"Батут працює". Ілон Маск відповів главі "Роскосмосу"

"Батут працює". Ілон Маск відповів главі "Роскосмосу"

"Батут працює". Ілон Маск відповів главі "Роскосмосу"
. Ілон Маск. Фото: AP

Засновник корпорації SpaceX Ілон Маск після першого успішного запуску космічного корабля Crew Dragon з космодрому у США відповів главі "Роскосмосу" Дмитру Рогозіну, який у 2014 році пропонував американцям відправлятися у космос з допомогою батуту.

На прес-конференції директора NASA Джеймса Брайденстайна та Ілона Маска запитали, чи отримали вони якесь повідомлення від колег з Росії. Брайденстайн відповів, що бачив заяву Рогозіна з поздоровленнями і зазначив, що "вони вірять в співробітництво, і я думаю, воно залишиться міцним".

Після цього Маск сказав: "Батут працює" - і розсміявся. Він додав: "Це внутрішній жарт".

Висловлювання Рогозіна, про яке згадав Маск, було зроблено в 2014 році. Тоді Рогозін - після того, як США ввели проти Росії санкції у відповідь на анексію Криму - написав у Твіттері, що Росія у відповідь може відмовитися доставляти американських астронавтів на МКС, а для потрапляння на станцію порадив їм в такому випадку скористатися батутом.

Американські астронавти, однак, продовжували користуватися російськими кораблями "Союз". За кожну таку поїздку американці платили Росії близько 90 мільйонів доларів.

Читайте також: Як Ілон Маск із мрійника перетворився на космічного революціонера

Що відомо

  • NASA та SpaceX успішно запустили корабель Crew Dragon до Міжнародної космічної станції.
  • Crew Dragon вдалося вилетіти лише з другої спроби. Перший запуск планувався 27 травня, однак його відклали через погану погоду.
  • На борту корабля – астронавти NASA Роберт Бенкен та Даґлас Харлі.
  • Підполковнику ВПС США, астронавту Бенкену 54 роки. Він був льотчиком-випробувачем. В ролі астронавта він вже здійснив два польоти до МКС у 2008 та 2010 роках. Він шість разів виходив у відритий космос та всього у космосі провів 29 діб.
  • Даґлас Херлі - полковник авіації морської піхоти, він також льотчик-випробувач. Так само як Бенкен, став астронавтом у 2000 році та брав участь у реконструкції катастрофи шаттлу "Колумбія". Він літав на МКС двічі: у 2008 та 2010. У космосі він провів 28 діб.
  • Перед запуском Херлі сказав, що гордий брати участь у цій історичній місії.
  • На космічній станції екіпаж корабля Crew Dragon проведе від 30 до 119 діб. Остаточне рішення про тривалість місії NASA ухвалить лише після стикування.
  • Після закінчення місії Даґлас Херлі й Роберт Бенкен повернуться на Землю, де їх в Атлантичному океані підбере рятувальне судно Go Navigator.
На початок