Бронювання працівників: кого з черкащан не торкнеться мобілізація

Бронювання працівників: кого з черкащан не торкнеться мобілізація

Бронювання працівників: кого з черкащан не торкнеться мобілізація
. Суспільне Черкаси

На стратегічно важливих підприємствах відстрочку від мобілізації може отримати половина працівників замість усього персоналу, розповів Суспільному юрист Олександр Колесников. Пов'язане це з тим, що змінилися правила бронювання військовозобов’язаних. Про це йдеться у постанові Кабміну від 27 січня.

До впровадження постанови можна було бронювати ледь не всіх працівників на підприємствах. Нині це обмежується п'ятдесятьома відсотками від штату, пояснив Олександр Колесников.

бронювання
Суспільне Черкаси

Окрім того, додав він, бронювати працівників можуть лише організації визначені законом:

"Є перелік підприємств, які мають стратегічне значення для економіки держави. Також є підприємства, які виконують певні оборонні завдання або мобілізаційні завдання".

Серед тих, хто є у переліку стратегічного значення — агропідприємства. На одному з таких на Черкащині ще триває збір кукурудзи. Працівник Ігор Гриценко за один день збирає 200-250 тонн. Це можливо, якщо є сучасна техніка, на якій він працює.

бронювання
Суспільне Черкаси

Агроном Володимир Войко перевіряє кукурудзу на вологість:

"Є відсік, де беруться проби. Там є спеціальний пристрій – вологомір. Засипаємо, закручуємо, вмикаємо прилад".

Аби зерно зберігалося довго, потрібно дотримуватися всіх правил, додав він:

"Нині ми маємо забезпечувати продовольчу безпеку. Якщо не проконтролювати весь технічний процес, починаючи від сівби до збирання, то, скажімо так, цього врожаю могло б і не бути".

бронювання
Суспільне Черкаси

І Ігор, і Володимир – військовозобов’язані. Підприємство їх забронювало, розповів директор установи Микола Дарієнко.

"На кожному робочому місці мають бути висококваліфіковані спеціалісти. Цю кваліфікацію вони здобувають не за один місяць чи рік, а впродовж усього життя", – пояснив він.

бронювання
Суспільне Черкаси

Усього на підприємстві працюють 30 людей, із них заброньовані 11. Обирали найнеобхідніших для роботи, зазначив Микола Дарієнко:

"Вони працюють на комбайні, на тракторах з різних причіпним обладнанням. Усього це шестеро механізаторів, троє водіїв і двоє спеціалістів. Якщо хоч один із них випаде із цього ланцюжка, ми втратимо час і можливості".

Зі слів юриста Олександра Колесникова, бронювання діє пів року.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок