У Прилуках вкотре не відбулася позачергова сесія міськради: чому депутати не відвідують засідань

У Прилуках вкотре не відбулася позачергова сесія міськради: чому депутати не відвідують засідань

У Прилуках вкотре не відбулася позачергова сесія міськради: чому депутати не відвідують засідань
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Запланована на 14 лютого позачергова сесія у Прилуках не відбулася. На засіданні зареєструвались 14 депутатів з 34, міська голова Ольга Попенко — 15-та. На сесію прибули вісім депутатів від фракції "Батьківщина", троє від "Європейської солідарності", двоє депутаток від "За Майбутнє", а також депутат та секретар Прилуцької міської ради Роман Гоголь від "Слуги народу".

У зв’язку з відсутністю кворуму міська голова Ольга Попенко оголосила про неможливість роботи сесії. На неї було винесено 17 питань, серед них сім стосувалося освіти, п'ять — медицини. Мали на цій сесії обговорити й питання затвердження міської цільової програми "Територіальна оборона міста Прилуки" та організацію благоустрою в місті.

Ярослав Кантурак
Ярослав Кантурак. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Якщо ці депутати не прийшли на сесію, де мали б вирішитися питання харчування і перевезення дітей, питання медицини, то як вони збираються йти на наступні вибори? Вони два роки не ходять на сесії (у 2022 році відбулося вісім сесійних засідань Прилуцької міської ради, — ред.). Або вони поставили собі за мету знищити Прилуки. У мене люди запитують — чому ви, депутати, не можете між собою домовитися? А з ким там домовлятися?", — каже депутат міськради від "Батьківщини" Ярослав Кантурак.

Депутатка від "Рідного дому" Валентина Трохименко так пояснила, чому не прийшла на засідання.

Валентина Трохименко
Валентина Трохименко. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Я не прийшла на сесію, тому що прикро дивитися на маніпуляцію з боку влади. Коли ми готові були на початку року проголосувати за харчування й проїзд, то влада навмисно, щоб сесія не відбулася, включила в порядок денний 17 питань. Вони не зацікавлені в розблокуванні роботи сесії. Все, що вони роблять, замість діалогу і налагодження комунікації — це постійні маніпуляції й "обливання брудом" неугодних депутатів. Я впевнена, що військова адміністрація поставить все на свої місця".

Про те, що військова адміністрація може виправити ситуацію, сказав і секретар Прилуцької міської ради Роман Гоголь. Чому його однопартійці не відвідують сесії, пояснив відсутністю довіри до влади.

Роман Гоголь
Роман Гоголь. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Я роблю все задля того, щоб налагодити роботу депутатів. Але з дня, коли не відбулася остання сесія (3 лютого — ред.), нічого не змінилося. Нової інформації щодо причин відсутності частини депутатів на сесії — немає. Тому повторюся — лише військова адміністрація, з перевірками та аудитом всіх структур міської ради", — сказав Гоголь.

31 січня міська голова Прилук Ольга Попенко сама звернулась до начальника Чернігівської обласної військової адміністрації з проханням ввести військову адміністрацію. Головною причиною стало те, що через політичну ситуацію в місті не відбуваються сесії, адже не можуть зібрати кворум. Наслідком є неприйнятий бюджет на 2023 рік, соціальні та інші програми, без яких неможливе повноцінне функціонування Прилук. Своє рішення Ольга Попенко вважає виходом з кризи.

За словами виконавчого директора Чернігівського відділення Асоціації міст України Миколи Силенка, звернення міської голови Прилук Ольги Попенко щодо введення в місті військової адміністрації не регламентується законодавством.

"Процедура вмикається тільки тоді, коли обласна військова адміністрація проявляє ініціативу. Вона враховує, в тому числі звернення мера Прилук. Аналізує чи реально паралізовані певні процеси в місті. Тоді начальник ОВА пише подання на президента".

Читайте також

"Танки їдуть заднім ходом": як у Корюківці, що на Чернігівщині, люди голіруч зупиняли російську техніку

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок