На Дніпропетровщині переселенцю з інвалідністю через відсутність прописки не оформляють статус ВПО: що радять юристи

На Дніпропетровщині переселенцю з інвалідністю через відсутність прописки не оформляють статус ВПО: що радять юристи

На Дніпропетровщині переселенцю з інвалідністю через відсутність прописки не оформляють статус ВПО: що радять юристи
. Суспільне Дніпро

Тамара Коняєва разом з онуком Артемом виїхала з Соледара 22 травня 2022 року. На Дніпропетровщині жінка намагається оформити для Артема статус переселенця, але має труднощі через відсутність прописки.

Як діяти у таких випадках — у матеріалі Суспільного.

"Почалось із загибелі синів, два сини поспіль протягом 50 днів, 50 та 48 років. І тут же війна одразу. У Соледарі вже стріляли, прилітали снаряди, сипалось все на дах. Може, ще б там тягнула якийсь час через онука, він має інвалідність з дитинства", — розповіла жінка.

Через те, що хлопець не має прописки, йому не нараховують допомогу як переселенцю. Не можуть поновити і виплати за інвалідністю. Для цього у вісімнадцять років Артем мав проходити лікарську комісію, однак без прописки зробити цього не вдалося.

Нині бабуся з онуком живуть у шелтері на Дніпропетровщині.

"Лікарка-психотерапевтка тоді, ще до війни, сказала: ви без прописки нічого не зробите. Мені немає чим довести, що він жив зі мною, із батьком", — говорить переселенка.

Адвокат Андрій Бєлік каже: медичне обслуговування мають надавати без прописки, а якщо відмовляють, то можна лишати скаргу, бо це протизаконно.

Не виходить отримати статус ВПО — звертайтеся за правовою допомогою

Для отримання статусу внутрішньо переміщеної особи, за його словами, за відсутності прописки можна подавати будь-які документи: диплом, трудову книжку, військовий квиток тощо. Тамара зберегла медичну довідку із попередньої лікарської комісії.

"Ця довідка зроблена на окупованій території. Це і є доказом, який можна вказати, що людина є переміщеною особою, цього достатньо. Якщо у людини, скажімо так, не виходить отримати ВПО, вона може звернутися до вторинної правової допомоги, і адвокати нададуть ці послуги безкоштовно, за рахунок держави", — говорить Андрій Бєлік.

Наразі подати заявку на отримання статусу переселенця можна у ЦНАПі територіальної громади за місцем перебування, або через управління праці та соціального захисту населення.

Читайте також

Щотижня прибувають понад 100 людей. Як допомагають переселенцям у Кривому Розі

Безкоштовне житло та триразове харчування. Шелтер у Дніпрі приймає людей з прифронтових територій

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок