Як у Чернівцях охороняють будівлі в історичному центрі та яка відповідальність за порушення

Як у Чернівцях охороняють будівлі в історичному центрі та яка відповідальність за порушення

Як у Чернівцях охороняють будівлі в історичному центрі та яка відповідальність за порушення
. Фото: Суспільне Чернівці

Власники та співвласники будинків, які проживають в межах історичного центру Чернівців та Садгори, за потреби мають проводити поточні або реставраційні роботи будівель. Це передбачає законодавство про охорону культурної спадщини. Усі роботи вони мають погоджувати в управлінні, зокрема мати паспорти для оздоблення фасадів та охоронні договори.

Про це у коментарі Суспільному розповіла начальниця міського управління охорони культурної спадщини Вікторія Діденко.

Вигляд фасаду визначають у паспорті

За словами Діденко, виготовлення паспорта оздоблення фасаду – адміністративна послуга управління, яку надають через ЦНАП. У 2022 році виготовили майже 30 паспортів. У документі вказують колір фасаду, його структуру та декоративні елементи. Колір має відповідати історичній забудові.

"У Чернівцях будинки часто мають довгувату форму й оздоблені різними кольорами. Не можна, щоб кожен обирав колір фасаду на свій смак. Має бути комплексне фарбування. Яскраві кольори не притаманні історичній епосі, мають бути пастельні. Ми виготовляємо паспорти, щоб будинки виглядали так, як коли були збудовані", – каже Діденко.

Охоронні договори

З 2021 року управління охорони культурної спадщини має укладати охоронні договори з власниками архітектурних пам'яток. Так людина підтверджує, що має утримувати історичну будівлю, не робити перепланувань чи добудов, а також встановлювати вивіски. Усі роботи мають узгоджувати з управлінням. Діденко каже, за 2022 рік таких договорів уклали понад сто – переважну більшість з управлінням комунального майна.

За самовільні роботи — адміністративна відповідальність

Впродовж 2022 року за самовільні роботи в межах історичного центру склали понад двадцять протоколів на суму понад 30 тисяч гривень. Також власникам будівель видали майже 15 приписів щодо демонтажу засклених конструкцій на балконах.

"Для фізичних осіб штрафи невеликі – від 850 до 1700 гривень., тому багато порушників думають, що можуть самовільно виконувати роботи. Для юридичних осіб, якщо це пам'ятка архітектури, то штраф від 17 тисяч гривень. Таких протоколів не складали", – каже Діденко.

Що відомо

  • Управління охорони культурної спадщини контролює дотриманням правил та державних норм щодо охорони культурної спадщини, що діють у сфері реставрації пам’яток. Наглядає за використанням, ремонтом та реставрацією пам’яток культурної спадщини.

Читайте також

"Квартири для айтівців" та знижки переселенцям. Інтерв'ю з рієлторкою про зміни в ринку житла у Чернівцях

На початок