Контрольовано, прозоро і зручно. З квітня всі рецептурні ліки відпускатимуть за е-рецептом

Контрольовано, прозоро і зручно. З квітня всі рецептурні ліки відпускатимуть за е-рецептом

Контрольовано, прозоро і зручно. З квітня всі рецептурні ліки відпускатимуть за е-рецептом
. Суспільне Львів

З квітня всі рецептурні медичні препарати в аптеках відпускатимуть за електронним рецептом. У такий спосіб МОЗ не лише посилить контроль за відпуском рецептурних ліків в аптеках, а й оптимізує процес призначення ліків, зробить його більш прозорим та ефективним. Наразі електронний рецепт впроваджуватись поступово з можливістю використання лікарями паперових рецептурних бланків у разі відсутності електроенергії чи зв’язку у медичному закладі.

Суспільне дізнавалось, яких саме змін варто чекати з квітня, які препарати можна буде придбати лише за рецептом, а які все ж відпускатимуть без нього та які плюси і мінуси такого впровадження.

Впроваджувати електронні рецепти на рецептурні препарати МОЗ почало у 2022 році. Перший етап (запуск е-рецепту на антибіотики) стартував влітку минулого року, другий (е-рецепт на наркотичні засоби) розпочався восени. За даними МОЗ, відтоді на Львівщині лікарі виписали близько 58 тис. е-рецептів на антибіотики та 1,1 тис. на наркотичні (психотропні) ліки.

Із квітня цього року запланований третій етап, відтак відпуск всіх рецептурних ліків буде лише за електронним рецептом.

За даними Міністерства охорони здоров'я України, е-рецепт з квітня поширюватиметься на такі ліки (пацієнт купує їх за власні гроші):

  • антибіотики;
  • протисудомні засоби;
  • гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні);
  • препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі антигельмінтні препарати;
  • деякі вітаміни;
  • кроворозріджуючі препарати;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі звичні для нас ліки проти болю, кашлю, антигістамінні та заспокійливі.

Львів’янка Галина Панчишин понад тиждень тому лікувалась у свого сімейного лікаря. У жінки була пневмонія. Після огляду пацієнтки лікар виписав електронне скерування на придбання антибіотиків.

"Через комп’ютер мені виписали електронний рецепт на препарат. Для отримання ліків в аптеці мені прийшло повідомлення з кодом підтвердження. З ним я звернулась в аптеку, назвала номер рецепта, мені запропонували кілька препаратів, я обрала і вказала код підтвердження зі смс. Це дуже зручно і без прив’язки до аптеки і часу. Наприклад, минулого разу, коли також мала електронний рецепт, то потрібні ліки купила лише через кілька днів і в іншій аптеці не у своєму районі", — розповідає Галина Панчишин.

За словами завідувачки Аптека №1, виконавчої директорки Галицької фармацевтичної асоціації, експертки з фармацевтичних питань Департаменту охорони здоров’я ЛОВА Нелі Бик, в Україні, як це є у всьому цивілізованому світі, рецептурні препарати щороку мають рятувати мільйони людей. Лише за правильно підібраним лікуванням та дозуванням препарату пацієнт одужає.

"Купуючи препарати за чітким призначенням та дозуванням лікаря ефективність лікування буде набагато вищим. Натомість самовільний прийом препаратів може призвести до непередбачуваних негативних наслідків, серйозних побічних ефектів, викликати залежність чи ускладнити перебіг хвороби", — каже Неля Бик.

Як зазначила фармацевтка, крім ліків, які будуть затверджені у переліку рецептурних препаратів, деякі все ж відпускатимуть без рецепта. Зокрема, йдеться про ліки проти болю голови, лікування горла, нежиті, вітамінів тощо.

"Через те, що багато ліків уже зараз відпускають за електронним рецептом, а з квітня їх кількість збільшиться, ніякого ажіотажу ми не спостерігали і сподіваємося, що так буде й надалі. Це раніше люди могли з аптечних полиць купувати все підряд, а потім викидали, бо вони не знадобилися. Тепер люди знають, що при потребі, вони завжди можуть піти до свого сімейного лікаря і отримати рецепт на потрібні ліки", — каже Неля Бик.

Щоб отримати електронний рецепт, необхідно обов’язково звернутися до лікаря. Виписати е-рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП. Для цього закладу не потрібно мати договір з НСЗУ. Електронний рецепт можна буде отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем, але пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в ЕСОЗ (електронній системі охорони здоров'я).

"Таке впровадження здійснюється в межах наших європейських прагнень. Європа – спільний дім для європейських країн, тому потрібно здійснювати імплементацію законодавства відповідно до директив ЄС. Українці, які виїхали за кордон під час повномасштабної війни, мали змогу переконатися в тому, що там багато лікарських засобів відпускаються за рецептом. У нас це ідентично. Проте поки що більшість рецептурних препаратів мають відпускатись за паперовим рецептом. Відповідно ми впроваджуємо додатково електронний інструмент", — пояснює заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Електронний рецепт не містить торгових назв препаратів, а лише міжнародну непатентовану назву, іншими словами — діючу речовину. Відтак пацієнт самостійно приймає рішення щодо бренду лікарського засобу з відповідною діючою речовиною. Мало того, пацієнт можна використати електронний рецепт частково, тобто придбати меншу кількість ліків, аніж призначив лікар. Повторно отримувати рецепт для відпуску залишку ліків не потрібно.

Оскільки під час війни в країні загалом, і у Львові зокрема, можливе вимкнення світла чи зв’язку, певний час рівноцінно електронному варіанту рецепта діятиме ще й паперовий на бланку.

"За останні місяці війни ми пережили години, навіть дні, коли світло та зв’язок були відсутні. Ймовірність тривалих блекаутів досі зберігається. А, отже, можуть бути обмеження, саме тому е-рецепт буде вводитися поступово з можливістю використання паперових рецептурних бланків. Також у цьому нововведенні є виключення для тимчасово окупованих територій та зони активних бойових дій. Інакше кажучи, пацієнт зможе придбати ліки за паперовим рецептом, так і за електронним", — каже заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Для того, щоб пацієнт зміг безперешкодно отримати рецепт на ліки у будь-якого лікаря та "погасити" його у будь-якій аптеці, керівники медичних та аптечних закладів мають завчасно — до 31 березня цього року — подбати про підключення до національної ЕСОЗ.

"Ті аптеки, які ще цього не зробили, уже реєструються в терміновому порядку, бо розуміють, що тоді не виживуть на ринку", — каже виконавча директорка Галицької фармацевтичної асоціації Неля Бик.

У МОЗі кажуть: завдяки доступу до єдиної електронної картки пацієнта лікар зможе відстежувати історію хвороби пацієнта, його супутні захворювання, прийом інших медикаментів та інші клінічні дані, необхідні для його подальшого лікування.

Це суттєво спростить та водночас розширить можливості для збору анамнезу, а з часом — дозволить відстежувати результати лікування та за потреби створювати план лікування пацієнта. А фармацевт, своєю чергою, зможе відпустити рецептурні ліки пацієнтові кількома "кліками". Окрім іншого це дозволить спростити та повністю автоматизувати регулярну звітність в аптеці.

Читайте також

Електронні рецепти на психотропні та наркотичні препарати: як отримати за новими правилами

Антибіотики — за рецептом. Як реагують на нові правила у Львові

На початок