на цей ресурс і пишете "пропаганда". Вам відповідають – ресурс був доданий на блокування".

Денис Павлюк шукає порушення і вносить у список на блокування. "Ми особисто не можемо блокувати – це роблять адміністратори. Чим більше скарг, тим більша ефективність".

Говорить, наприклад, щоб заблокувати канал або сторінку з одним мільйоном підписників, треба від двох до 10 тисяч скарг. Нині в Кіровоградській області 20 студентів допомагають у відділі протидії кіберзлочинам.

За словами Олександра Ляпуна, за рік роботи через чат-бот в Україні заблокували 20 тисяч ресурсів, для цього подали сім мільйонів скарг. Окремої статистики по Кіровоградщині не ведуть.

Читайте також

Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області http://surl.li/evtwt
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок