"Хлопці строчать з кулеметів, а ми на машинках". Жительки Новомиргорода шиють амуніцію військовим

"Хлопці строчать з кулеметів, а ми на машинках". Жительки Новомиргорода шиють амуніцію військовим

"Хлопці строчать з кулеметів, а ми на машинках". Жительки Новомиргорода шиють амуніцію військовим
. Суспільне Кропивницький

У сесійній залі Новомиргородської міської ради, що у Кіровоградській області, впродовж 11 місяців від початку повномасштабної війни, не провели жодного засідання. Тут шиють речі і амуніцію для військових, розповіла Суспільному учасниця громадської організації "Волонтери Новомиргорода" Любов Рудь. Роблять це місцеві жительки у вільний від основної роботи час.

Хлопці строчать з кулеметів, а ми на машинках, говорить Любов Рудь. Вона впродовж десяти місяців збирає гроші на тканину і фурнітуру для спорядження, яке шиють військовим. Завдяки благодійникам зібрала чверть мільйона гривень.

шиютьь
Шиють розгрузки, балаклави, аптечки, рюкзаки для військових. Суспільне Кропивницький

За швейними машинками працюють вчительки, лікарки, медсестри і продавчині. Працюють щодня. Мають п’ять електромашинок і п’ять ручних. До відключень електроенергії призвичаїлись. Коли її вимикають, роблять викрійки або працюють на ручних. Навчила жінок шити швачка з 30-річним досвідом Олена Лукомська. Роботу тут називає своїм полем бою, на якому виборює перемогу України.

"Мене попросили зробити "розгрузку". Я її відшила, а потім ще. У мене такий азарт прокинувся. Потім дали клич волонтерам, вони принесли машинки".

Каже, знадобився місяць для того, щоб жінки опанували роботу на машинках.

шиютьь
Спорядження, яке шиють військовим. Суспільне Кропивницький

Жителька Новомиргорода Любов Буземська – медпрацівниця, нині на пенсії. "Навчилась тут, бо хочу допомогти хлопцям, щоб їм було зручно. Я приходжу о 10-й годині, а йду додому о 17.00-18.00".

Начальниця управління охорони здоров’я Новомиргородської міськради Альона Колодяжна сказала, сесійні засідання проводять в іншому корпусі. "З 24 лютого дівчата зайшли сюди, спочатку плели маскувальні сітки, тепер вони тут шиють".

За словами Любові Рудь, у перші тижні повномасштабного вторгнення плели по дев'ять маскувальних сіток у день. Приходили плести 50-60 людей, долучились переселенці з Харкова, Миколаєва і Запоріжжя. "А потім виявилось, що хлопцям на фронті не вистачає найелементарнішого – навіть аптечок, підсумків для магазинів з набоями, плитоносок, "розгрузок".

шиютьь
Суспільне Кропивницький

Гроші на потреби військових продовжують збирати, бо щодня, отримують замовлення.

Читайте також

  • Вчитель з Кропивницького плете маскувальні сітки для своїх учнів на фронт
  • В Олександрівці на Кіровоградщині шиють зимові маскувальні костюми для військових
  • Зібрали шкарпетки для ЗСУ. Молодята з Кіровоградщини відмовились від квітів на своєму весіллі
  • "Нас не лякає відключення світла". У Кропивницькому виготовляють окопні свічки незалежно від того, чи є електрика
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок