Головні новини Харкова та області 8 лютого: хроніка

Головні новини Харкова та області 8 лютого: хроніка

Головні новини Харкова та області 8 лютого: хроніка
. kh.dsns.gov.ua

Останні новини Харкова та області 8 лютого: коментарі, фото, відео, повідомлення у хроніці Суспільне Харків.

Двох жінок з Куп'янщини підозрюють у колабораціонізмі

Працівники СБУ оголосили підозри у колабораційній діяльності двом жителькам Куп'янщини.

Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

"Одна із них обійняла посаду "заступниці начальника відділу освіти ВДА Куп'янського району Харківської області", інша стала "в.о. директорки" однієї із місцевих шкіл", — йдеться у повідомленні.

За даними спецслужби, жінки допомагали російським окупантам впроваджувати стандарти освіти РФ на Харківщині.

"Директорка" видала учням підручники з російськими програмами навчання і розпорядилася, щоб підлеглі проводили навчальний процес за програмою та підручниками РФ. Жінка організувала поїздку викладачів до Курська на курси перепідготовки за новими стандартами", — повідомляє СБУ.

Слідство встановило, що інша підозрювана проводила наради з трудовим колективом та обговорювала впровадження стандартів освіти РФ за новими підручниками.

"Також вона організовувала виїзд вчителів до РФ для їх подальшої перекваліфікації та переатестації. Жінка закликала працівників приєднуватись до лав окупантів та погоджувала їх найм та встановлювала розмір заробітної плати", — розповідають у спецслужбі.

Жінці обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування триває.

РФ обстріляла Дворічну 8 лютого: є загиблі

У Дворічній Куп'янського району 8 лютого під артилерійським обстрілом перебували житлові будинки, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Близько 14:00 від поранень загинули двоє цивільних: 48-річний чоловік та жінка 45 років", — розповів Синєгубов.

Ситуація на Харківщині: зведення Генштабу на вечір 8 лютого

Російські загарбники продовжують зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на куп’янському напрямку.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу 8 лютого.

За даними Генштабу, на слобожанському напрямку без змін, ознак формування наступальних угруповань не виявили.

Під вогонь РФ потрапили населені пункти:

  • Уди, Червона Зоря, Красне, Липці, Стариця, Верхня Писарівка, Амбарне, Фиголівка, Дворічна, Западне, Куп’янськ, Курилівка, Кислівка, Табаївка і Берестове.

Крім того, РФ завдала авіаударів неподалік Козачої Лопані та Олійникового.

Золочівська громада: окупанти здійснили обстріл з артилерії, два села — без світла

Близько 16:30 окупанти обстріляли село Сніги, повідомив голова Золочівської громади Віктор Коваленко. Пошкодження зазнав двоповерховий будинок. Без світла залишилися села Постольне і Сніги. Люди не отримали поранень.

Це п'яте село, яке протягом доби обстріляли окупанти у Золочівській громаді.

В Ізюмі 8 лютого відбулося перепоховання загиблих під час окупації

8 лютого в останню путь провели 75-річну Лідію Єфременко — жінка загинула 9 березня, коли РФ поцілила у п'ятиповерхівку. Лідія спочиватиме на кладовищі поблизу онука Сергія — він був десантником та загинув, коли біля Донецька у 2014 році збили ІЛ-76.

Ізюм кладовище
Перепоховання загиблих під час окупації Ізюма. 8 лютого 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Як відбуваються перепоховання загиблих ізюмчан та імена скількох ексгумованих з масового захоронення досі невідомі — репортаж.

Окупанти продовжили обстріл Золочівської громади: стався обстріл села Уди

Близько 14:30 окупанти з артилерії обстріляли село Уди, повідомив Суспільне Харків голова Золочівської громади Віктор Коваленко. За його словами, за час вторгнення в Удах зруйновані чи пошкоджені всі будівлі, у тому числі церква, дитсадок, школа та амбулаторія: "Добивають уже вщент знищене село".

До вторгнення в Удах жили 1217 людей, зараз в селі ніхто не живе.

Зранку стало відомо, що окупанти обстріляли села Червона Зоря, Гур'їв Козачок та Басове.

Погода на 9 лютого: прогнозують до 16° морозу

  • Хмарно з проясненнями.
  • На дорогах ожеледиця;
  • Без істотних опадів;
  • Вітер північно-західний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 11-16° морозу, вдень 2-7° морозу;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 13-15° морозу, вдень 3-5° морозу.

Засідання у справі про оскарження мером Харкова Ігорем Тереховим штрафу за використання російської мови у соцмережах 8 лютого не відбулося.

Слухання перенесли через зайнятість судді на 1 березня, розказали Суспільне Харків у приймальні Київського райсуду.

10 лютого трамвай №3 змінить маршрут

Фахівці "Харківобленерго" проводитимуть роботи на підстанції, тому з 10:00 до 12:00 на ділянці від вул. Євгена Котляра до розворотного кола "Залютине" не курсуватимуть трамваї, повідомили у міській раді.

Протягом двох годин трамвай №3 курсуватиме:

  • розворотне коло "Новожанове" — вул. Москалівська — вул. Гольдбергівська — пров. Рибасівський — вул. Греківська — вул. Університетська — пл. Павлівська — пл. Сергїївська — вул. Полтавський Шлях — вул. Євгена Котляра — розворотне коло "Південний вокзал".

Обстріл Вовчанська: кількість поранених зросла до 5

У прокуратурі Харківської області уточнили, що під час обстрілу Вовчанська поранення дістала ще 47-річна жінка. Таким чином кількість поранених під час обстрілів Вовчанської громади 8 лютого зросла до п'яти людей.

Що відомо про стан енергетика, пораненого у Вовчанську

52-річний співробітник "Харківобленерго" отримав легкі поранення, окупанти обстріляли високовольтну лінію у Вовчанську 8 лютого, сказала Суспільне Харків речниця підприємства Марина Шевченко.

Під час обстрілів Вовчанської громади 8 лютого четверо людей, серед яких 10-річний хлопчик, зазнали поранення.

На Харківщини починається операція "Первоцвіт-2023"

За даними обласного управління Держекоінспекції, операція триватиме з лютого до травня. Екологи попереджають, що за продаж про покупку первоцвітів, які захищені законом передбачена адміністративна відповідальність у формі штрафів та відшкодування збитків в перерахунку на кожну рослину.

"Державна екологічна інспекція у Харківській області закликає всіх небайдужих громадян не залишати без уваги жодного факту торгівлі, а також не зривати, не продавати і не купувати перших весняних квітів", — сказано у повідомленні.

Обстріл Вовчанщини 8 лютого: четверо людей поранені

Близько 11:00 8 лютого окупанти обстріляли Варварівку на Вовчанщині: 69-річний чоловік та 66-річна жінка зазнали поранень, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

О 12:00 РФ відкрила вогонь по Вовчанську, осколкове поранення отримав 52-річний співробітник "Харківобленерго". Усіх поранених ушпиталили.

Доповнено 12:54. Під час обстрілу Вовчанська осколкове поранення отримав 10-річний хлопчик, його ушпиталили, уточнив голова обладміністрації Олег Синєгубов. Дитина перебуває у середньому стані тяжкості.

У Балаклійській громаді запустили сім безплатних автобусів

Безплатні автобуси з'єднають з Балаклією села Щурівка, Калинівка, Слобожанське, Чепіль, Лозовенька, Петрівське, Протопопівка.

"Відтепер люди з віддалених куточків нашої громади абсолютно безплатно зможуть виїжджати до міста Балаклія та сусідніх сіл", — сказано у повідомленні міської ради.

З розкладом можна ознайомитися за посиланням.

Окупанти з гелікоптерів вдарили по Золочівській громаді

Близько 8:00 8 лютого з боку російського кордону з гелікоптерів окупанти завдали ударів по селах Гур'їв Козачок та Басове, повідомив Суспільне Харків голова Золочівської громади Віктор Коваленко. Пошкоджень зазнали два будинки.

Близько 11:45 окупанти відкрили вогонь з мінометів по селу Червона Зоря, що розташоване поблизу кордону. За словами Коваленка, пошкодження "незначні".

Ніхто з людей не зазнав поранень.

Загрозу наступу сприймаємо реально — Синєгубов

"Розповсюджується інформація ворогом щодо можливого наступу на Харків на населені пункти Харківської області. Звичайно, що ми сприймаємо цю загрозу реально, контролюємо ситуацію на фронті. Ми сильні як ніколи. По деяких напрямках ЗСУ контратакують, намагаючись звільняти наші території. Складно. Війна. Однак ми переможемо, нас підтримує весь світ", — звернувся очільник ОВА Синєгубов 8 лютого до жителів Харківщини.

Де окупанти посилюють присутність на Харківщині: дані Синєгубова

Окупанти посилюють присутність Куп'янському та дворічанському напрямку на Харківщині у сторону Кремінної.

Про це в ефірі нацмарафону 8 лютого сказав голова Харківської обладміністрації Олег Синєгубов.

"Ми до цього готові, наші збройні сили готові як ніколи, готові реагувати на будь-які спроби наступу. Ворог посилює присутність на лінії фронту по Куп'янському та дворічанському напрямку, але ми це бачимо, що на меті у нього — не давати просуватися нашим ЗСУ. Там ідуть певні маневри, ми не виключаємо спроби контрнаступу вже з боку ворога", — сказав Синєгубов.

Ніхто не зазнав поранень під час ударів по підприємству, бо люди були в укритті — Синєгубов

"Людей врятувало те, що вони дослухалися до сигналу повітряної тривоги й абсолютно всі перебували в укриттях. Це були російські системи С-300 з Бєлгородської області", — прокоментував голова обладміністрації Олег Синєгубов обстріл Харкова ввечері 7 лютого.

За його словами, чотири з шести ракет влучили у підприємство, ще одна — у парк Горького.

В окупації лишаються 5 дитсадочків та 8 шкіл — обладміністрація

На Харківщині працює 631 школа та 257 дитячих садків, окупації лишаються 5 дитсадочків та 8 шкіл, повідомили у пресслужбі обладміністрації.

На Харківщині за добу виявили 11 випадків COVID-19

10 з нових випадків зареєстрували у Харкові, ще один — у Харківському районі.

У Харкові мовить клон української радіостанції, створений окупантами

У Харкові з'явився клон радіо "Слобожанське FM", трансляцію якого здійснюють з території РФ, кажуть в СБУ.

За даними радійників, під час окупації Великого Бурлука, звідки мовила радіостанція, окупанти викрали їхнє обладнання. В СБУ вважають, що росіяни створюють та транслюють україномовний контент для подальших інформаційних "вкидів".

"Слобожанське FM" попередило слухачів про шахрайство — хвилі у Харкові радійники не мають.

Наслідки влучання ракети РФ у парк Горького у Харкові

"Поцілили просто в землю. Збитків фактично жодних — понищили газон, попередньо, дерева не постраждали", — сказав речник парку Андрій Кравченко.

Парк Горького
Наслідки влучання у парк Горького у Харкові. 8 лютого 2023 року. Фото: Ірина Гнатюк/Суспільне Харків

Терехов показав момент ракетного удару по парку Горького

Відео влучання ракети в парк він оприлюднив в своєму Telegram.

Ракетні удари по центру Харкова: СБУ затримала ймовірного корегувальника вогню

Про це Суспільне Харків повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Йдеться про удари по житловому будинку на Мироносицькій та по університету міського господарства у центрі Харкова.

"За даними слідства, коригувальником виявився місцевий мешканець, який співпрацював з російською військовою розвідкою", — написав Абдула.

Слідчі проситимуть суд взяти підозрюваного під варту.

РФ обстріляла 30 населених пунктів на території Харківщини

Про це йдеться в ранковому зведенні Генштабу від 8 лютого.

Протягом доби під обстріл окупантів на слобожанському напрямку потрапили: Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Глибоке, Липці, Стариця, Мороховець, Зелене, Нескучне, Гатище, Вовчанськ, Бударки, Вільхуватка, Красне Перше, Новомлинськ та Кам’янка.

На куп’янському напрямку під ударом опинилися: Дворічна, Гряниківка, Кучерівка, Куп’янськ, Курилівка, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Берестове, Крохмальне, Вишневе, Червонопопівка і Кузьмине.

У Куп'янську обстрілами зруйновано шість та пошкоджено 10 гаражів, повідомив голова ОВА Синєгубов.

В об'єкт цивільної промисловості у Харкові влучило чотири ракети

Про це вранці 8 лютого повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Попередньо, йдеться про ракети "С-300".

"Зруйновано будівлі, сталася масштабна пожежа. Також зафіксовані удари в землю на території Центрального парку міста. На щастя, ніхто не постраждав. Ліквідація наслідків ударів триває", — написав Синєгубов.

РФ обстріляла Вовчанськ на Харківщині: загинула жінка, поранено 16-річну

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Крім того, окупанти обстріляли міську лікарню у Вовчанську.

"Сталася пожежа. Один з уламків влучив у автомобіль швидкої, яка везла пацієнта", — йдеться у повідомленні начальника ОВА.

Поранених внаслідок обстрілу лікарні та машини швидкої немає.

Одна з ракет, яку РФ випустила по Харкову 7 лютого, влучила в парк Горького

Відповідні фото оприлюднив Харківський міський голова Ігор Терехов.

Головні новини Харкова та області 8 лютого: хроніка
Наслідки російського ракетного удару по Харкову, 7 лютого, 2023. Фото: Ігор Терехов

Інформації про поранених внаслідок ракетного удару немає. На місці влучання ракети утворилася вирва.

Росія продовжує зосереджуватись на веденні наступальних дій на куп'янському напрямку

Про що повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Зазначається, що РФ продовжує зосереджуватись на ведені наступальних дій на п'яти напрямках, одним з яких є куп’янський. Окупанти роблять це для того, аби спробувати "взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області", проте зазнають втрат.

На початок