У Львові створили додаток для людей із вадами мовлення

У Львові створили додаток для людей із вадами мовлення

У Львові створили додаток для людей із вадами мовлення
. Суспільне Львів

У Львові презентували застосунок "TippyTalk", який допомагає спілкуватися людям із вадами мовлення. Цим додатком можна користуватися у громадському транспорті, закладах харчування та просто у спілкуванні з людьми. Як працює застосунок, дізнавалось Суспільне.

У додатку можна складати речення за допомогою зображень, розповідає координаторка проєкту Ольга Руда. Коли людина обирає картинку, під нею з’являється текст цього повідомлення і застосунок його озвучує. Також додаток може слугувати месенджером. Наприклад, користувач складає речення, обираючи зображення, а інша людина отримує звичайне текстове повідомлення.

"Наприклад, Михайло хоче Іванові написати. Михайло обирає певні картинки у застосунку, які перетворюються у текстове повідомлення для Івана. Це повідомлення приходить Іванові і він може відповісти", — каже координаторка проєкту Ольга Руда.

Додаток вже випробував 25-річний Данило. Він має синдром Дауна. Асистентка хлопчика Ксенія розповідає, він навчився користуватись додатком дуже швидко.

"Данило надсилав своїм родичам та асистентам повідомлення через цей додаток. Розказує, що брав свій планшет за кордон і теж ділився своїм досвідом з родичами, які там є", — каже Ксенія Барабаш.

У застосунку є близько 60 тисяч картинок. Його основна мета — соціалізувати та реабілітувати дітей та дорослих із розладами аутистичного спектру, розповідає співзасновник проєкту Юрій Попович.

"Дати людині голос — це спосіб повернути та надати людині незалежність та гідність. Для нас важливо, щоб люди мали незалежність наскільки це можливо", — каже співзасновник проєкту Юрій Попович.

Також цей проєкт, за словами засновників, може стати корисним і для травмованих військових.

Читайте також

Бачити на дотик: координаторка проєктів для незрячих у Львові про друк книг під час війни

У Львові навчатимуть проводити екскурсії жестовою мовою

На початок