"Саботаж освіти". Франківська міськрада закликає повернути історію України до переліку обов'язкових предметів для вступу

"Саботаж освіти". Франківська міськрада закликає повернути історію України до переліку обов'язкових предметів для вступу

"Саботаж освіти". Франківська міськрада закликає повернути історію України до переліку обов'язкових предметів для вступу
. Колаж: Суспільне

Депутати Івано-Франківської міської ради звернулися до Президента України та прем'єр-міністра України із закликом повернути історію України до переліку обов'язкових предметів для вступу у виші. Таке рішення вони ухвалили на сесії 3 лютого, передає кореспондентка Суспільного.

Зі зверненням виступила депутатка Галина Куницька.

"Це — проблема, і ми, як вчителі, цю проблему бачимо. Завдяки мові ми ідентифікуємо себе як народ, а вивчаючи історію, культуру, літературу, аналізуючи події минулого, відкидаючи все чуже, ми забезпечуємо собі гідне майбутнє. Тому що мова та історія — це два стовпи, на які опирається кожна країна, яка себе поважає", — сказала Галина Куницька.

Крім президента і прем'єр-міністра, звернення депутати адресували також міністру освіти і науки Сергію Шкарлету і комітету Верховної ради з питань гуманітарної та інформаційної політики.

"Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців", — говорив Олександр Довженко. "Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього", — писав Максим Рильський. Складається враження, що цих слів не розуміють представники українського освітнього відомства", — йдеться у зверненні.

Франківські депутати також заявили, що за нібито зручністю і полегшенням для абітурієнтів при вступі до вишів прикривають справжній саботаж розвитку освіти в Україні й відверту деукраїнізацію українського простору.

"І це відбувається в той час, коли Україна бореться за своє існування та свободу. Вважаємо, що схожі рішення Міністерства освіти і науки послаблюють і розхитують наш освітній та культурний фронти. Українська молодь повинна знати все про те, що об'єднує українську націю — історію держави, за яку нині проливається кров", — підсумували у зверненні.

"За" проголосували 30 депутатів.

Що відомо

У Національному мультипредметному тесті 2023 обов'язковими залишаться українська мова та математика. Історію України, що була третім обов’язковим предметом торік, прибрали зі списку — її можна складати за бажанням.

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок