Оберіг від ворожих куль: у Черкасах майстриня створює ляльки-мотанки для захисників

Оберіг від ворожих куль: у Черкасах майстриня створює ляльки-мотанки для захисників

Ексклюзивно
Оберіг від ворожих куль: у Черкасах майстриня створює ляльки-мотанки для захисників
. Колаж Суспільне / Фото Наталії Загребельної

Її ляльки оберігають душі й життя власників — більше ніж дві тисячі маленьких талісманів вже поїхали на фронт. Вдень Наталія Загребельна з Черкас очолює відділ опіки і усиновлення дітей у Службі у справах дітей. Увечері — виготовляє обережні ляльки і дарує їх нашим захисникам.

"Лялька-мотанка не має очей. У неї не може вселитися якась душа — як, наприклад, у ляльку-вуду, коли щось там роблять, малюють. Ця лялька — дуже позитивна. Несе в собі тільки радість, добро і добробут. Якщо ви ляльку загубили, не треба засмучуватися, значить, вона виконала свою місію", — розповіла майстриня.

Як ляльки-мотанки наближають перемогу
Наталія Загребельна

Ляльки-обереги в кишеньку

Обережні ляльки передають у місцевий цех пошиття військового одягу — кладуть обереги в кишені, щоб вони захищали військових на передовій. На фронт вже передали дві тисячі ляльок.

"Недавно ще 100 передали. Моя колега, Наталія Мовчанович, теж творча, в'яже красиво, найактивніше долучилася. Робимо з нею вечорами, хто більше — наввипередки. Передаємо їх в цех пошиття одягу, і вони вкладають в кишені форми, віддавали в 17 школу – ті вкладали їх у посилки з харчовими наборами", – розповіла майстриня.

Оберігають від смерті та рятують душу: як ляльки-мотанки черкаської держслужбовиці наближають перемогу
Наталія Загребельна

За розміром ляльки компактні – близько 10 сантиметрів. Стрічки, тканину майстриня купує за власний кошт.

"Із цеху, якому я віддаю ляльки, привозять багато клаптиків. Тканину дають, обрізки різні. Недавно познайомилася із дівчинкою — торгують тканинами. У магазині є причеплені квадратні зразки тканини на папері. Дає їх мені. З них за раз виходить із 10 різних спідничок для ляльок", – поділилася тонкощами виготовлення.

Обереги роблять партіями. Недавно зробили 210 ляльок, колись 100. Зараз доводиться пристосовувати процеси до вимкнення світла. В один день накручує самих заготовок. Потім в інший день одягає на них спіднички, в інший – виготовляє руки, запинає хустки.

Оберігають від смерті та рятують душу: як ляльки-мотанки черкаської держслужбовиці наближають перемогу
Наталія Загребельна

"Є лялька-бажаниця. Її треба робити 7 днів. Усе зав’язувати на 7 вузликів. Коли її виготовили, то її потрібно дати ім’я і сказати: "Беру тебе в подружки, у свої помічниці". І промовляти до неї свої бажання. Вона допомагає їх виконувати. Таким лялькам імена дають вже їхні власники. Ми імен не даємо", – пояснила Загребельна.

Ляльки не шиють. На жодній нічого ніде не шито. Голкою не проколюють. Усе зв'язують нитками, стрічками. Голкою тільки спідничку нанизують, щоб красивіша була і трималася гарно. У ляльок-мотанок на обличчі – сакральний хрест. Горизонтальна і вертикальна лінії. Горизонт уособлює жіночність, а вертикаль – чоловічий символ. Перехрестя в середині — це майбутнє, пояснила майстриня.

Оберігають від смерті та рятують душу: як ляльки-мотанки черкаської держслужбовиці наближають перемогу
Наталія Загребельна

У кожен пакунок із оберегом вкладають записку зі словами "Лялька-мотанка з давніх-давен вважається оберегом. Головне призначення ляльки – берегти душу її власника. Це могутній магічний талісман. Лялька, яка у вас у руках, зроблена за допомогою дітей та заряджена на перемогу і на ваш захист. Повертайтеся живими. Слава Україні! Слава Героям! Служба у справах дітей. Місто Черкаси". Почали недавно так писати. Раніше було просто: "Місто Черкаси".

"Ляльки-мотанки для солдатів робить багато майстрів. Колись куля застрягла в подарованій воїну ляльці. Врятувала йому життя. Але то не наша. Утім ми віримо, що наші так само оберігають. Мені присилають відео, як хлопці радіють, знаходячи ляльку у новій формі, як вони читають слова на записці", — каже держслужбовиця.

Як ляльки-мотанки наближають перемогу
Як ляльки-мотанки наближають перемогу. Наталія Загребельна

Мотанки, що роблять діти — найсильніші обереги

"Коли почалася повномасштабна війна, багато переселенців приїхали до нас в Черкаси. У Центрі надання допомоги армії шукали людину, яка уміла б робити мотанки. Знайома каже: "Проведете майстер-клас по ляльці-мотанці?" А я не проводила такого до цього. Наробила заготовок, і потренувалася навчати колектив — як це воно буде", — згадала лялькарка. У Службі у справах дітей робити мотанки може тепер багато хто.

"Провела один, запросили на другий, третій. Потім проводили у нашому "Теплому домі". На роботі запрошували дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, яких виховують в дитячих будинках сімейного типу. З ними робили ці ляльки-мотанки. Ходили в гуртожитки, де живуть внутрішньо переміщені. І ми робили ці лялечки. Вони робили по дві ляльки. Одну залишали собі, а другу дарували з підписами для українських солдатів. Потім почали приходити дітки з дитячих будинків сімейного типу, і ми робили з ними ці ляльки", — ділиться спогадами держслужбовиця.

Оберіг від ворожих куль: у Черкасах майстриня створює ляльки-мотанки для захисників
Фото Наталії Загребельної / Наталія разом із дітьми, якими опікується, зробила близько 2 тисяч ляльок-мотанок

На питання, чи важливо, щоб лялька була досконалою, відповідає: "Якщо лялька зроблена дитиною, яка думає про тих кому потрапить до рук, із хорошими помислами, щоб вона захистила, то яка б ця лялька не вийшла: чи маленька, чи нерівні в неї смуги, це не має значення. Суть: витворена з хорошим наміром для тих, кого ми любимо, поважаємо, бережемо".

Оберігають від смерті та рятують душу: як ляльки-мотанки черкаської держслужбовиці наближають перемогу
Наталія Загребельна

Ляльки роздають безоплатно. Нещодавно майстриня зробила велику ляльку для аукціону.

"Зараз готують лоти і сертифікати. Центр допомоги армії буде проводити аукціон, на якому продаватимуть ляльку, яку я зробила. Ще роблю одне секретне замовлення – велику ляльку, яку хочуть подарувати одній відомій людині", — поділилася Наталія.

"По вечорах роблю, бо вдень на роботі. А там немає, як робити мотанки. Можемо тільки попакувати по кульочках. Наробимо за вихідні, а потім приносимо і в обідню перерву з дівчатами попакуємо, покладемо листочки", — розповіла.

Коли знайомі цікавляться, чи не набридає Наталії робити ляльки, вона каже, що ніколи їх не покине. Буде творити та експериментувати.

"Коли вийду на заслужений відпочинок, тоді відкрию крамничку, або облаштую хату, де можна буде проводити майстер-класи для охочих. Точно — не перестану робити ляльки".

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок