Історія військовослужбовця з Хмельницького, який вижив після влучання ракети

Історія військовослужбовця з Хмельницького, який вижив після влучання ракети

Ексклюзивно
Історія військовослужбовця з Хмельницького, який вижив після влучання ракети
. Фото: Військовослужбовця з позивним "Хара"

34-річний військовослужбовець з позивним "Хара" з Хмельницького вижив після влучання авіаційної ракети у його бліндаж. Розповідає, від вибуху тимчасово втратив зір. З важкою контузією, численними уламковими пораненнями, наосліп, за допомогою побратима, два кілометри діставався до місця евакуації.

Де та як довелося воювати українському воїнові, дізнавалися кореспонденти Суспільного.

У перший день повномасштабного вторгнення добровольцем пішов до військкомату, розповідає 34-річний військовослужбовець з позивним "Хара".

"О сьомій годині вечора я вже вийшов з військкомату. Десь о десятій я вже зібрав речі й ввечері був у військкоматі. Я виконував функції зв’язку. Ми вивчали радіостанції, налаштовували моніторинг. А потім я вже перевівся в іншу, бойову роту контрдиверсійної боротьби по знищенню ворожих диверсійно-розвідувальних груп", — розповідає військовослужбовець.

Військовослужбовець каже, поблизу Бахмуту у полі тримали висоти, аби ворог не міг обійти місто з флангів.

"Ці висоти, що ми тримали, забезпечували те, що Бахмут не можливо було взяти в кільце. Йшли дуже сильні бої. Були ближні бої. Дуже багато "орків" йшли в наступ. Ми не мали змоги навіть копати, тому що нас постійно обстрілювали та постійно підходили", — згадує чоловік.

Військовослужбовець з позивним "Хара" пригадує, через інтенсивні обстріли під Бахмутом кілька діб не мав змоги навіть поїсти.

"Був такий ґрунт, як глина, яку неможливо було вдовбати. Коли ми приходили на позиції, то перебували від противника на 150 – 200 метрів, який постійно нас накривав. І були такі бої, що я за добу з’їдав один снікерс і два ковтки води. Були міномети, виїжджали ще танчики. Якщо ближня дистанція, то мінометами крили, якщо дальня дистанція, десь потрібно було їм до села дістати, то вони градами накривали. Ну йшли й фосфори, і касети були", — каже військовослужбовець.

Поранення отримав п`ятого грудня під Бахмутом, розповідає боєць.

"Ми вийшли на позицію — п`ять людей. На саму крайню лінію. Чекали, коли потемнішає. По нас стріляли, постійно нас провокували на бій. Літак летів, його не збили хлопці, не попали по ньому. І він зробив таке коло і з іншого боку вистрілив по нас. Десь о 14 годині прилетіла ракета авіаційна", — каже військовослужбовець.

Поранення отримав "Хара" та його побратим.

"Коли вдарила ця ракета, мене підкинуло. Відбило уламком частину носа. Уламок пройшов через шолом. Там також декілька, 2 чи 3 уламки пройшли через шолом, один під лоба. Лопнули дві барабанні перетинки, контузія очей, закрита черепно-мозкова травма. І ще перелом пазухи. В мого товариша контузія і два переломи", — розповідає боєць.

Боєць з позивним "Хара" каже, пораненим два кілометри йшов до місця евакуації.

"По посадці, яка обстрілювалася, потрібно ще було пораненим пройти. То ми вийшли, але дякувати Богу ніхто не обстрілював", — каже військовослужбовець.

За словами Вадима, у шпиталі йому видалили уламки з очей. Зір, каже воїн, повністю не відновився донині.

Читайте також

  • "Були випадки, коли в ранах з'явились черв'яки": історія військового лікаря-хірурга з Хмельницького
  • Прикордонник прийняв бій на острові Зміїний та приїхав з полону до Хмельницького

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок