Відбудова Чернігівщини: скільки житла відновили й що робити із повністю знищеним

Відбудова Чернігівщини: скільки житла відновили й що робити із повністю знищеним

Відбудова Чернігівщини: скільки житла відновили й що робити із повністю знищеним
. ФОТО: Суспільне Чернігів

З понад тисячі будинків, які повністю зруйновані внаслідок бойових дій на Чернігівщині, ремонтні роботи не розпочали в жодному із них. Чому так сталося, скільки пошкодженого житла та інфраструктури на Чернігівщині вже встигли відновити у 2022 році та які плани на цей рік, в інтерв’ю Суспільному розповів перший заступник голови Чернігівської ОВА Костянтин Мегем.

Під час бойових дій, які відбувалися на Чернігівщині, скільки будинків зазнали пошкоджень. Як їх відновлювали протягом року?

Якщо брати в цілому, це близько 11 тисяч об’єктів. Якщо брати житло — це понад 8,5 тисяч. 7,5 тисяч — це приватна забудова, приватний сектор. Відповідно є будинки, які повністю зруйновані, таких понад 1000. Практично всюди роботи на них ще не розпочаті. По-перше, фінансування не було під повне відновлення. В основному відновлення проходили ті об’єкти й будинки, які мають легкі, або середній ступінь пошкодження. На даний час можна сказати, що понад 2,5 тисячі будинків відновлено. Якщо багатоповерхових — це понад 800 і десь 1800 приватного сектору. Якщо брати по житловому сектору — це близько 20%, але це об’єкти легкого, або середньої тяжкості пошкодження.

Що буде з будинками, які не підлягають відновленню? Де їх найбільше і що з ними робити?

Якщо ми беремо ті райони, що найбільше постраждали — це околиці Чернігова. Це і Новоселівка, і мікрорайон Бобровиця Чернігова. По Новоселівці ми маємо близько 270 пошкоджених і зруйнованих будинків. За минулий рік вдалося відновити понад 70. Якщо ми беремо Бобровицю, то там, темпи відновлення незначні, але там активно долучаються донори. За минулий рік вдалося відновити понад 200 будинків. По Ягідному — ситуація наступна. З обласного бюджету були виділені кошти 12,6 мільйона гривень. За них придбані будівельні матеріали. Силами "Добробату" вдалося відновити понад 20 будинків. На даний час, якщо брати по Ягідному, є сім будинків на які профінансували матеріали Латвійська республіка. Декілька будинків відновлюються силами самих мешканців, по інших п’яти — працюють волонтери.

До процесу відновлення залучені як і кошти державного бюджету, так і кошти місцевого самоврядування, дуже активно допомагають міжнародні організації. У нас близько 10 донорів працюють на Чернігівщині, які займаються відновленням легкого і середньої тяжкості житла.

На якому етапі зараз державна програма, яка передбачає відшкодування за зруйноване чи пошкоджене житло? Чи є терміни коли і як держава відшкодовуватиме гроші в кого повністю зруйноване житло?

Законопроєкт у Верховній Раді. Там передбачені такі компенсації:

  • сертифікат на придбання житла, яке протягом 5 років людина не зможе відчужити;
  • на спеціальний цільовий фонд будуть переказані кошти й людина зможе використати ці гроші суто на відбудову. Такого не буде, що людині дали кошти й вона розпоряджається ними як хоче. Це для того розраховано, щоб людина конкретно використала цю цільову допомогу на придбання житла.

Говорили про це з Оленою Шуляк (голова партії "Слуга народу", — ред.), вона цього тижня відвідувала нас. Пропонували механізми, як правильно рухатися, мова йде про відбудови повністю зруйнованих будинків, стосовно використання цих коштів на відбудову, але, поки що законопроєкт ще не прийнятий, тому, зараз важко про це сказати, коли він буде прийнятий і які саме механізми там будуть прописані.

Хто зараз допомагає з міжнародних організацій відновлювати житло?

Це Норвезька рада у справах біженців, Данська рада у справах біженців, Червоний Хрест активно допомагає, тобто різні країни, які свої місії сюди направили від початку визволення Чернігівщини, вони активно тут працюють. Ця допомога надається різними шляхами, десь фінансово мешканцям виділяються кошти на відновлення, попередньо порахувавши кошторис скільки потрібно. Десь безпосередньо донори наймають підрядників, які вже займаються процесом відновлення.

Скільки витратили грошей на відновлення Чернігівщини у 2022 році?

Якщо брати резервний фонд, який був виділений на Чернігівську область — це 650 мільйонів гривень. Але ці кошти виділялися на критичну інфраструктуру і соціальні об’єкти. Якщо говорити про житло, там було виділено на 20 багатоповерхових будинків, де пошкодження незначні: дах, вікна. Все інше йшло на критичну інфраструктуру.

Чи є програма на 2023 рік, яка передбачає проведення внутрішніх робіт? Чи можливо шукаєте донорів, інвесторів, які готові допомагати проводити внутрішні роботи?

Першочергово, на мою думку, потрібно відновити саме пошкоджені об’єкти. Про внутрішні об’єкти — зараз мова не йде. Я знаю, що на сесії Чернігівської міської ради мають винести питання, щодо надання матеріальної допомоги постраждалим мешканцям внаслідок збройної агресії (таке рішення міськрада вже ухвалила на останній сесії, — ред.). Тобто, ці кошти зможуть використати на внутрішні роботи.

Як з критичною інфраструктурою в області, що вдалося вже відбудувати?

Близько 1000 об'єктів електромереж було зруйновано. Більш ніж половина — уже відновлено. Це можна говорити й про мікрорайон Бобровиця, де повністю були перебиті лінії електропередач. Ці роботи профінансувалися з резервного фонду. Якщо говорити про теплопостачання, то, 35 котелень було відновлено. Це як коштом самих підприємств, так і коштом донорів. Поступово інфраструктура відновлюється, тому що потрібно забезпечити базові потреби мешканців, які активно повертаються до Чернігова.

Які питання на сьогодні у Чернігові залишаються проблемними та не вирішеними? Що потребує і грошей, і пошуку донорів?

Проблемним залишається приватний сектор, приватне житло громадян, яке зруйноване повністю, або зазнало значних руйнувань. Ми активно працюємо з міжнародними партнерами, стосовно того, щоб на дані об’єкти виділяли модульні індивідуальні будинки. Це не звичайні модульні будинки, а вже безпосередньо на ділянці у людини встановлюються індивідуальні будинки. Декілька таких проєктів — уже реалізовано у с.Крупичполе, с. Киїнка. Це зручні оселі, які, за вимогами комфорту задовільнять мешканців. Про це йде розмова, як і перед Урядом, так і перед донорами. Ну, і, звичайно, потрібна якась програма відбудови повністю зруйнованого житла. В принципі була програма виділення 135 мільйонів гривень через "Укрзалізницю" на закупівлю будівельних матеріалів. Звичайно, люди у яких є спроможність — брали будівельні матеріали й починали відновлювати свої будинки.

Також я знаю, що багато людей на весні планують розпочати цей процес. Але питання приватного сектору гостро стоїть, бо, це основний удар, який завдала РФ по приватному сектору.

Які об’єкти не вдалося відновити минулого року?

На скільки мені відомо, близько 132 об’єктів соціальної сфери відновлено за минулий рік. Тобто, показник досить суттєвий. Залишаються об’єкти, які зазнали капітальних руйнувань. Для них поки фінансування не передбачено, але таких об’єктів не дуже багато. Зараз в процесі відновлення залишається 41 об’єкт. В основному — це заклади освіти.

На яких об’єктах зараз відбувається відновлення?

Можу сказати, що це відбувається в м.Чернігів. Це школи й дитячі садочки. Ще у нас є три об’єкти, які вже затверджені Європейським інвестиційним банком. Будуть реалізовуватися школи в Борзні, в Дорошівці, амбулаторія — в Новій Басані. Стосовно стадіону Гагаріна — у Чернігові поки позитивних зрушень немає. Хочу констатувати цей факт. Ми самі розуміємо, що проєкт досить масштабний і потребує досить великих коштів.

Скільки грошей і на що виділили з обласного бюджету на відновлення Чернігівщини у 2023 році?

Стосовно відновлення — поки ми не рахували, але думаємо, що будуть виділятися кошти саме на будівельні матеріали. Як показала практика — це більш швидкий та ефективний спосіб, який приносить результат.

Читайте також

Ціни на новобудову зросли, а на вторинне житло знизились: ринок нерухомості у Чернігові після вторгнення росіян

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок