Зниження рівня води у Каховському водосховищі – нова загроза для Запорізької АЕС

Зниження рівня води у Каховському водосховищі – нова загроза для Запорізької АЕС

Зниження рівня води у Каховському водосховищі – нова загроза для Запорізької АЕС
. Фото: Gettyimages

Після часткового руйнування та навмисного відкриття росіянами шлюзів Каховської ГЕС з'явилася нова атомна загроза. Адже зниження рівня води у водосховищі може призвести до неналежного функціонування систем охолодження Запорізької АЕС.

Про це під час чергового засідання Уряду заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль:

"Думаю, нікому не треба пояснювати, чим це загрожує Україні, Європі та світу загалом. Україна закликає всіма доступними засобами тиснути на Росію, аби вона закрила шлюзи та відновила гідротехнічні споруди на Каховській ГЕС. Або ж дозволила це зробити українським фахівцям."

Також на небезпечності цієї проблеми наголосив генеральний директор компанії "Енергоатом" Петро Котін.

Очільник Енергоатому зазначив: "Зараз рівень води у водосховищі становить 13,8 метра при нормальному значенні в 16 метрів, необхідного для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки". Додавши, що впродовж попередніх днів рівень падав іще більше – до 13,7 і навіть 13,6 м.

Що відомо

  • У зв’язку з неконтрольованим скидом води, який спричинили російські окупанти на Каховській ГЕС, Дніпро та Каховське водосховище стабільно міліють. Згідно зі спостереженнями експертів “Укргідроенерго”, великий обсяг води, що скидається через Каховську ГЕС, пов'язаний не з її пошкодженням, а з умисними діями російських окупантів, які відкрили шлюзи станції, побоюючись форсування Дніпра українськими військовими.
  • Критична позначка рівня води у Каховському водосховищі – 12,5 метрів глибини.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок