Відмовилися від імені Короленка та пропонують назвати на честь Глібова: у Чернігові перейменують бібліотеку

Відмовилися від імені Короленка та пропонують назвати на честь Глібова: у Чернігові перейменують бібліотеку

Відмовилися від імені Короленка та пропонують назвати на честь Глібова: у Чернігові перейменують бібліотеку
. ФОТО: Суспільне Чернігів

За дорученням департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА в Обласній універсальній науковій бібліотеці імені Короленка розпочали процес перейменування. Про це Суспільному розповіла директорка бібліотеки Інна Аліференко.

За її словами, з цього приводу вже двічі були проведені загальні збори колективу та визначено головну кандидатуру, на честь кого могли б перейменувати бібліотеку.

"Ми провели загальні збори колективу, на яких ухвалили рішення відмовитись від імені Володимира Галактіоновича Короленка. Це перші були збори. На других зборах колектив обговорив і виніс пропозицію присвоїти нашій обласній універсальній бібліотеці імені Леоніда Івановича ГлібоваЛеонід Іванович Глібов (народився 21 лютого (5 березня) 1827, с. Веселий Поділ, Хорольський повіт, Полтавська губернія — помер 29 жовтня (10 листопада) 1893, Чернігів) — український письменник, поет, байкар, видавець, громадський діяч.", — каже директорка.

Заснували бібліотеку в березні 1877 року понад 50 представників тодішньої інтелігенції міста. Серед них були Олександр Тищинський, Олександр Карпинський, родини Русових та Грінченків тощо. Проте, у колективі бібліотеки зупинилися на кандидатурі Глібова.

Інна Аліференко
Інна Аліференко. ФОТО: Фейсбук-сторінка Інни Аліференко

"Ми ці прізвища обговорили, але дійшли висновку, що наша бібліотека вже декілька років проводить роботу по вшануванню Леоніда Глібова. Ми вважаємо, що він недооцінений та недовшанований на Чернігівщині. Наш колектив кожного року вшановує пам'ять та ходить на могилу Леоніда Глібова перед врученням його іменної премії в нашій бібліотеці".

Наступним кроком у процедурі перейменування бібліотеки мають стати громадські слухання, проте, коли їх будуть проводити поки не відомо.

"Коли можуть розпочатись громадські слухання ми ще не знаємо. Ми тільки провели відповідні збори колективу і все. В будь-якому випадку ми про них завчасно повідомимо й всі охочі зможуть взяти в них участь. Все буде відкрито та відповідно до законодавства".

За словами директорки бібліотеки, це вже не перший випадок, коли бібліотеку могли перейменувати, зокрема на честь педагогині та літературознавиці Софії Русової.

"Вже неодноразово були громадські обговорення з приводу присвоєння нашій бібліотеці імені Софії Русової. Поки що це залишилось на рівні громадських обговорень".

Читайте також

Загинув під час 141-го бойового вильоту: на Чернігівщині попрощалися з повним кавалером ордену Богдана Хмельницького

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок