"Стан покращується". Дар'я Блашко розповіла про хворобу, відновлення та бажання продовжити сезон

"Стан покращується". Дар'я Блашко розповіла про хворобу, відновлення та бажання продовжити сезон

Ексклюзивно
"Стан покращується". Дар'я Блашко розповіла про хворобу, відновлення та бажання продовжити сезон
. Biathlon.com.ua

Ексклюзивний розгорнутий коментар Дар'ї Блашко для Суспільне Спорт.

27-річна українська біатлоністка Дар'я Блашко продовжує відновлюватися від хвороби та перебуває в Україні. Водночас, спортсменка уже поступово відновлює тренування та не планує достроково завершувати сезон. Про це вона повідомила ексклюзивно в ефірі студії біатлону на Суспільне Спорт.

Блашко, яка є біатлоністкою основної збірної України, востаннє змагалася на стартах на початку січня - на четвертому етапі Кубка світу в Поклюці. В індивідуальній гонці у Словенії вона показала свій найкращий результат у сезоні, фінішувала 43-ю. На наступному етапі Дар'я потрапила у заявку на першу ж гонку, але не вийшла на дистанцію. Як стало відомо пізніше, українська біатлоністка захворіла на коронавірус. Хоча офіційно про це у команді не повідомляли під час етапу.

Перед етапом у Антгольці особистий тренер Дар'ї Юрай Санітра сказав, що у неї "серйозні проблеми", кілька днів паморочиться в голові, їй провели обстеження. А уже після етапу в Антгольці тренер чоловічої команди Олексій Кравченко заявив Суспільне Спорт, що точний діагноз Дар'ї Блашко "запалення нерву вестибулярного апарату". Лікарі в Італії призначили їй лікування, вона повернулася до України. Відтак, Дар'я Блашко пропустила чемпіонат Європи.

Сама Дар'я описує хролонологію своїх проблем зі здоров'ям у січні наступним чином:

"Я захворіла на коронавірус ще у Рупольдингу. Швидко відновилася за чотири дні, почала тренуватися. Потім ми переїхали до Антгольцу, там я готувалася до участі у спринті, але зранку прокинулася від того, що у мене запаморочення. Потім поїхали до лікарів і виявилася, що у мене запалення вестибулярного нерву. Там призначили лікування, після чого я почала лікуватися в Україні".

Останній тиждень Дар'я повністю провела в Україні, очікує на "зелене світло" від лікарів щодо можливості повноцінно повернутися до тренувань. Станом на зараз, Блашко проводить лише "легкі тренування".

"Справи покращуються, стан покращується. Готуюся до того, щоб приєднатися до команди якомога швидше. Тренуюся, але це ще легкі тренування. Коли буде добро від лікаря, то зможу виконувати повноцінну програму", - пояснила Блашко в ефірі Суспільне Спорт.

У тому ж ефірі старший тренер жіночої збірної Олександр Кравченко заявив, що участь Блашко на чемпіонаті світу вкрай малоймовірна. Однак сама біатлоністка сподівається виступити уже там. Але у будь-якому разі, сезон Блашко не завершуватиме достроково, як це, наприклад, зробила лідерка збірної Німеччини Франциска Пройсс.

"У мене є надія, що ви мене побачите на чемпіонаті світу, але подивимося як вийде. У понеділок поїду до лікаря, якщо буде все добре, тоді будемо вирішувати з тренером, що робити далі. Звісно, не планую закінчувати сезон. Ще є час. Сподіваюся, що встигну відновитися якомога швидше", - резюмувала Дар'я.

Після чемпіонату світу відбудеться ще три етапи Кубка світу, які завершуватимуть програму міжнародного біатлонного сезону 2022/23.

Хто така Дар'я Блашко

27-річна біатлоністка. Блашко виступає за збірну України на міжнародних змаганнях з 2018 року, перед цим представляла Білорусь. На рівні Кубка світу дебютувала у сезоні 2019/20.

На рахунку Блашко - "бронзи" чемпіонату світу-2021 у жіночій естафеті, а також Кубка світу в Обергофі в одиночному міксті (разом з Артемом Тищенком). Найкращий результат в особистих гонках - 12-е місце в гонці переслідування на етапі Кубка світу в Контіолагті.

У сезоні 2022/23 Блашко мала 11 стартів - жодного фінішу у заліковій зоні.

Читайте більше: Збірна України з біатлону назвала склади на чемпіонат світу: по одному місцю у команді ще залишаються "вакантними"
На початок