Майже 7 тисяч гривень: у громаді на Черкащині замість "пакунка малюка" виплачують гроші

Майже 7 тисяч гривень: у громаді на Черкащині замість "пакунка малюка" виплачують гроші

В Умані батьки при народженні дитини можуть отримати "пакунок малюка" чи обрати грошову компенсацію. Про це в інтерв'ю "Телекомпанії Умань" розповіла начальниця управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Галина Кучер.

За словами Галини Кучер, із 2020 року при народженні дитини в пологовому будинку мамам видають "пакунок малюка" у вигляді натуральної допомоги. Втім є випадки, коли батьки не потребують речей, тому держава ухвалила рішення виплачувати батькам грошові компенсації замість.

"Тобто ті, хто не отримав «пакунка малюка» у вигляді натуральної допомоги, мають право звернутися по отримання компенсаційної виплати. Грошова компенсація є одноразовою виплатою і не враховується під час призначення різних видів державних соціальних допомог. Розмір грошової компенсації становить не менш як три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, станом на 1 лютого це дорівнює 6 816 гривень", — розповіла пані Галина.

Як пояснила Галина Кучер, виплата грошової компенсації відбувається за бажанням батьків замість "пакунка малюка":

"Батьки дитини можуть звернутися по компенсацію протягом року з дня народження дитини. Компенсація призначається або за місцем проживання, або за місцем перебування. За місцем перебування призначається за умови, якщо батьки не отримали її за місцем проживання".

Грошова компенсація переказується на рахунок, відкритий у ПриватБанку. Щоб її отримати, батьки мають звернутися в управління праці та соціального захисту населення і подати заяву за формою із зазначенням реквізитів банку. До заяви слід додати копію свідоцтва про народження дитини, копію свідоцтва про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків, довідку з пологового будинку про неотримання одноразової натуральної допомоги "пакунок малюка".

"Батькам це зручно. Бо раніше, до внесення змін до Постанови, були певні проблеми із переліком товарів, магазинів. Тому сьогодні це спрощений механізм отримання як грошової компенсації, так і самих товарів для дитини", — пояснила пані Галина.

Станом на 1 лютого в Умані грошову компенсацію замість натуральної допомоги призначили 782 людям, повідомила Галина Кучер.

Що відомо

  • У січні 2023 року в Умані народилися 30 немовлят. Це на 13 новонароджених менше, ніж було в січні 2022 року. ️В Уманському пологовому будинку народилися 21 дівчинка та 9 хлопчиків. У лютому першою новонародженою була дівчинка. Таку інформацію "Телекомпанії Умань" повідомили в Уманському пологовому будинку.
  • "Пакунки малюка" українським породіллям розпочали видавати у вересні 2018-го. У 2020 році Антимонопольний комітет скасував закупівлі через проблеми з тендером. 29 липня Кабмін ухвалив рішення про монетизацію бейбі-боксів. Згідно з цією постановою, єдиним банком, де можна оформити картку, визначено ПриватБанк.
  • Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликав український уряд зберегти програму "Пакунок малюка" у такому вигляді, в якому він є. За даними ЮНІСЕФ, більшість батьків підтримує саме натуральну допомогу, у вигляді пакунків. Там наголошують, що ця програма універсальна для всіх родин, незалежно від їхнього соціально-економічного статусу.
  • 17 вересня 2020 року Рада прийняла за основу законопроєкт про надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги "пакунок малюка".
  • У жовтні 2020 року президент Володимир Зеленський підписав закон про надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги "пакунок малюка" замість грошової допомоги в розмірі 5 тисяч гривень.
  • Замість "пакунка малюка" в Черкасах сім’ям при народженні дитини видаватимуть по 25 тисяч гривень. Відповідне рішення затвердили на сесії міськради, що відбулася 26 січня 2023 року.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок