"Таких руйнувань ще не бачили": як енергетики із Львівщини відновлюють мережі на Півдні України

"Таких руйнувань ще не бачили": як енергетики із Львівщини відновлюють мережі на Півдні України

"Таких руйнувань ще не бачили": як енергетики із Львівщини відновлюють мережі на Півдні України
. Суспільне Львів

Енергетики із Львівщини допомагають відновлювати інфраструктуру на деокупованих та прифронтових територіях України. Бригада Комарнівської дільниці "Львівобленерго" вже повернулась із робочої поїздки із Півдня України. Фахівці лагодили знищені під час обстрілів високовольтні лінії. Про те, як це було, енергетики розповіли Суспільному.

Зараз енергетики із міста Комарно працюють на Львівщині і розчищають високовольтні лінії. А в січні вони майже три тижні працювали на межі Миколаївської та Херсонської областей. Зокрема, повертали світло у домівки мешканців села Прибузьке. Таких руйнувань до цього не бачили, кажуть електромонтери Андрій Шпить та Володимир Федоркевич.

"Казали люди, що бомбили, що за ніч практично 60 відсотків села стерли із землі. Була і авіація, казали, артилерія", — каже Андрій Шпить.

Електромонтер Андрій Шпить
Електромонтер Андрій Шпить. Суспільне Львів

"Ми не стикалися з такими масовими обривами, в нас переважно як є якась аварія, то 1-2 дроти порвані. То практично ціла лінія і було таке, що і в трьох місцях була обірвана. Такого в нас ще не було, але нічого, зрозуміли, як працювати і йшло все дуже добре", — каже Володимир Федоркевич.

Ремонтні роботи на Півдні України
Ремонтні роботи на Півдні України. Фото Романа Коновальця

Зараз з тієї території, де працювали фахівці, до лінії фронту — близько 20 кілометрів. У селі електроенергії не було з березня 2022. Туди поїхало п'ятеро Комарнівських фахівців.

"Як ми приїхали, то звуки обстрілів були, то нам найперше було так страшно дуже. Але за днів два вже так вбулися, ми звикли. Навіть після того як поговорили з місцевими, то розрізняли, де була канонада "Граду", а де щось прилітало ближче", — каже електромонтер повітряної лінії Богдан Павлишин.

Ремонтні роботи на Півдні України
Ремонтні роботи на Півдні України. Фото Романа Коновальця

Керівник підрозділу енергетиків Роман Коновалець каже, вони могли працювати лише на відведеній території.

"Були прильоти і нерозірвані снаряди в землі були. В нас спочатку йшли ДСНС – вони розміновували, обгородили нам червоними прапорцями межу нашої роботи, за яку ми не мали права виходити", — каже Роман Коновалець.

Енергетики, які відновлювали електропостачання на Півдні
Енергетики, які відновлювали електропостачання на Півдні. Суспільне Львів

Загалом так відновили близько 15 кілометрів мережі. Комарнівські енергетики кажуть, готові їхати і відновлювати мережі там, де необхідно ще раз.

Читайте також

Львівські енергетики розповіли, як відновлюють електромережі

Створює графіки відключень світла: інтерв'ю з начальницею оперативно-диспетчерської служби "Львівобленерго"

На початок