Біатлон: Кубок світу
Біатлон: Кубок світу
"Бьобергоф". Йоганнес Бьо повторив абсолютний рекорд за медалями на одному ЧС з біатлону

"Бьобергоф". Йоганнес Бьо повторив абсолютний рекорд за медалями на одному ЧС з біатлону

"Бьобергоф". Йоганнес Бьо повторив абсолютний рекорд за медалями на одному ЧС з біатлону
. AP Photos

На чемпіонаті світу титулований норвежець повторив, але не побив обидва медальні рекорди.

У німецькому Обергофі закінчився чемпіонат світу з біатлону. Медалі були розіграні у 12 гонках, здобули їх спортсмени шести країн.

Читайте також: Медальний залік чемпіонату світу-2023 з біатлону: хто став переможцем

Переможцем медального заліку стала збірна Норвегії. Спортсмени з цієї країни здобули 13 нагород, сім з яких на рахунку лідера її чоловічої команди Йоганнеса Бьо.

Перед заключними двома днями чемпіонату світу з біатлону Бьо підходив, маючи переможну серію: п'ять поспіль гонок на ЧС в Обергофі норвежець закінчував з золотими медалями. І йшов на "вічний" рекорд - для цього йому потрібно було виграти заключні дві гонки - у складі чоловічої команди в естафеті, а також у масстарті.

Утім, заключні дві гонки Бьо не виграв. В естафеті його команда фінішувала другою після збірної Франції. А у масстарті Йоганнес поступився двом шведам - Себастьяну Самуельссону та Мартіну Понсілуомі - та став бронзовим призером ЧС.

Попри це, Йоганнесу Бьо вдалося закінчити чемпіонат світу з максимально можливою кількістю медалей - норвежець виграв сім нагород. Таким чином, лідер загального заліку Кубка світу повторив історичний рекорд чемпіонатів світу.

Який рекорд повторив Йоганнес Бьо?

За всю історію чемпіонатів світу з біатлону лише одній спортсменці вдавалося виграти сім медалей за один турнір. У 2020 році інша норвежка Марте Олсбю Ройзеланн здобула таку кількість медалей на одному чемпіонаті світу, що відбувся в Антгольці.

Бьо вдалося перевершити медальний результат Ройзеланн на чемпіонаті світу-2023. Біатлоніст закінчив турнір з п'ятьмома золотими, а також однією срібною та бронзовою нагородами, тоді як у Ройзеланн при п'яти золотих медалях було дві "бронзи".

Мультимедалісти на одному чемпіонаті світу

  • 7 нагород: Йоганнес Бьо, Норвегія (5 "золото" + 1 "срібло" + 1 "бронза")
  • 7 нагород: Марте Олсбю Ройзеланн, Норвегія (5+0+2)

Це другий рекорд Ройзеланн, який повторює Бьо. Йому також підкорився результат партнерки по збірній Норвегії за кількістю золотих медалей - досягнення, яке також належить німкені Лаурі Дальмаєр.

На честь виступу Йоганнеса Бьо організатори чемпіонату світу подарували біатлоністу особливу табличку з видозміненим написом Обергофа, де проводися турнір. Замість Обергофа на табличці вказано "Бьобергоф" (Boeberhof) - саме на честь норвежця.

Йоганнес Бьо з табличкою на свою честь після ЧС з біатлону в Обергофі
Йоганнес Бьо з табличкою на свою честь після ЧС з біатлону в Обергофі. AP Photos

Що сказав Йоганнес Бьо після останньої гонки на чемпіонаті світу з біатлону

Норвезький біатлоніст зупинився у кроці від повторення іншого рекорду Олсбю Ройзеланн - перемоги в усіх особистих гонках на одному чемпіонаті світу. А після "бронзи" у масстарті визнав: відчув втому під кінець турніру.

"Це грандіозний результат. У багатьох сенсах: я ставив собі за мету вигравати медаль у кожній гонці, але не встановлював цілі здобути всі сім золотих. Був зосереджений упродовж всієї дистанції [чемпіонату світу] та показав максимум зі свого потенціалу.

Наприкінці я вже був утомлений. Мені потрібно було добре працювати з кожним пострілом, а я не знаходив швидкий ритм, який мав у попередніх серіях. Мозок не встигає за тобою, коли ти втомлений", - сказав Йоганнес.

Норвезький біатлоніст провів повну програму на чемпіонаті світу з біатлону. Упродовж 11 днів він мав сім стартів, усі - медальні.

Всі результати Йоганнеса Бьо на чемпіонаті світу

  • 8 лютого. Змішана естафета: "золото"
  • 11 лютого. Спринт: "золото"
  • 12 лютого. Гонка переслідування: "золото"
  • 14 лютого. Індивідуальна гонка: "золото"
  • 15 лютого. Одиночна змішана естафета: "золото"
  • 18 лютого. Чоловіча естафета: "срібло"
  • 19 лютого. Масстарт: "бронза"

Йоганнес Бьо: що відомо

  • Лідер загального заліку Кубка світу - 1139 очок після 14 гонок.
  • Йоганнес Бьо є лідером усіх індивідуальних заліків Кубка світу з біатлону. У попередньому сезоні 2021/22 він не виграв жодного кришталевого глобусу.
  • Водночас у сезоні 2021/22 Бьо виграв чотири "золота" на Олімпійських іграх у Пекіні.
  • Загалом Йоганнес Бьо переміг у сезоні 2022/23 у 15 гонках, ще чотири перемоги були здобуті в естафетних гонках.
На початок