"Повністю все здирали": переселенцям у Рівному покращують побутові умови за грантові гроші

"Повністю все здирали": переселенцям у Рівному покращують побутові умови за грантові гроші

"Повністю все здирали": переселенцям у Рівному покращують побутові умови за грантові гроші
. Фото: Суспільне Рівне

У Рівному, в гуртожитку РДГУ, де мешкають переселенці, покращують умови проживання. Там уже встановили нові кухонні меблі та сантехніку. Облаштуванням гуртожитку займається ГО "Агенція сталого розвитку міста" у межах субгранту від проєкту EU4CSOs Emergency Actions.

Валентина Овчарова торік у квітні приїхала до Рівного із Сєвєродонецька. Тут її поселили в гуртожитку гуманітарного університету. Жінка розповідає, умови стали кращими, ніж були при заселенні:

"Ліжка поміняли. То матраци давали нові, а тепер ліжка нам повністю поміняли. Посуду немає — ідіть беріть. Усе, що потрібно, беріть. Гуманітарка — будь ласка, усе є у нас. Ми дуже вдячні за все. Їхати нам нікуди, бо у нас там — все, немає нічого".

Сергій Маладан та Юрій Іщенко приїхали до Рівного з Краматорська. Вони також проживають у шостому гуртожитку.

"Ми тут п'ять місяців. В душ уже не потрібно на перший поверх іти. Коли не прийдеш — гаряча вода є постійно. Хочеш удень, хочеш уночі купаєшся. Електропічки, духовки — усе працює. Холодильник є", — каже Сергій Маладан.

Ремонти у дев'ятиповерховій будівлі, де зараз мешкають сто переселенців, тривають декілька місяців, розповідає директорка студмістечка Віра Бабак. Зараз завершують облаштування кількох житлових кімнат.

"Повністю все здирали, повністю все шпаклювали, перебілювали, а підлогу не міняли. Тут лінолеум, то він так і буде лежати", — каже Віра Бабак.

Також оновили санвузли.

"У нас душові не працювали. Зараз уже, як волонтери почали давати для ВПО різні змішувачі, ми своїми силами зробили ремонт. Змішувачі уже в нас є нові. І ми ще не кругом, але будемо встановлювати бойлери. В кожну душову у блоці має бути бойлер", — додає директорка студмістечка.

Нові бойлери вже встановили на третьому та четвертому поверсі, каже Віра Бабак. Також новими меблями та побутовою технікою облаштували усі кухні закладу. Плити та кухні у гуртожиток передали волонтери БО "100 відсотків життя Рівне". Меблі та сантехніку для гуртожитку за гроші Євросоюзу закупили члени громадської організації "Агенція сталого розвитку міста". До того технікою у гуртожитки допомагали й інші волонтери.

Читайте також: Переселенцям покращать побутові умови за гроші гранту. Де це робитимуть на Рівненщині

"В кожному із шелтерів були свої нагальні потреби. Десь потрібні були змішувачі, десь — обладнання для санвузлів, десь — облаштування кухонних куточків", — каже комунікаційна менеджерка ГО "Агенція сталого розвитку міста" Вікторія Власюк.

В Україні фінансову допомогу від ЄС отримує організація “Мережа 100 відсотків життя Рівне”, яка своєю чергою розподіляє субгранти між іншими організаціями.

"Ми працюємо не лише самі, але через громадські організації. Більшу частину коштів ми роздаємо у вигляді мінігрантів для громадських організацій, а вони спрямовують їх на різну діяльність, якою займаються, або яку вважають найбільш актуальною чи необхідною для людей, які постраждали від війни", — каже виконавча директорка БО "Мережа 100 відсотків життя Рівне" Ганна Котенко.

Що відомо

  • На Рівненщині у чотирьох локаціях, де проживають переселенці, покращуватимуть умови для проживання. Робитиме це громадська організація "Агенція сталого розвитку Рівного" коштом субгранту від проєкту EU4CSOs Emergency Actions

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок