У Києві керівник псевдоблагодійного фонду ошукав близько 80 громадян

У Києві керівник псевдоблагодійного фонду ошукав близько 80 громадян

У Києві керівник псевдоблагодійного фонду ошукав близько 80 громадян
. Фото: Уніан

Фахівці Оболонської окружної прокуратури Києва повідомили про підозру уродженцю Сумської області. Чоловік під виглядом благодійної діяльності виманював у громадян кошти. Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

Слідство встановило, що у 2021 році підозрюваний разом із спільниками розробив злочинну схему ошукування людей. Учасники створили благодійний фонд та кол-центр, через який оператори під виглядом благодійної діяльності просили у громадян фінансову допомогу.

"До 24 лютого 2022 року псевдоблагодійники займались збором коштів нібито на лікування важкохворих дітей. А з початком повномасштабного російського вторгнення в Україну почали збирати гроші на допомогу військовим",— йдеться у повідомленні.

Зазначається, що зібрані кошти через фіктивні договори перераховувалися на рахунок однієї з підконтрольних учасникам групи фірм, після чого розподілялися між учасниками групи. Наразі встановлено близько 80 ошуканих громадян.

У прокуратурі інформують, що правоохоронці провели обшуки, під час яких вилучили понад 600 тисяч гривень, 2400 євро, 900 доларів США, 124 мобільних телефони, 15 ноутбуків, банківські картки, флеш-накопичувачі та чорнові записи.

За ч. 3 ст. 190Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки Кримінального кодексу України чоловіку загрожує до 8 років позбавлення волі. Наразі встановлюються його спільники та інші громадяни, які постраждали від шахрайства,— повідомляють правоохоронці.

Що відомо про спекуляції з грошима у Києві та області

Киянка передала 11 тисяч гривень 22-річному "волонтеру", який у березні зголосився доставити гроші для її родичів на окупованій території. Правоохоронці встановили, що він пропрацював у ГО лише тиждень.

Деснянська окружна прокуратура Києва повідомила про підозру жінці, яка заволоділа грошима родички безвісно зниклого військовослужбовця ЗСУ. За винагороду у 7 тис. гривень вона запропонувала допомогу у встановленні його місцезнаходження

Прокурори Дарницької окружної прокуратури Києва викрили директора підприємства, який заволодів майже 2,4 млн грн за реалізацію неіснуючих медичних масок в період пандемії COVID – 19 у 2020 році.

У Києві судитимуть чиновників Подільської РДА та підрядника, які привласнили кошти на благоустрій Андріївського узвозу та реконструкції дитсадка

У Києві чоловік приходив до банку з підробленим паспортом та отримав готівки на 300 тисяч гривень.

На початку грудня керівника апарату Бориспільської районної військової адміністрації Київської області викрили на зловживаннях, йому повідомлено про підозру за фактом шахрайства.

У Київській області судитимуть трьох підозрюваних, які вимагали гроші від приватних підприємців міста Переяслав. Вони погрожували бізнесменам та членам їхніх родин фізичною розправою і вбивством

На Київщині судитимуть двох підозрюваних, які ошукали 70 громадян на понад 536 тис. грн під виглядом продажу деревини. Від покупців вони вимагали повну оплату на банківські картки, а після отримання грошей не виходили на зв'язок.

Читайте також

Київ та область: як вимикатимуть світло 3 лютого

У Києві розпочинається Саміт Україна-ЄС, Procter&Gamble внесли у список спонсорів війни. 345 день війни. Онлайн

На початок