Як працює центр підтримки сімей військовополонених і зниклих безвісти у Луцьку

Як працює центр підтримки сімей військовополонених і зниклих безвісти у Луцьку

За півтора місяця роботи центру підтримки сімей військовополонених і зниклих безвісти, що діє при департаменті соцполітики міськради, за допомогою до працівників звернулися 57 сімей, – розповіла Суспільному керівниця департаменту Вікторія Майборода.

З її слів, орієнтовно в 30 заявах йшлося про зниклих військовослужбовців, інші – підтверджені бійці, які перебувають у полоні.

"Працівниками нашого центру готуються листи в різні інстанції, міжнародні організації, зокрема "Червоний хрест", допомагаємо підготувати листи до Уповноваженого з питань зниклих безвісти за особливих обставин, працюємо з військоматами, військовими частинами, правоохоронними органами", – каже Вікторія Майборода.

Як працює центр підтримки сімей військовополонених і зниклих безвісти у Луцьку
Керівниця департаменту соцполітики міськради Вікторія Майборода. Фото: Суспільне Луцьк

Посадовиця каже: сім'ї, які звертаються у центр зі статусом "безвісти зниклий військовий", та мають неповнолітніх дітей, можуть отримувати щомісячні виплати для підтримки – прожитковий мінімум на одну дитину відповідного віку.

"Діти можуть отримувати щомісячні виплати для підтримки. Крім того, діти мають право на безоплатне харчування в закладах освіти, безоплатний проїзд у тролейбусі. Також сім'ї мають право на адресну підтримку на оплату комунальних – 800 грн на кожного члена сім'ї", – говорить посадовиця.

У центрі підтримки сімей військовополонених і зниклих безвісти військових надають безплатну юридичну та психологічну допомогу усім, хто цього потребує, – каже юристка департаменту соцполітики Луцькради Алла Данилюк.

"Є ті, хто приходять і навіть не знають з чого починати. Тоді ми все розказуємо, які мають бути перші кроки. Сьогодні прийшов батько військового, який зник: він накидав, ми підправили, каже: "От, я того і того не знав", – каже посадовиця.

За допомогою до центру зверталася мати військового Наталія, син якої перебуває в російському полоні з 12 квітня 2022 року. Зі слів жінки, Дмитро ніс службу медиком у 36-й бригаді в Маріуполі.

"13-го квітня я не знала, куди мені бігти і що робити. Був би тоді такий центр, то було б простіше, але тоді не були готові до таких сценаріїв масштабних. Звернувшись у цей центр, людина на 50 % зможе переосмислити свій психологічний стан, бо тут професійні психологи, юристи", – каже жінка.

Як працює центр підтримки сімей військовополонених і зниклих безвісти у Луцьку
Лучанка Наталія. Фото: Суспільне Луцьк

Разом із спеціалістами центру шукала інформацію про свого сина-воїна лучанка Тетяна, який є військовополоненим. Говорить: свого сина Олександра побачила серед полонених у російських відео. Востаннє боєць виходив на зв'язок 25 березня минулого року.

"Я чекаю сина, у Маріуполі був. Під час повномасштабної війни йому, але немає підтвердження з Росії. Чекаю сина, надіюся на скоре повернення його живим та неушкодженим", – зазначила жінка.

Як працює центр підтримки сімей військовополонених і зниклих безвісти у Луцьку
Лучанка Тетяна. Фото: Суспільне Луцьк

За час роботи центру підтримки, додала керівниця департаменту соцполітики Луцької міської ради Вікторія Майборода, повернулися додому з російського полону четверо військовополонених.

Що відомо

  • Наприкінці грудня 2022-го в Луцьку створили центр підтримки сімей військовополонених і військовослужбовців, які вважаються зниклими безвісти через збройну агресію Росії проти України.
  • Волинянам, які через війну втратили зв'язок з рідними і не можуть їх знайти, радять звертатися до регіонального координатора Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Координаторка на Волині – Раїса Клименко. Якщо рідні чи друзі зникли безвісти телефонуйте за номерами у Волинській області: 050 67 53 417, 096 93 39 263.
  • Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими розробив “дорожню карту” дій сім’ї у випадках, якщо родич, зарахований до лав ЗСУ, правоохоронних органів, зник безвісти, потрапив у полон чи загинув. У "дорожній карті" інформація розміщена по розділах, з чіткою послідовністю дій в тій чи іншій ситуації. Завантажити “дорожню карту” можна за посиланням.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок