Порошенко оскаржує в суді бездіяльність генпрокурорки через події у музеї Гончара

Порошенко оскаржує в суді бездіяльність генпрокурорки через події у музеї Гончара

Порошенко оскаржує в суді бездіяльність генпрокурорки через події у музеї Гончара
. УНІАН

Адвокати народного депутата та експрезидента Петра Порошенка подали до суду через бездіяльність генеральної прокурорки Ірини Венедіктової у справі про конфіскацію картин депутата.

"Офіс Генерального прокурора працює ночами, коли треба зареєструвати щось корисне для держави-агресора чи політичних переслідувань опозиції. А коли мова про притягнення до відповідальності знахабнілих слідчих і оперативників  ДБР, які здійснили збройний напад на музей Івана Гончара і незаконний обшук музею, прокурори ентузіазму не демонструють", - написав у Facebook адвокат Порошенка Ігор Головань

За словами Голованя 3 червня захист експрезидента вже подав 5 заяв про кримінальні правопорушення: зловживання владою та службовим становищем, незаконне проникнення до володіння особи з метою обшуку, службове підроблення, перешкоджання діяльності депутатів, журналістів та адвокатів .

"Офіс Генерального прокурора отримав 3 червня, встановлені законом 24 години давно минули. Оскаржили бездіяльність Генерального прокурора до суду", - наголосив адвокат.

Окрім того, адвокати просять про відвід слідчих ДБР, що здійснили обшук у музеї Гончара.

Що відомо

  • 26 травня Порошенко не прийшов на допит до Державного бюро розслідувань у справі щодо можливого порушення і несплати мита під час ввезення 43 картин в Україну.
  • Натомість він відкрив виставку картин зі своєї колекції у київському музеї Івана Гончара, через які й завели справу.
  • Туди приїхали співробітники ДБР, і під час їхньої спроби зайти до музею сталися сутички. Директор музею не хотів пускати правоохоронців, після чого ті виламали двері, які й так були відчинені.
  • Також співробітники ДБР намагалися вручити повістку дружині Порошенка Марині, щоб вона передала її своєму чоловікові, однак вона відмовилася її взяти. Пізніше у ДБР повідомили, що дружина Порошенка отримала повістку "в якості родича свідка, згідно з вимогами КПК".
  • Згодом ДБР арештувало колекцію картин Порошенка. Нині майно перебуває на зберіганні в музеї Гончара.
На початок