"Щоб сорочка була, як броня". Майстриня з Чернівців створює вишиванку для військового

"Щоб сорочка була, як броня". Майстриня з Чернівців створює вишиванку для військового

"Щоб сорочка була, як броня". Майстриня з Чернівців створює вишиванку для військового
. Фото: Суспільне Чернівці

У Чернівцях вчителька трудового навчання Христина Семенко вишиває сорочку для військового. Вона долучилась до благодійного проєкту "Сорочка для захисників". У його межах понад 40 майстринь з різних областей України шиють, вишивають та гаптують сорочки, які потім передають на фронт. Там вони слугують оберегами.

Христина вишиває сорочку для військового Данила. Він керує десантно-штурмовим взводом на Бахмутському напрямку. Організатори проєкту повідомили майстрині лише його прізвище та розмір сорочки, тому вона самостійно шукала більше інформації про нього у соцмережах. Знайшла Данила у Facebook та написала йому.

"Він був здивований, бо, певно, не знав, що такий проєкт є. Я спочатку думала, що звернулася не до тієї людини. Але назвала його позивний – це був дійсно він. Я розпитала його про улюблені кольори. Сказав, що це синій. Пообіцяла зробити орнамент, який йому сподобається", – розповідає майстриня.

Опісля Христина ще кілька разів спілкувалася з Данилом. Каже, намагається його не турбувати, втім слідкує за його сторінкою, аби впевнитися, що з чоловіком все добре.

"Декілька днів тому він опублікував своє фото. Так я бачу, що він в порядку. Коли вишиваєш роботу, то робиш це з особливим хвилюванням. Розумієш, в якій ситуації людина, й хочеться, щоб з нею було все добре"
"Щоб сорочка була, як броня". Майстриня з Чернівців створює вишиванку для військового
Фото: Суспільне Чернівці

Про проєкт "Сорочка для захисників" Христина дізналася з соціальних мереж. У грудні побачила допис однієї з чернівецьких майстринь, яка також є учасницею проєкту. Жінка показала свої роботи, й в січні їй дали перше полотно.

На вишивання сорочки Христина має два місяці. Почала роботу в середині січня, наразі дошиває передню частину виробу.

"Якщо на вихідні сяду, то я за суботу мала б завершити. Ще залишиться доробити пазушний розріз – його треба дуже надійно оздобити та обробити, щоб під бронежилетом він не пошкодився".

Для вишивання сорочки можна використовувати будь-яку техніку, якою володіє майстриня. Христина вміє вишивати косами, хрестиками, вирізати та виколювати. Втім найчастіше вишиває у техніці рахункової гладі – її й обрала для сорочки. Також, за умовами проєкту, полотно сорочки має бути цілісним – його не можна різати чи мережувати.

Для орнаменту Христина обрала восьмипелюсткову зірку. Каже, вона символізує захист та буде як оберіг.

"Оскільки це благодійність, хочеться, щоб ця сорочка була міцною бронею та оберегом для захисника. Щоб він залишився живим. Мені дуже хотілось додати якогось теплого та сонячного вкраплення. Тому взяла золотисті ниточки й вишила ними солов’їні вічка", – розповідає майстриня.

"Щоб сорочка була, як броня". Майстриня з Чернівців створює вишиванку для військового
Фото: Суспільне Чернівці

Найскладнішою частиною роботи є пошиття шеврона. Христина має схему його вишивання. Він буде кріпитися окремо до рукава. Також на рукавах буде український прапор.

"Якось я написала своєму захисникові, що сорочка шиється на одному диханні. Хоча не знайома з ним особисто, але, коли ти шиєш людині, то відчувається її настрій та характер. Велику роль відіграє, для кого ця сорочка вишивається"

Двічі на тиждень майстрині звітують про свою роботу, надсилають фото на сторінку проєкту у Facebook. Коли Христина вишиє сорочку, то має надіслати її керівниці проєкту Оксані Поступак. Через волонтерів вона передає сорочки на потрібні напрямки.

Христина каже, що й надалі зможе брати участь у проєкті. Як віддасть цю сорочку, вишиє ще одну для іншого захисника.

"Вже так хочеться почути, чи підійшло, чи сподобалось. Найбільше задоволення для майстрині, коли та людина отримує роботу і задоволена нею".

Читайте також

“Зрізала косу з меншовартості й шароварщини”. Етноблогерка з Чернівців про те, як говорити про культуру сучасно

Читайте нас у Telegram: головні новини Буковини

На початок