Кропивницькі дитсадки готують до поновлення роботи

Кропивницькі дитсадки готують до поновлення роботи

Кропивницькі дитсадки готують до поновлення роботи
.

У Кропивницькому дитячі садки готують до прийому вихованців. Про це Суспільному розповіла начальниця міського управління освіти Лариса Костенко. За її словами з дев’яти тисяч прийдуть чотири тисячі вихованців, батьки яких готові віддати дітей в дитсадки.

Лариса Костенко розповіла, що на забезпечення дитсадків усім необхідним з міського бюджету виділили 800 тисяч гривень: ”Ми замовили безконтактні термометри, антисептики, рідке мило, паперові рушники, рукавчики. Працівникам садочків пошиють одноразові маски. Шукаємо медичні маски, щоб такий запас був у садочків в ізоляторі. Якщо комісія приїде, усе це має бути. У кожному садочку, кожній групі буде різна кількість дітей. Все залежить від площі приміщення, адже потрібно враховувати вимоги – півтора метра між ліжками у спальні”.

Суспільне побувало в кропивницькому дитячому садку №37 ”Ластівка”. Його відвідують понад пів тисячі вихованців. На час карантину сюди планують привести 140 дітей.

У кропивницький дитячий садок №37 ”Ластівка” на час карантину планують привести 144 з понад пів тисячі вихованців
У кропивницький дитячий садок №37 ”Ластівка” на час карантину планують привести 144 з понад пів тисячі вихованців.

З полиць у садку прибирають м’які іграшки, лишають конструктори, настільні ігри, машинки. За словами виховательки-методистки Інни Бодрунової, змінили й розташування столів зі стільцями: ”Раніше вони стояли півколом. Зараз ми розставили так, щоб вони сиділи на дистанції півтора метра, прибрали килимок, де вони гралися усі разом. Будемо тепер намагатися гратися за столиком. Ліжка прибрати немає можливості, та оскільки дітей буде менше, будемо класти їх через одного, дотримуючись соціальної дистанції”.

З полиць прибрали м'які іграшки
З полиць прибрали м'які іграшки.

Змінили розташування столів зі стільцями
Змінили розташування столів зі стільцями.

У ванній кімнаті прибрали багаторазові рушники, на їх місці будуть одноразові. У роздягальні прибрали килими.

Директорка дитячого садка Тетяна Волкожа розповіла, що на закупівлю антисептиків, 17 дистанційних термометрів, одноразових рушників, масок і рукавиць потрібні 60 тисяч гривень. Гроші виділила міська рада: ”У нас 15 груп. Це найбільша кількість не лише у місті, а й в Україні. Будемо набирати на літній період і період карантину 15 дітей у групу. Для 144 дітей треба відкривати 10 груп, у кожній має бути окремий вихід на вулицю”.

За словами директорки, батьків у дитсадок не пускатимуть: ”Дітей прийматимуть на вулиці, ми розробляємо схему руху батьків по території закладу, розробляємо схему руху працівників по закладу”.

Мама п’ятирічного сина Ірина Печенюк, з її слів, хвилюється, чи зможуть у дитсадку дотриматись всіх вимог Міністерства охорони здоров’я: ”Хто та яким чином буде доставляти усе необхідне до садочка? Чи це купуватимуть батьки? Щоб потім не вийшло так, що батьки вихованців будуть за власні гроші купувати, наприклад, термометр, який коштує 3-4 тисячі гривень”.

Що відомо

На час карантину у дитсадках мають дотримуватись правил. Зокрема, вимірювати температуру дітям перед прийомом та кожні 4 години, дотримуватись дистанції, обмежити кількість дітей у групах. Міністерство охорони здоров’я рекомендує заборонити використання багаторазових рушників, м’яких іграшок, килимів, проводити заходи за участі дітей з більш ніж однієї групи та за присутності відвідувачів.

На думку лікарка-інфекціоністка Центральної міської лікарні Кропивницького Ольги Кравченко, діти не зможуть дотримуватися усіх правил: ”Це нереально. Дистанція не буде зберігатися між дітьми. Тому їх головна задача – контролювати те, що рекомендує МОЗ: прибрати з груп килими, штучні квіти, м’які іграшки – усе те, що не можна обробити антисептиком або термічно. М’ясо, яйця, риба, фрукти, овочі – усе, що буде подаватися дітям, має бути правильно оброблене. Маски, бахіли, шапочки мають потрібно утилізувати окремо і так, щоб діти не мали доступу до цих смітників”.

Приводити дітей до садків можна буде не раніше червня.

Раніше ми писали, що на Кіровоградщині послаблюють карантин.

Читайте також

На початок