"Цінні тим, що вціліли". У музеї вишиванки у Чернівцях зберігають старовинні речі з зон бойових дій

"Цінні тим, що вціліли". У музеї вишиванки у Чернівцях зберігають старовинні речі з зон бойових дій

"Цінні тим, що вціліли". У музеї вишиванки у Чернівцях зберігають старовинні речі з зон бойових дій
. Суспільне Чернівці

У Музеї української вишиванки у Чернівцях зберігають понад сто старовинних речей, які вивезли з зон бойових дій. Це вишиті рушники, сорочки та скатертини. Їх передали волонтери та військові – переважно з Харківської області.

Про це у коментарі Суспільному розповіла культурна кураторка та засновниця Дня Вишиванки Леся Воронюк.

За її словами, над музеєм працюють вже два роки. Через війну довелося призупинити ремонт у приміщенні, втім з 24 лютого займаються релокацією старовинних речей з зон бойових дій. Спочатку допомагали вивозити приватні колекції.

"Ми пропонували таку допомогу колегам та знайомим. Зараз це ініціатива військових та волонтерів, які знають про музей вишиванки у Чернівцях. Вони контактують та передають нам ці речі", – каже Воронюк.

Військові надсилали до музею речі зі звільнених сіл, шкільних музеїв та бібліотек. Ці будівлі були зруйновані, тому за речами не було кому наглядати.

На початку повномасштабного вторгнення речі передавали й з Чернігівської області. Так, одна дівчина передала старовинний стрій своєї прабабусі. Це вишита сорочка, спідниця та корсетка.

"Передали, щоб вціліло, бо ніхто не знав, наскільки просунеться ворог. Знали, що на окупованих територіях все знищують: книги, рушники, вишивки. А ця річ була цінною родинною реліквією".

Спочатку стрий передали до музею для тимчасового зберігання. Згодом власники вирішили подарувати його музею назавжди.

Музей вишиванки у Чернівцях
На фото старовинний стрий з Чернігівської області. Джерело: Леся Воронюк

Серед музейних експонатів є цінні речі початку XX століття, а також багато вишитих рушників 60-70-х років XX століття.

"Вони поки не набули значної музейної ваги, але вже цінні тим, що їх вдалося зберегти. Історія в тому, що їх рятують військові, хоча не мають на це прямих зобов’язань", – розповідає Воронюк.

Воронюк каже, за вимогами, музейні експонати слід передавати в спеціальних коробках, які захищені від вологи, а також описувати. Але після 24 лютого речі могли передавати поштою, потягами та у машинах волонтерів.

"Більшість речей нам передають з просто розгромлених установ. Звичайно, що за зиму вони змокріли. Деякі вишивки були на шовку, то шовк почав тліти. Не було критично як передати, головне, щоб вони вціліли", – каже Воронюк.

Зараз речі в музеї просушують, фотографують та описують. Якщо буде можливість та місце, їх повернуть. Або зберігатимуть у фондах та експозиціях музею.

Що відомо

  • Музей Української вишиванки у Чернівцях відкрили у грудні 2021 року. Там зберігають зразки вишитих сорочок з усіх регіонів України. Музей розташований у центрі Чернівців на вулиці Кафедральній, 2 (вхід — з вулиці Поповича).

Читайте також

"Буде як захист та оберіг". Майстриня з Чернівців вишиває сорочку для військового

Буковинська тайстра – надбання культурної спадщини України: як у Чернівцях зберігають традицію її виготовлення

На початок